1

Temat: art 5

Może ktoś mi podpowie gdzie znajdę art.5 ust 1 pkt 10? Bo ustawa, w posiadaniu której się znajduję w art 5 nie ma punktów! Może to "przy piątku" dopadła mnie jakaś zaćma smile

2

Odp: art 5

Po co szukasz czegoś czego nie ma? tongue

3

dostałam wzór "notatki z negocjacji" i tam w tresci wpisali taki pkt. Żeby było śmieszniej wpisałam w googlach  i wyskoczył mi jakiś art. na temat stosowania ustawy dla usług z zakresu ochrony zdrowia czy coś podobnego. tak tylko pytam jako niedouczona "specjalistka od zp" wink
Ale dzięki, że sie odezwałeś!

4

Jeszcze powiedz, że zapłaciliście za ten wzór...
On był sporządzony dla starej wersji ustawy gdzie rodzaje usług niepriorytetowych były wymienione enumeratywnie w ustawie

5

nie na całe szczęście nic nie płaciliśmy, dostałam taki wzór bo muszę coś takiego zrobić z usługami na ochronę, ale rozumiem, że wymieniam tylko art.5 ust 1 i tyle?

6

AnnaMaria napisał/a:

dostałam taki wzór bo muszę coś takiego zrobić z usługami na ochronę, ale rozumiem, że wymieniam tylko art.5 ust 1 i tyle?

W jakim kontekście potrzebujesz to wpisać??? (np. podstawy prawnej, uzasadnienia, odwołanie sie do tegoz art.)

7

szczerze, jeszcze tego nie robiłam, to będzie mój pierwszy raz smile, ale na poważnie, chcę zastosować art.5.1 na usługi ochrony, okazało się bowiem, że jeden z moich oddziałów nie zgłosił tego budynku do ochrony do przetargu, ktory już się zakończył. Ochrona dotyczy budynku po pożarze, może jeszcze trwać miesiąc a może więcej. Co miesiąc umowa jest przedłużana. Wczoraj "wpadła mi w ręce" ta umowa i okazało się że odbywa się na podstawie art.4.8 (a nie może tak być!). art.5.1 umozliwia mi WR na ochronę chyba z mniejszym ryzykiem dla Z. Ale nie wiem, czy tylko zmieniam w umowie podstawę na 5.1 czy lepiej przedstawić jakieś notatki z negocjacji.

8

AnnaMaria napisał/a:

Ale nie wiem, czy tylko zmieniam w umowie podstawę na 5.1 czy lepiej przedstawić jakieś notatki z negocjacji.

Najlepiej to postepowanie od poczatku (w tym m.in.: jakies notatki z negocjacji i umowa z odpowiednia podstawa prawna) smile

9

MIRAS napisał/a:
AnnaMaria napisał/a:

Ale nie wiem, czy tylko zmieniam w umowie podstawę na 5.1 czy lepiej przedstawić jakieś notatki z negocjacji.

Najlepiej to postepowanie od poczatku (w tym m.in.: jakies notatki z negocjacji i umowa z odpowiednia podstawa prawna) smile

Problem w tym, że umowa trwa od początku marca, gdyby kopie tych umów nie były wysyłane do "góry" mogłabym naprawić błąd moich poprzedników. Teraz mogę tylko zmienić umowę sierpniową (niestety)

10

Umowa sierpniowa jest juz podpisana przez obie strony???

11

MIRAS napisał/a:

Umowa sierpniowa jest juz podpisana przez obie strony???

jeszcze nie

12

To dlaczego piszesz "Teraz mogę tylko zmienić umowę sierpniową". Postaraj sie tak zrobic aby ta umowa byla wynikiem przeprowadzonego postepowania.

13

tak, to własnie miałam na myśli. Czyli: mam to zrobić z WR (art.5.1), poprosić kilku wykonawców o złożenie ofert, wybrać najniższą, podpisać umowę i zamieścić ogłoszenie o udzieleniu zamówienia z WR? (gdzieś po drodze umknął mi oczywiście protokół z postepowania). Ale czy dobrze rozumiem?

14

NIE.

TAK:

Zaproszenie do negocjacji (jeden wykonawca) -> negocjacje -> umowa + oswiadczenie z 22 -> ogloszenie o udzieleniu zamowienia w BZP -> no i oczywiscie protokol ZP.

15

Dziękuję Tobie bardzo za pomoc. Czy za kazdym razem w postępowaniu z WR tak to będzie wyglądało?

16

Art. 66 - 68 PZP smile

17 (edytowany przez AnnaMaria 2009-08-28 12:59:22)

Dziękuję za pomoc!
Udanego weekendu  smile

ale jeszcze jedna wątpliwość: przy zaproszeniu do negocjacji powołuję się na art.67.1 czy na art.5.1 ?

18

...i jeszcze jedno w opisanym przez Ciebie przypadku uzasadnieniem do zastoswania WR nie bedzie zadna przeslanka z art. 67 ust. 1. Uzasadnienie powinno brzmiec: Postepowanie prowadzono w trybie WR zgodnie z art. 66 w zwiazku z art. 5 ust. 1 PZP - dla uslug ochrony mozliwe jest zastoswanie trybu WR przy nie stsowaniu przeslanek wyboru trybu oraz obowiazku informowania w takim przypadku Prezesa Urzedu Zam. Pub.

19

Wielkie dzięki!!!