26

Odp: wadium - zabranie- jeszcze raz

Oceniasz spełnianie warunków przez wykonawce na dzien skladania ofert, czy na dzien podpisania umowy, a moze polowe "teraz" a druga "pozniej"?

27

danaug napisał/a:

nie posiadając ubezpieczenia kontraktowego

Tak podejrzewałem smile - u mnie zawsze jest, dlatego polisa mi nie jest potrzebna.

28

Miras - w dniu składania ofert miał złożyć oświadczenie i złożył czyli jest ok. ale to nie znaczy że to oświadczenie nie skutkuje  - oświadczył że przed podpisaniem umowy okaże ważną polisę - i co uważasz że nie musi jej okazać?

29

Otoz mamy nastepuijace opcje:

1. Zadasz polisy na potw. spe. warunkow - w tym przypadku polisa musi byc aktualana na dzien skladania ofert (nie musi byc na dzien zawarcia umowy), dalej: do tego przypadku ma zastosowanie 46.4a. Wykonawca nie musi posiadac polisy w dniu zawarcia umowy.
2. Zadasz polisy przed zawarciem umowy - tylko od wybranego wykonawcy - w oparciu o oswiadczenie wykonawcy w ofercie (to nie ma nic wspolnego z warunkami udzialu), dalej: do tego przypadku ma zasosowanie 46.5.1. Wykonawca nie musi posiadac polisy w dniu skladania ofert.
3. Obydwie opcje.

Ja polecam 1 i tylko 1.

30

Innymi słowy Danaug - żądanie przez Ciebie polisy na potwierdzenie spełniania warunku jest bez sensu skoro ta wymagana na etapie składania ofert nie odpowiada wartością tej której wymagasz do umowy.

31

nie wiem dlaczego się nie rozumiemy - ale jeżeli Miras rekomenduje propozycję nr 1 no to ja nie wiem po co żąda tej polisy - (dla sztuki - żeby czegoś żądać?)

32

Sorki, chodzilo mi o 2- ach ten pospiech smile

33

No tak i właśnie tak ja robię - ale przecież żądasz oświadczenia że zobowiązuje się zawrzeć polise na konkretną kwotę i okazać przed podpisaniem umowy więc to jest warunek

34

Na tej samej zasadzie to zabezpieczenie nalez. wykonania umowy tez jest warunkiem udzialu smile

35

przecież nie żądasz złożenia oświadczenia że wniesie zabezpieczenie
chociaż - zadczynam się wahać - może rzeczywiście nie powinnam wogóle żądać oświadczenia a jedynie wpisać to do umowy?

36

ale w takim wypadku po jakie licho w rozporządzeniu wymieniają polisę - coś tu nie tak

37

danaug napisał/a:

przecież nie żądasz złożenia oświadczenia że wniesie zabezpieczenie
chociaż - zadczynam się wahać - może rzeczywiście nie powinnam wogóle żądać oświadczenia a jedynie wpisać to do umowy?

...alez zadac jak najbardziej... tylko w tresci oferty i nie wiazac tego z art. 22.1

38

Wymieniają polise bo wymyślili że można jej żądać jako pewnego rodzaju weryfikację wykonawcy - tylko że w praktyce ona guzik weryfikuje - stąd moje zdziwienie wczoraj odnośnie żądania przez zamawiających polisy. Więc albo żądasz do oferty polisy o wartości która zabezpieczy Twe interesy, albo jej nie żądasz a wpisujesz wymóg ubezpieczenia placu budowy.

39

macie rację
szkoda tylko że większość żąda polis i to na b. duże pieniądze czym naraża wyk. na niepotrzebne koszty.
Ja b. żadko żądałam polisy, z tąd może nie do końca to przemyślałam
dzięki