1

Temat: Uzupełnienie dokumentów / Wyjaśnienia oferenta

Cześć

Mam taki problem.

PN zamawiający wymaga złożenia w ofercie "oryginalnych materiałów opisowych producenta potwierdzających wymagane parametry przedmiotu zamówienia" (dalej OMOP) .Złożyłem katalog produktu w którym były potwierdzone wszystkie oryginalne parametry.

Zamawiający wezwał mnie do uzupełnienia OMOP, gdyż nie dopatrzył się w nich potwierdzenia wszystkich wymaganych parametrów. Nie uzupełniłem tych dokumentów, za to wysłałem szczegółowe Wyjaśnienia o tym, że wszystkie parametry są potwierdzone w załączonych katalogach i podałem konkretne strony oferty na których się znajdują. Dołączyłem też ekstra dodatkowy element (instrukcję obsługi), która także potwierdza, że mój towar posiada wszystkie elementy wymagane w SIWZ.

Zamawiający odrzucił moją ofertę i podał ciekawe uzasadnienie, a mianowicie napisał, że,
"Zamawiający nie żądał złożenia wyjaśnień, z uwagi na stan faktyczny, który nie wymagał złożenia takowych wyjaśnień. W PZP część uprawnień przysługuje  tylko zamawiającemu a część tylko wykonawcy. W tym przypadku wykonawca nie może składać wyjaśnień wg. swojego uznania, bez wezwania dokonanego przez zamawiającego, a takie działania podjęte w ramach postępowania nie są prawnie skuteczne."

Nie zgadzam się z takim uzasadnieniem, bo wydaje mi się że w mojej sytuacji powtórne wysyłanie tych samych OMOP było bez sensu, skoro zamawiający wcześniej ich nie zrozumiał. Wysłanie wyjaśnień było jedynym racjonalnym działaniem i jest mi źle, że właśnie za to mnie wyrzucili.

A co Wy myślicie o takim postępowaniu zamawiającego?

Dzięki i pzdr

2

Odp: Uzupełnienie dokumentów / Wyjaśnienia oferenta

a oprotestowałeś wezwanie?

3

ano nie oprotestowałem...

4

... no i dobrze - teraz złóż protest.

5

zobaczymy jak dla kogo

6

Dzięki za odpowiedzi. A protest już dojrzewa;P

pzdr

7

i dobrze
pamiętaj tylko, że protestujesz wykluczenie, nie wezwanie do uzupełnienia, bo na to już za późno...

8

hamerek napisał/a:

pamiętaj tylko, że protestujesz wykluczenie, nie wezwanie do uzupełnienia, bo na to już za późno...

wink

9

hamerek napisał/a:

i dobrze

nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby zrobić inaczej tongue

pzdr

10

abstrahując
ostatnio znajoma firma nie oprotestowała wezwania do uzupełnienia
złożyła uzupełnienie na zasadzie takiej, że dopisała kilka informacji w wykazie, takich, które wprost miały świadczyć o tym że warunki są spełnione (dopowiedzenie)
zamawiający wykluczył ich z przetargu twierdząc, że nie spełniają wymagań
oczywiście poszło odwołanie, na rozprawie dowiedzieli się że nie mają prawa podważać decyzji zamawiającego odnośnie ich wykluczenia ponieważ skoro ich zdaniem warunki spełnili (wyrazem tego miało być nie przedstawienie innych usług niż te w wykazie),  powinni byli oprotestować wezwanie do uzupełnienia
Nie jest to pierwsze tego typu twierdzenie KIO, dlatego też twierdzę, że wezwania do uzupełnienia protestować trzeba.

Mam nadzieję, że dasz radę smile

11

a ja mialem taki przypadek: Z wezwal do uzupelnienia dokumentow W. W nie uzpelnil bedac przekonany ze dokoumenty sa ok. W nie zlozyl tez protestu na wezwanie. Z dokonal wyboru oferty W. Jak smiem sadzic Z przeanalizowal jeszcze raz dokumenty tego W i ostecznie uznal dokumety zalaczone do oferty W. Reasumujac: protest na wezwanie jest przedwczesny - samo wezwanie niczego jeszcze nie przesadza. Trzeba czekac na decyzje Z o wykluczeniu smile i wtedy protestowac.