Temat: Art. 38 ust. 6 a art.12a
Witam serdecznie wszytskich użytkowników chciałbym poznać wasżą opinię związną z powyższymi przepisami. Ostóz zgodnie w"Omówieniu najważniejszych zmian w przepisach ustawy Prawo zamówień publicznych" pod red. Jacka Sadowego na stronie 129 znalazłem takie omówienie przepisu 38 ust. 6 cytuję "Zmiany wprowadzone w art. 38 ust. 6 ustawy pozwalają zamawiającemu, aby w przypadku zmiany treści specyfikacji, która nie prowadzi do zmiany ogłoszenia o zamówieniu, przedłużał termin składania ofert, jeżeli niezbędny jest dodatkowy czas na wprowadzenie zmian w ofertach. W pozostałych przypadkach zastosowanie znajdzie art. 12a dotyczący przedłużenia terminu składania ofert w przypadku zmiany ogłoszenia o zamówieniu." Sugerująć się zapisem " w pozostałych przypadkach" dokonując nieznaczych przesunięć terminu składania ofert nie zamieściłem ogłoszenia o zmianie ogłoszenia, gdyż zmiany te były barziej kosemtyczne jak merytoryczne. Nastęnie na niejednym forum wyczytałem, że mimo takich zmian powinno się umieścić jednak ogłoszenie o zmianie ogłoszenia. Taki zapis art. 38 ust 6 wprowadza moim zadaniem w błąd i zaraz spróbuję wyjaśnić całą kwestię.
Zgodnie z treścią cytowanego przepisu "Jeżeli w wyniku zmiany treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia nieprowadzącej do zmiany treści ogłoszenia o zamówieniu jest niezbędny dodatkowy czas na wprowadzenie zmian w ofertach, zamawiający przedłuża termin składania ofert i informuje o tym wykonawców, którym przekazano specyfikację istotnych warunków zamówienia, oraz na stronie internetowej, jeżeli specyfikacja istotnych warunków zamówienia jest udostępniana na tej stronie."
Jeżeli przyjąć, iż w każdym przypadku zmiany terminu składania ofert należy zmienić ogłoszenie o ogłoszeniu to po co wogóle jest ten przepis? Moim zdaniem służy on temu by w przypadkach kiedy dokonuje się modyfikacji SIWZ w nieznaczym zakresie tzn. czy w do wyceny przyjąć obowiar 38 m2 jak mówi kosztorys czy 40 jak mówi dokumentacja. i przeważnie wykonawcy zadają takie pytania na ostatnią chwilę. Każdy zainteresowany zamówieniem wykonawca i tak śledzi przeważnie stronę zamawiającego gdyż, to tam zamieszczane są wszelkiego rozdaju odpowiedzi na zapytania i modyfikacje. Tam też znajdzie zawsze informacje na termat terminu składania ofert nawet tego przesuniętego. aUważam, że dopiero zmiany istotne tj. jak wymienia art. 12a ust 2 tj. istotne zmiany określenia przedmiotu ( zmiany powodujące zminy technine wyposażenia itd), wielkości lub zakresu zamówienia, a zwłaszcza kryteriów oceny ofert i warunków udziału w postępowaniu lub sposobu oceny ich spełniania. Te ostatnie kryteria powodują, iż inni potencjalni wykonawcy mogą być zainteresowani zamówieniem. Zmiana z 5 na 10mb jakieś cząstki zamówienia, którą trzeba wprodzić w kosztporysach nie spowoduje, że ten czy inny wykonawca przystąpi do postępowania o udzielenie zamówienia, lecz ewentualna zmiana warunków lub sposób ich spełniania.
W błąd najbardziej wprowadził mnie zapis, że w pozostałych przypadkach znajdzie zastosowanie art.12a. Naszczęście brak takiego ogłoszenia mam tylko w dwóch postępowaniach i będę bronił swojego stanowiska przy każdej kotroli gdyż czytając art. 38 ust.6 literalnie można wysnuć , iż nie zawsze należy opublikować ogłosznei o zmianie ogłoszenia zwłaszcza w postępowaniach poniżej 5.150.000 euro gdzie zamawiający sam ustala termin przesunięcia i moze być to tylko np. 2 dni.
Dziękuję wszytskich z góry którzy poświęcą swój czas w czasie urlopowym na przeczytanie moich wypocin i podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.
Serdeczne pozdrowienia dla Basi i Pani Ewy Żak