1

Temat: przetarg na kredyt

W bieżącym roku musimy wziaść kilka kredytów na różne zadania inwestycyjne. kredyt jest usługą więć rozumiem, ze w danym roku powinnam połączyć wszystkie kredyty w jeden i ogłosić w jednym postępowaniu przetarg, biorąc pod uwagę kategorię (czyli piersze 5 cyfr z kodu ze słownika CPV), czy mam racje?
Czy istniałaby w moim przypadku możliwość podzielenia zamówienia, ponieważ skoro przetargi na wszystkie roboty budowlane nie zostały jeszcze przeprowadzone wiec w związku z powyższym nie jestem w stanie dokładnie określić wartości kredytu (ponieważ jak to bywa w przetargach wartość zamówień jest niższa niż szacowana). Czy wówczas ze względu, że nie znam wartości każdego z kredytów mogę przeprowadzić kilka postepowań przetarowych na kredyyt czy wszystkie musze połączyć w jedno postepowanie?

2

Odp: przetarg na kredyt

aspychalska napisał/a:

W bieżącym roku musimy wziaść kilka kredytów na różne zadania inwestycyjne. Kredyt jest usługą więć rozumiem, ze w danym roku powinnam połączyć wszystkie kredyty w jeden i ogłosić w jednym postępowaniu przetarg, biorąc pod uwagę kategorię (czyli piersze 5 cyfr z kodu ze słownika CPV), czy mam racje?

NIE

3

Odp: przetarg na kredyt

CPV nie służy do szacowania wartości zamówienia a do opisu przedmiotu zamówienia - to po pierwsze. Możesz przeprowadzić kilka postępowań na udzielenie kredytów ale powinnaś oszacować wartość łączną ich wszystkich i do każdego postępowania stosować przepisy tak jakbyś udzielała zamówienia w ramach jednego postępowania na łączną sumę potrzebnych kredytów - art. 32.4 z zastrzeżeniem przepisu art. 6a.
Ergo - z bardzo dużą dozą prawdopodobieństwa wpadniesz w próg unijny (choć nie wiem jakiego rzędu wielkości mają być te kredyty, jaki okres spłaty itp - to ma wpływ na oprocentowanie i marże stosowane przez banki).