1

Temat: wadium - zabranie- jeszcze raz

Wiem, ze niniejszy wątek, był już poruszany, jednakże kwestia którą chcę poruszyć nie była omawiana. Mianowice, zamawiający żądał złożenia polisy 0C, opiewającej na kwotę co najmniej 500 tys zł. Jeden na pięciu oferentów załączył do oferty polisę na kwotę 200 tys i oświadczenie, że jak on wygra to dopiero wówczas dostarczy ubezpiecz. na kwotę 500 tys.
Wezwaliśmy go do uzupełn. na podst. art. 26.3a, jednak on zwrócił się z pismem abyśmy zwolnili go z tego obowiązku, gdyż jego oferta i tak jest  najdroższa. Wiadomo, że nie doniesie tej polisy, więc powinno się chyba zabrać wadium ( kilka tysięcy). Zastanawiam się czy takie jego tłumaczenie może jakkolwiek rzutować na to aby mu tego wadium nie zabierać?
Doradzcie coś  w tej kwestii  wink

2

Odp: wadium - zabranie- jeszcze raz

Wykonawca albo jest niepoważny (o ile składa oferte w taki sposób wiedząc o sankcjach) albo jest ignorantem.
Jak sie nie spełnia warunku to sie nie składa oferty - a on złożył oferte ze świadomością niespełniania warunku dołączając oświadczenie (które nic nie wnosi bo warunki ma spełniać na dzień składania oferty a nie jak wygra).
Dla mnie jest sprawa oczywista - no ale to dla mnie wink

3

Dla mnie też sprawa jasna

4

.. i dla mnie. Tym sie pograzyl:

mika 8 napisał/a:

i oświadczenie, że jak on wygra to dopiero wówczas dostarczy ubezpiecz. na kwotę 500 tys.

5

Dzięki że odpisaliście smile

6

Ja nie byłabym tak rygorystyczna uważam inaczej ale widzę że jestem w mniejszości  a nawet osamotniona w moich poglądach

7

danaug napisał/a:

Ja nie byłabym tak rygorystyczna uważam inaczej

Ja chetnie poznam Twoje zdanie smile

8

Danaug, od tego jest forum. Wal śmiało.

9

danaug napisał/a:

Ja nie byłabym tak rygorystyczna uważam inaczej ale widzę że jestem w mniejszości  a nawet osamotniona w moich poglądach

mozliwe ze nie taka osamotniona o ile poznam zdanie wink

10

ja uważam że ten instrument (zatrzymanie wadium) służy temu aby wykonawców pozbawić możliwości manipulowania - celowe nie dołączenie jakiegoś dokumentu po to aby póxniej zecydować czy opłaca się im go uzupełniać, natomiast w sytuacji gdy wadliwy dokument lub brak dokumentu wynika z uzasadnionych względów np. naraża W. na zbędne koszty (jak w tej sytuacji) to Z powinien uznać wyjaśnienia W.

11

danaug napisał/a:

z uzasadnionych względów np. naraża W. na zbędne koszty (jak w tej sytuacji)

Z uzasadnionych względów powiadasz... Jakoś nie widze różnicy między nie złożeniem dokumentu w ogóle a złożeniem świadomie polisy na niższą sume ubezpieczenia niż wymagana w warunku - świadomie bo dołączył oświadczenie o gotowości doubezpieczenia...

12

Ja staram się nie narażać W. na zbędne koszty i żądając ubezpieczenia na daną kwotę zawasze piszę " posiadają bądź oswiadczą że do dnia zawarcia umowy okażą ważną polisę"  nie mam więc takich dylematów
wychodzę z założenia że obie strony tj. W. i Z. muszą się wzajemnie szanować

13

1. Wykonawca musi miec swiadomosc tego, ze udzial w kazdym postepowaniu naraza go  na koszty.
2. Wykonawca ma potwierdzac ze na dzien skladania ofert spelnia warunki udzialu - w dniu zawarcia umowy moze juz tej polisy wcale nie miec!
3. ... no wlasnie szanowac...

14

danaug napisał/a:

ja uważam że ten instrument (zatrzymanie wadium) służy temu aby wykonawców pozbawić możliwości manipulowania - celowe nie dołączenie jakiegoś dokumentu po to aby póxniej zecydować czy opłaca się im go uzupełniać

ja widac w praktyce orzeczniczej KIO, zmowe trudno udowodnic wink
a jednak cel przepisu nie został tak naprawde osiagniety a jedynie niustannie wprowadza chaos w samej jego interpretacji na wokandzie ,co widac czytajac wyroki. Jednoczesnie ocena ofert nieustannie budzi problem  dajac mozliwosc przy ocenie podwojnej sankcji karania wykonawcow tylko dlatego ze nie spelniajac warunku ponosza konsekwencje pewnej interpretacji jaka kiedys stworzylo KIO (osobiscie nada sie z nia nie zgadzam )a dotyczacej definicji dokumentu ktory jest a jakoby go nie bylo wink
Praktyka wlasnie pokazuje ze rozszerzajac wykladnie jasnego przepisu mozna stworzyc bron ktora uderza w tworzacych wink

15

http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/aktualne/zatrzymanie-wadium

16

madziulek napisał/a:

dokumentu ktory jest a jakoby go nie bylo wink

Nikt chyba nie kwestionuje istnienia dokumentu o ile jest złożony, przepis jest rzeczywiście jasny bo mówi o dokumencie potwierdzającym spełnianie warunku a nie mającym go potwierdzać i interpretacja zawężająca jest właśnie dla mnie ze wszechmiar niezrozumiała smile ale to tak na marginesie po raz milion trzynasty smile. Tematem na odrębną dyskusje jest natomiast precyzja formułowanych warunków i kwestia przepadku wadium w tym zakresie wink
ATSD to nieustannie mnie zadziwia cel dla jakiego zamawiający żądają polisy... smile

17

Wczytałam się w zagadnienia merytoryczne  dotyczące zatrzymania wadium i mam pewne wątpliwości, czy dobrze zrobiłam wzywając wykonawcę do uzupełnienia tej polisy.
Moje pytanie brzmi: Czy odnosząc się do tego, że załączona do oferty polisa opiewa na kwotę 200 tys zamiast na 500 tys + oświadczenie wykonawcy, że obecnie ma tylko taką i ewentualnie uzupełni ale jak wygra przetarg- to powinnam wzywać o uzupełnienia czy z góry uznać tą ofertę za odrzuconą, bo pewnie nie załatwi polisy z datą sprzed składania ofert.
Pytanie to  odnoszę do ostatniego akapitu niniejszego artykułu zamieszczonego na UZP - tam jest przykład z sprawozdaniem finansowym, z ktorego wynika że oferent nie osiąga wymaganych obrotów- wówczas bezcelowe wydaje się wzywanie do uzupełnienia, i ofertę odrzuca sie. Dlatego nie wiem  czy mój przypadek z tą polisą można porównywać z niniejsza sytuacją , czy  nie?

18

W niektórych przypadkach żądanie polisy jest uzasadnione (choć przychylam się Twojej do opinii Marko że przeważnie są to żądania "z przyzwyczajenia")
Gdy Z żąda aby każdy kto chce startować w jego przetargu zawarł polisę, która (w przypadku przegranej) tylko narazi go na koszty, to chyba żąda jej z przyzwyczjenia a nie dla zabezpiecznia. Nie wiem Miras dlaczego napisałeś że przy podpisaniu umowy może jej nie mieć?  przecież w takiej syt. zabezpieczasz się wadium - po to ono jest

19

danaug napisał/a:

W niektórych przypadkach żądanie polisy jest uzasadnione

Podaj jakis przykład

20 (edytowany przez MIRAS 2009-08-26 10:53:06)

danaug napisał/a:

Nie wiem Miras dlaczego napisałeś że przy podpisaniu umowy może jej nie mieć?  przecież w takiej syt. zabezpieczasz się wadium - po to ono jest

A jak go zmusisz do tego zeby mial??? Wadium tu nie ma nic do rzeczy.

21

mika 8 napisał/a:

Dlatego nie wiem  czy mój przypadek z tą polisą można porównywać z niniejsza sytuacją , czy  nie?

Nie  mozna porownywac - bez obaw smile

22

Miras ależ wadium ma tu dużo do rzeczy bo: był warunek że przed podpisaniem umowy musi okazać ważną polisę i mamy na to jego oświadczenie, jak nie dostarczy to nie możemy zawrzć umowy z jego winy
Marko - taki np przypadek : pod koniec realizacji inwestycji doszło do katastrofy budowlanej z winy wykonawcy, nie posiadając ubezpieczenia kontraktowego może się okazać że wykonawca nie ma z czego pokryć strat - bankrutuje a my zostajemy z niczym

23

Po drugie to ten wykonawca nie miał szans uzupełnic tego dokumentu - wystawienie polisy z datą wstecz jest nie możliwe, nie uzupełnił bo niemógł, nie powinien tracić wadium

24

danaug napisał/a:

Miras ależ wadium ma tu dużo do rzeczy bo: był warunek że przed podpisaniem umowy musi okazać ważną polisę i mamy na to jego oświadczenie, jak nie dostarczy to nie możemy zawrzć umowy z jego winy

Czy ww. byl warunkiem udziału w postepowaniu?

25

no oczywiście: złoży pilisę lub oświadczenie że przed podpisaniem umowy złoży
jeżeli złożył oświadczenie tzn oferta jest ok. ale jeżeli przed podwisaniem nie złoży polisy zgodnie z jego oświadczeniem to nie dojdzie do podpisania umowy z jego winy