1

Temat: wgląd do kosztorysu inwestorskiego

Zamawiający ciągle unieważnia postępowanie przetargowe z powodu przeznaczania  zbyt małych kwot na sfinansowanie zadania wziętych z założen budżetowych z poprzedniego roku nie popartych kosztorysem inwestorskim .kosztorysy inwestorskie tworzy bezpośrednio przed ogloszeniem o zamówieniu  i w przypadku znaczych różnic nie koryguje limitu. następnie unieważnia przetarg z powodu przeznaczenia zbyt małej kwoty na sfinansowanie zadania narażając na koszty uczestników.
Mam pytanie - czy po otwarciu ofert Uczestnik ma możliwość wglądu do kosztorysu inwestorskiego  , jeżeli tak  , to czy jest to podstawą do dochodzenia odszkodowania .Pzdr.

2 (edytowany przez AnnaMaria 2009-08-13 11:26:07)

Odp: wgląd do kosztorysu inwestorskiego

tak właściwie Wykonawca ma prawo zapytać Zamawiającego ile srodków przeznaczył na dane zamówienie. Mało kto to wie i mało kto pyta się o środki jakie Zamawiający ma przeznaczone na sfinansowanie zamówienia.  Nie widzę nic złego w robieniu kosztorysów przed ogłoszeniem o zamówieniu. Kosztorys inwestorski musi być aktualny (art.35 pzp).

Pozdr.

3

może dlatego, że mało który zamawiający chce udzielić takiej informacji i wcale nie musi

4

To bardzo dobrze o tym wiedzieć   ale jaka jest podstawa prawna .

5

hamerek napisał/a:

może dlatego, że mało który zamawiający chce udzielić takiej informacji i wcale nie musi

Wg mnie jest taki obowiązek, poszperam w ciągu dnia, może znajdę podstawę prawną.
(ktoś mądry mi to kiedyś powiedział).
Pozdrawiam

6 (edytowany przez wiliam 2009-08-14 11:49:47)

Do,,ANNY Marii" Szanowna Pani  - uważam ,że nie odnalazła Pani  podstawy prawnej o obowiązku informowania na zapytanie o kwocie przeznaczonej na sfinansowanie zadania w czasie innym niż bezpośrednio przed otwarciem ofert .Pzdr.

7

... taka podstawa jest ale - nie szukajcie jej w przepisach PZP wink