Temat: Uzupełnienie dokumentów / Wyjaśnienia oferenta
Cześć
Mam taki problem.
PN zamawiający wymaga złożenia w ofercie "oryginalnych materiałów opisowych producenta potwierdzających wymagane parametry przedmiotu zamówienia" (dalej OMOP) .Złożyłem katalog produktu w którym były potwierdzone wszystkie oryginalne parametry.
Zamawiający wezwał mnie do uzupełnienia OMOP, gdyż nie dopatrzył się w nich potwierdzenia wszystkich wymaganych parametrów. Nie uzupełniłem tych dokumentów, za to wysłałem szczegółowe Wyjaśnienia o tym, że wszystkie parametry są potwierdzone w załączonych katalogach i podałem konkretne strony oferty na których się znajdują. Dołączyłem też ekstra dodatkowy element (instrukcję obsługi), która także potwierdza, że mój towar posiada wszystkie elementy wymagane w SIWZ.
Zamawiający odrzucił moją ofertę i podał ciekawe uzasadnienie, a mianowicie napisał, że,
"Zamawiający nie żądał złożenia wyjaśnień, z uwagi na stan faktyczny, który nie wymagał złożenia takowych wyjaśnień. W PZP część uprawnień przysługuje tylko zamawiającemu a część tylko wykonawcy. W tym przypadku wykonawca nie może składać wyjaśnień wg. swojego uznania, bez wezwania dokonanego przez zamawiającego, a takie działania podjęte w ramach postępowania nie są prawnie skuteczne."
Nie zgadzam się z takim uzasadnieniem, bo wydaje mi się że w mojej sytuacji powtórne wysyłanie tych samych OMOP było bez sensu, skoro zamawiający wcześniej ich nie zrozumiał. Wysłanie wyjaśnień było jedynym racjonalnym działaniem i jest mi źle, że właśnie za to mnie wyrzucili.
A co Wy myślicie o takim postępowaniu zamawiającego?
Dzięki i pzdr