Temat: ZP przy robotach dodatkowych
Roboty budowlane-wystąpiła koniecznośc wykonania robót dodatkowych poniżej 14000 Euro.Czy jest wymagane wypełnienie jakiś druków ZP
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Roboty budowlane-wystąpiła koniecznośc wykonania robót dodatkowych poniżej 14000 Euro.Czy jest wymagane wypełnienie jakiś druków ZP
Nie - tylko nie nazywaj tego "robotami dodatkowymi".
Nie rozumiem!?Dlaczego mam nie nazywać robotami dodatkowymi!
... a czy uzywajac zwrotu "roboty dodatkowe" masz na mysli "roboty dodatkowe" w rozumieniu PZP?
Co jeśli tak???
... nic, po prostu mieszasz. Roboty dodatkowe, a raczej zamówienia dodatkowe w rozumieniu PZP to zamówienia (roboty) o wartosci pow. 14000 euro, te ponizej nazywaj inaczej.
dziwna teoria - czy chodzi ci o to żeby ktoś kontrolujący nie powiązał tych robót dodatkowych z zam. podstawowym?
...nawet jesli wystapila koniecznosc wykonania robot dodatkowych, to roboty te - jezeli ich wartosc nie przekracza 14000 euro - nie sa zamowieniami dodatkowymi, o ktorych mowa w 67.1.5 nawet jesli spelniaja wszystkie kryteria wynikajace ze wskazanego przepisu.
eeee tam
w ustawie jest tylko górna granica, której nie można przekroczyć więc może to być nawet 1%. I jeśli wartość ta to mniej niż 14 000 euro to i tak są to roboty dodatkowe.
Skąd te teorie??
jeśli warunki 67.1.5 są spełnione, to takie zamówienie jest robotą dodatkową. Wartość mniejsza niż 14 000 euro nie ma tu nic do rzeczy
Krótko: art. 4 pkt 8 PZP
Hamerku, przeczytaj dokładnie art.4 pkt 8. Dokładnie go przeczytaj.
przeczytałam i co z tego
w tym wypadku zastosowanie ma przede wszystkim 67.1.5, a do tego zastrzeżenia do 4.8 w treści tego przepisu nie ma
skoro rozszerzasz zamówienie podstawowe na zasadzie tam określonej to masz zamówienie dodatkowe i już
no dobra, wycofuję się z tego co napisałam wcześniej (nie będę wykasowywać jak niktórzy)
i oświadczam, że to ja się myliłam a Wy macie rację, choć to nie Wy mnie do tego przekonaliście ;p
A kto przekonał? Powiesz?
choć to nie Wy mnie do tego przekonaliście ;p
Liczy sie efekt
Nie ma przeciwwskazań do nazwy "roboty dodatkowe" a udzielasz je na zasadzie np. swojego regulaminu wewnętrznego. Ogłoszenia przecież pon. 14tys. nie przesyłasz do bzp i nie uwzględniasz w rocznym sprawozdaniu.
A kto przekonał? Powiesz?
a taki jeden, który mówiąc coś wyjaśnia dlaczego tak uważa, a nie tylko rzuca suche stwierdzenia
a tak serio, to na pewno fajniej by było, gdybyście spróbowali wyjaśnić swoje stanowisko
tym którzy się ciągle uczą (w tym mnie) na pewno będzie to bardziej pomocne, niż sucha odpowiedź żeby zrobić tak i tak, bo zrozumieją dlaczego jest tak a nie inaczej
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc