1

Temat: TZO -art 85/2

Przedłuzylismy już na nasz wniosek TZO o 50 dni. Potrzebujemy jeszcze przedłużenia o 30 dni. Czy jest to możliwe (???) na wniosek wykonawcy??? Oferta wybrana, terminy na protesty upłyneły.

2

Odp: TZO -art 85/2

Pytasz jako wykonawca, czy zamawiajacy?

3

Jako zamawiający. Sprawa wykonania RB się nam trochę skomplikowała i potrzebujemy jeszcze trochę czasu-30 dni- na podpisanie umowy (równoznaczne z rozpoczęciem RB).  Wykonawcy tez jest to na rekę i może wystapić z takim wnioskiem.  Od wczoraj troche poczytałem -komentarze w Legalisie Pieróga i Garneckiego i wynika że wykonawca moze wielokrotnie wystapic z takim wnioskiem i o nieograniczona liczbę dni. Taka interpretacja jest nam w tym momencie na rekę.
Mam rację ??

4

z postu wynika, że jako zamawiający, a skoro tak, to nie możesz po raz drugi wnioskować o przedłużenie TZO, jednakże wykonawca może zrobić to sam jeśli chce (85.2)

5

magi napisał/a:

Jako zamawiający. Sprawa wykonania RB się nam trochę skomplikowała i potrzebujemy jeszcze trochę czasu-30 dni- na podpisanie umowy (równoznaczne z rozpoczęciem RB).  Wykonawcy tez jest to na rekę i może wystapić z takim wnioskiem.  Od wczoraj troche poczytałem -komentarze w Legalisie Pieróga i Garneckiego i wynika że wykonawca moze wielokrotnie wystapic z takim wnioskiem i o nieograniczona liczbę dni. Taka interpretacja jest nam w tym momencie na rekę.
Mam rację ??

masz rację

6

Dzieki. Moje watpliwości posiał znajomek który zajmował sie ZP ale jego znajomośc ustawy jest chyba do poł. 2008 (przeszedł na emeryture) po nim ja przejąłem schedę.

7

rzeczywiście, kiedyś wykonawca nie mógł sam przedłużyć TZO

8

magi napisał/a:

Od wczoraj troche poczytałem -komentarze w Legalisie Pieróga i Garneckiego i wynika że wykonawca moze wielokrotnie wystapic z takim wnioskiem i o nieograniczona liczbę dni. Taka interpretacja jest nam w tym momencie na rekę.
Mam rację ??

Tak