1

Temat: Brak stawki vat w ofercie...

Witam,

W trakcie sprawdzania ofert znalazłem kilka błędów w jednej z ofert (wynagrodzenie kosztorysowe):
1. w formularzu oferty jest wpisana inna kwota brutto niż w kosztorysie ofertowym w sumie są dwie ceny w jednej ofercie:/, - do odrzucenia??
2. cena oferty w porównaniu do pozostałych ofert i wartości szacunkowej jest zdecydowanie niższa 40% różnicy (rażąco niska cena),
3. Wykonawca nie wpisał w ofercie stawki vat choć było to napisane w SIWZ, natomiast w kosztorysie ofertowym obliczył wartość netto, wartość vat i wartość brutto,
4. doświadczenie wykonawcy którym sie wykazał nie spełnia warunków udziału w niniejszym postępowaniu,
5.

w związku powyższym:

czy powinienem odrzucić ofertę na podstawie błędu obliczenia ceny oferty??
czy też wezwać do wyjasnienia rażąco niskiej ceny??

prosze o pomysły i sugestie:)

2 (edytowany przez jacek0707 2009-08-19 12:15:08)

Odp: Brak stawki vat w ofercie...

Jeżeli te wszystkie Twoje uwagi dotyczą jednej oferty - odrzucić ofertę (89.1.6)

Aby móc stwierdzić rażąco niską cenę, należy porównać ją z wartością szacunkową zamówienia, a nie z cenami pozostałych ofert.

3 (edytowany przez lukas7 2009-08-19 12:54:52)

Tak, wszystkie błędy i zastrzeżenie dotyczą tej jednej oferty.
Czyli potwierdza się mój pogląd: nalezy ja odrzucić z powodu błędu w obliczeniu ceny.

może jakiś wyrok na poparcie argumentów

ps. Dzieki za szybką reakcję:)
pozdrawiam

4

jacek0707 napisał/a:

Jeżeli te wszystkie Twoje uwagi dotyczą jednej oferty - odrzucić ofertę (89.1.6)

Aby móc stwierdzić rażąco niską cenę, należy porównać ją z wartością szacunkową zamówienia, a nie z cenami pozostałych ofert.

nie prawda

5

dlaczego?? chodzi o rażąco niską cenę czy odrzucenie oferty??

6 (edytowany przez hamerek 2009-08-19 14:02:41)

mówiłam o rażąco niskiej cenie
badasz nie tylko na podstawie szacunkowej wartości bo zawsze może się zdarzyć niedoszacowanie lub przeszacowanie, ale również na podstawie cen innych ofert

7

zgadzam się, ale dla mnie najważniejsze są argumenty na odrzucenie oferty:)

8

mysle tak
co do 1 to kiedyś było rozróżnienie między ceną ryczałtową a kosztorysową, nie do końca wiem jak to jest teraz, więc niech w tej kwestii wypowie się ktoś, kto się na tym zna smile
co do 2 musiałbyś wezwać wykonawcę do złożenia wyjaśnień, żeby coś ustalić i dopiero po uzyskaniu takich wyjaśnień możesz podjąć decyzję, czy cena jest rażąco niska
co do 3 to jeśli z tych wyliczeń możesz stwierdzić jaki zastosował vat to raczej do przeżycia, bo możesz sam dokonać poprawy bez konsultowania tego z wykonawcą
co do 4, to jeśli pkt 1 podpada pod odrzucenie, to nie masz obowiązku wzywać do uzupełnienia, w przeciwnym razie powinieneś
przynajmniej ja tak uważam...

9

hamerek napisał/a:

zawsze może się zdarzyć niedoszacowanie, ale również na podstawie cen innych ofert

Nie powinno sie zdarzyć niedoszacowanie. A gdzie należyta staranność przy szacowaniu?
Mówisz o jednej rażąco niskiej cenie czy o wszystkich cenach?

10

...a ryczałt i kosztorys nadal jest tak samo rozróżniany - jak dawniej

11

to ze nie powinno nie znaczy, że się nie zdarza

12

A niedoszacowałas?

13

osobiście nie robię takich rzeczy,

ale w tym wypadku powinniśmy chyba raczej mówić o przeszacowaniu smile jeśli już smile

14

To Ty pierwsza użyłaś sformułowania "niedoszacowanie" smile
A co byś zrobiła w przypadku gdyby wartość zamówienia wynosiła np. 100.000 zł, jedna oferta 90.000, a pozostałe 150.000 ? Też rażąco niska?

15 (edytowany przez hamerek 2009-08-20 06:34:58)

zauważ że powiedziałam, że należy brać pod uwagę i jedno i drugie, a nie tylko wartość ofert

a co do badania to trudno w tej chwili powiedzieć, że bym badała, to zależy od wielu czynników

16

Co do rażąco niskiej - poczytajcie
http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/aktualne/razaco-niska-cena/?searchterm=ra%C5%BC%C4%85co
i wyrok
http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/orzecznictwo-sadowe/sady-okregowe/Ga-127-08/view?searchterm=ra%C5%BC%C4%85co

17

hamerek napisał/a:

mówiłam o rażąco niskiej cenie
badasz nie tylko na podstawie szacunkowej wartości bo zawsze może się zdarzyć niedoszacowanie lub przeszacowanie, ale również na podstawie cen innych ofert

"(...) Jak wynika z treści art. 89 ust. 1 pkt 4 ustawy punktem odniesienia dla kwalifikacji ceny jako rażąco niskiej jest ustalona przez zamawiającego cena za przedmiot zamówienia. Ceną ustaloną przez zamawiającego, która będzie stanowiła punkt odniesienia do stwierdzenia, czy mamy do czynienia z rażąco niską ceną, będzie wartość przedmiotu zamówienia ustalona przez zamawiającego powiększona o podatek VAT. Przepis art. 89 ust. 1 pkt 4 wyraźnie bowiem wskazuje, iż chodzi o odniesienie ceny do przedmiotu zamówienia. W chwili oceny ofert, jedynym obiektywnym wyznacznikiem tego, czy cena może być uznana za rażąco niską jest wartość zamówienia z podatkiem VAT.(...)"

Cytat z opinii prawnej UZP.