1

Temat: olej opałowy

olej opałowy do budynku Urzędu Gminy zamawiacie jako Gmina czy jako Urząd?
Ostatnio byłam na szkoleniu i dowiedziałam się, ze opał do budynku urzędu powinien zamawiać urząd gminy a nie gmina. Jak Wy to robicie?

2

Odp: olej opałowy

Zamawiającym jest np. Gmina Pcim Dolny, a urząd jest siedzibą.

3

Nie jestem zwolennikiem podziału zamawiajacych na: urzad i gmina/powiat/wojewodztwo - ale takie podzialy sa dokonywane i zadna kontrola tego nie kwestionuje. Podzial ten wynika od zakwalifikowania wydatkow w budzecie: urzedu, czy gminy.

4

Zgadzam się z przedmówcą

5

ok to zostanę przy zamawiajacym jako Gminie chociaż jak powiedział Pan na szkoleniu, zgodnie z art 7 ustawy o samorządzie gminnym, jest to zadanie własne więc zamawiającym powinien być urząd

6

Pan szkolący był widocznie niedoszkolony smile

7

chyba mocno niedoszkolony

8

widocznie tak, też mnie to przeraziło, jednak tak powiedział

9

Ja osobiście robie postępowania gdy dotyczą gminy to na gminę a gdy dotyczą urzedu to na urząd. W twoim wypadku bym zrobiła na urząd bo dostawa oleju dotyczy budynku urzędu - myslę że chodzi o olej do ogrzewania budynku. Myslę że moja interpretacja jest sluszna, do tej pory nie miałam zarzutów od inspektorow z RIO.

10

Niezależnie od tego, czy zamówienie dotyczy budynku Urzędu Gminy, czy szkoły na terenie tejże gminy - zamawiaczem jest Gmina, a nie Urząd Gminy.
USTAWA z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tekst jednolity Dz.U. z 2001 r. nr 142 poz.1591 z późn.zm.):
"Art. 1. 1. Mieszkańcy gminy tworzą z mocy prawa wspólnotę samorządową.
2. Ilekroć w ustawie jest mowa o gminie, należy przez to rozumieć wspólnotę samorządową oraz odpowiednie terytorium.
Art. 2. 1. Gmina wykonuje zadania publiczne w imieniu własnym i na własną odpowiedzialność.
2. Gmina posiada osobowość prawną.
3. Samodzielność gminy podlega ochronie sądowej (...)".

Urząd jest siedzibą Gminy.

11

Jacek skoro tak jest jak piszesz,  to czy też Gmina powinna zamawiać np. materiały biurowe dla pracownikow

12

Tak
Osobowość prawną posiada Gmina, a nie Urząd

13

jacek0707 napisał/a:

Urząd jest aparatem pomocniczy organu administracji publicznej wink

14

oczywiście że Jacek i Miras mają rację
ale nie będzie wielkim błędem jeżeli Zamawiającym nazwiemy Urząd który występuje w imieniu Gminy
błedem jest jeżeli raz Z. jest Gmina (bo buduje drogę) drugi raz Z. jest Urząd bo budyje budynek urzędu

15

Zeby byla jasnosc: nie zgadzam sie z jackiem0707, iż

jacek0707 napisał/a:

16

Wyjaśnij proszę, być może masz rację

17 (edytowany przez MIRAS 2009-09-01 07:50:28)

Jak pisałem wyżej Urzad jest aparatem pomocniczym organu administracji publicznej. Siedzibą gminy jest miejscowość (z akcentem na miejscowosc), w której urzędują władze gminy.

18

No OK.
Ale ja dalej upieram się, że zamawiaczem jest gmina, a nie urząd gminy.

"(...)Osobowość prawną posiada gmina jako taka, nie mają jej natomiast organy gminy ani jej urząd (wyr. NSA z 22 IX 1994 r., SA/Łd 73/94). Błędem w sztuce jest więc wymienianie ich (zwłaszcza urzędu gminy) jako stron czynności cywilnoprawnych. Dotyczy to również pism procesowych gminy oraz orzeczeń sądowych w sprawach, w których gmina jest stroną (wyr. SN z 12 XII 1995 r., II CRN 184/95)(...)"
Komentarz do art. 2 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz.U.01.142.1591), [w:] A. Szewc, G. Jyż, Z. Pławecki, Samorząd Gminny. Komentarz, Dom Wydawniczy ABC, 2005, wyd. II.
Stan prawny: LEX - 2005.01.01

19

jacek0707 napisał/a:

Osobowość prawną posiada gmina jako taka, nie mają jej natomiast organy gminy ani jej urząd

... to nie podlega dyskusji. Zastanawiajace jest tylko to, jaki status ma URZAD - posiada wlasny REGON i NIP hmm

20

Wg opinii jednej ze Skarbówek, Gmina i Urząd Gminy posiadają ten sam NIP

21

Opinia - opinią, życie - życiem, gdybym nie widzial to bym nie mowił (pisał) wink

22

Ja też smile