1

Temat: Unieważnienie

Ogłosiliśmy przetarg nieograniczony na wykonanie sygnalizacji alarmowej i przeciwpożarowej. Okazało sie, że są błedy w kosztorysie powodujące, że niemozliwe jest wykonanie tych prac. Ponadto nie napisalismy o dostarczeniu jeszcze jednego dokumentu. Otwarcie ofert jest jutro. Jak wyglada procedura unieważnienia? Czy trzeba podac powód faktyczny czy wystarczy powołac sie na paragraf w ustawie.

2

Odp: Unieważnienie

i jedno i drugie
czyli i faktyczne i prawne

3

To chciałabym jeszcze zapytać na podstawie  art. 93  ust. 1 pkt 6 czy 7? Z góry dziekuje za szybką  odpowiedź.

4

"szczęśliwa" 7

5

... a tak w ogole skoro - Okazało sie, że są błedy w kosztorysie powodujące, że niemozliwe jest wykonanie tych prac - to poczekaj do terminu składania ofert, moze nikt nie złozy, i wtedy uniewaznisz na podstawie 93.1.1

6 (edytowany przez hamerek 2009-08-18 07:44:37)

jasne
a jak złoży to co to Zamawiającego obchodzi, że wykonawca poniósł niepotrzebne koszty... no nie??

ehhh...

7

hamerek napisał/a:

a jak złoży to co to Zamawiającego obchodzi, że wykonawca poniósł niepotrzebne koszty... no nie??

ehhh...

ehhh co to by musial byc za wykonawca zeby zlozyl oferte na swiadczenie niemozliwe big_smile

8

Tak na marginesie jego oferta byla by niewazna na podstawie KC - i do odrzucenia 89.1.8... ehhh...

9 (edytowany przez hamerek 2009-08-18 09:01:02)

a kto tu mówi o racjonalności wykonawcy??
zresztą pytanie co zamawiający rozumie pisząc o świadczeniu niemożliwym i czy rzeczywiście takie jest
trochę ofert już widziałam, w paru postępowaniach brałam udział i wiem do czego są zdolni wykonawcy, żeby dostać zamówienie

więc co z tą niemożliwością??

10

To mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ na to unieważnione  postępowanie wpłyneła oferta, jutro byłoby otwarcie. Oferte odesłać?

11 (edytowany przez hamerek 2009-08-19 06:29:03)

tiaa.... nie powiem... a nie mówiłam???
tak, odeślij, ale najpierw odczekaj 7 lub 14 dni (w zależności od wartości) od podanie informacji o unieważnieniu (informujesz tych, którym dałeś siwz oraz zamieszczasz na stronie) na ewentualne protesty na unieważnienie.

12

hamerek napisał/a:

tak, odeślij

Na jakiej podstawie?

13

co się czepiasz
co ma składać sobie makulature?
to że nie ma wprost w ustawie napisane, że ma odesłać wcale nie znaczy, że nie może tego zrobić...

14

A co z 93.4 ???

15

a co ma być
złożą roszczenie to zamawiający rozpatrzy jego zasadność i jak trzeba będzie to dostaną
co odesłanie oferty ma do rzeczy?

16

... zeby to bylo takie proste. A skad bedziesz wiedziec, ktore oferty niepodlegaja odrzuceniu, skoro je odeslesz? wink

17

a który zamawiający przyzna Ci się, że unieważnienie jest z jego winy?
płacąc odszkodowanie może narazić się na zarzut naruszenia dyscypliny finansów publicznych, a więc żeby nie wiem co to unieważnienie nie będzie z jego winy...

18

A jest to aż tak duża wartość postepowania, że przygotowanie oferty wymagało duzych nakładów finansowych ??

19 (edytowany przez MIRAS 2009-08-19 10:29:21)

hamerek napisał/a:

...a gdzie jest mowa ze uniewaznie musi byc z winy zamawiajacego, zeby wykonawca mogl dochodzic kosztow uczestnictwa???

20 (edytowany przez hamerek 2009-08-19 12:55:26)

przyczyny leżące po stornie zamawiającego (o to mi chodziło, choć użyłam innych słów, ale mówiliśmy o 93.4 więc było to dla mnie jasne) są wprost wpisane w 93.4

21

Ej, hamerek, "z przyczyn leżących po stronie zamawiajacego", a z "z winy zamawiającego" to dwa różne pojęcia.

22

może, choć w dużej mierze te przyczyny to będzie właśnie wina zamawiacza

rzeczywiście źle dobrałam słowa, niemniej wyjaśniłam już co miałam na myśli

23

hamerek napisał/a:

Jak sama widzisz, zamawiajacy nie musi sie przyznawac do winy zeby wykonawca mogl skorzystac z dobrodziejstwa art. 93.4 .

24 (edytowany przez hamerek 2009-08-20 08:47:38)

a co stoi na przeszkodzie, żeby powiedział, że to nie z przyczyn leżących po jego stronie?
tak czy owak, zrobi wszystko, żeby nie zapłacić i myślę, że doskonale o tym wiesz, więc po co ta dyskusja i czepianie się słów?

zresztą nie do końca źle powiedziałam, bo z winy zamawiającego to również z przyczyn leżących po jego stronie, a więc tylko ograniczyłam możliwość to jednej z opcji

25

hamerek napisał/a:

a co stoi na przeszkodzie, żeby powiedział, że to nie z przyczyn leżących po jego stronie?

W postępowaniu o udzielenie zam. pub. wystepuja dwie strony: Z i W. Postepowanie jest uniewaznione. Z przyczyn lezacych po czyjej stronie: Z, czy W. Moim zdaniem po stronie Z - chocby byly skutkiem nie zawinionego dzialania.