1

Temat: ochrona prawna

Na otwarciu ofert w którym uczestniczył ze strony wykonawców tylko oferent nr 2  z najniższą ceną  wygrywającą czyli w tym momencie był zwycięzcą . Po dziesięciu dniach na stronie internetowej gminy ukazało się ogłoszenie , że wybrano ofertę nr 1 z ceną zmienioną  w stosunku do ceny ogłoszonej na otwarciu ofert .Zadnych innych informacji nie posiada na dzień dzisiejszy wykonawca nr 2  pozbawiony zwycięstwa .
Moja prośba dotyczy jakich obowiązków nie dopełnił zamawiający/ zmieniając cenę na korzyśc oferenta nr 1  / do dnia ogłoszenia na stronie internetowej gminy  i w jaki sposób wykonawca może dochodzić  uzasadnienia zmiany ceny oferty nr 1 . Pzdr.

2

Odp: ochrona prawna

Możliwe, że miała miejsce oczywista omyłka rachunkowa.
Ogłoszenie wyników na stronie www wykonawcy 2 nie wiąże,  termin na protest będzie biegł od otrzymania wyników. Wtedy należy poprosić o wgląd do dokumentacji przetargowej i bedzie jasne skąd ta zmiana ceny.

3

Marko napisał/a:

Ogłoszenie wyników na stronie www wykonawcy 2 nie wiąże, termin na protest będzie biegł od otrzymania wyników.

... no to nieźle smile

4

Marko napisał/a:

Możliwe, że miała miejsce oczywista omyłka rachunkowa.
Ogłoszenie wyników na stronie www wykonawcy 2 nie wiąże,  termin na protest będzie biegł od otrzymania wyników. Wtedy należy poprosić o wgląd do dokumentacji przetargowej i bedzie jasne skąd ta zmiana ceny.

dokladnie. mogla nastapic zmiana ceny i warto sprawdzic czy  byla to oczywista...

5

MIRAS napisał/a:
Marko napisał/a:

Ogłoszenie wyników na stronie www wykonawcy 2 nie wiąże, termin na protest będzie biegł od otrzymania wyników.

... no to nieźle smile

Coś sie nie zgadza?

6

Marko napisał/a:

termin na protest będzie biegł od otrzymania wyników.

Jak to rozumiesz, ze od dnia otrzymania przez wykonawce zawiadmienia o wyniku postepowania dopiero biegnie termin na wniesienie protestu???

7

Dokładnie tak rozumiem jak wynika z ustawy. Psim obowiązkiem zamawiającego jest przekazać zawiadomienie wykonawcom i niezwłocznie po tym zamieścić inf na www. Jeżeli zamawiający przekazuje zawiadomienie pisemnie pocztą to bieg terminu biegnie od doręczenia zawiadomienia pisemnego mimo, iż na stronie www informacja wisi juz powiedzmy od 3 dni.

8

to zamawiajacy oglosil smile ale w czym rzecz MIRAS?

9

Marko napisał/a:

Jeżeli zamawiający przekazuje zawiadomienie pisemnie pocztą to bieg terminu biegnie od doręczenia zawiadomienia pisemnego mimo, iż na stronie www informacja wisi juz powiedzmy od 3 dni.

A skad ja niby mam wiedziec kiedy dany wykonawca otrzymal zawiadomienie na pismie???

10

Dziękuję za odzew - tylko , że zamawiajacy w czasie 10 dni może zrobić wszystko i moje pytania dotyczyło zobowiązań zamawiającego w tak istotnej sprawie jak zmiana z podaniem powodów  dla pozostałych uczestników  . Pzdr

11

wiliam napisał/a:

Dziękuję za odzew - tylko , że zamawiajacy w czasie 10 dni może zrobić wszystko i moje pytania dotyczyło zobowiązań zamawiającego w tak istotnej sprawie jak zmiana z podaniem powodów  dla pozostałych uczestników  . Pzdr

jak widac w UPZP nie ma takiego obowiazku.

12

MIRAS napisał/a:

A skad ja niby mam wiedziec kiedy dany wykonawca otrzymal zawiadomienie na pismie???

Dobre pytanie smile szczególnie do tych, którzy zawiadamiają pisemnie - jedyna rozsądna odpowiedź - ze zwrotki.
Osobiście zawiadamiam faxem lub mailem.
W każdym bądź razie liczącym termin od wywieszenia na www a nie zawiadamiającym faxem/mailem gratuluje smile.

13

Marko, nie zgadzam się z Tobą.
W momencie gdy Zamawiacz zamieścił info na stronie - Wykonawca już mógł powziąć wiadomość. Dala mnie liczy sie moment wysłania faxu i wtym samym dniu zamieszczam info na stronie. Wykonawca składając ofertę powinien sie interesować postępowaniem i "śledzić" tez stronę internetowa Zamawiacza.

14

wiliam napisał/a:

moje pytania dotyczyło zobowiązań zamawiającego w tak istotnej sprawie jak zmiana z podaniem powodów  dla pozostałych uczestników  . Pzdr

O poprawieniu omyłki ma obowiązek zawiadomić wyłącznie tego, którego poprawka dotyczy. Pozostali weryfikują to na podst dokumentacji przetargowej.

15

Polecam lekture 180.2 - z akcentem na zwrot: "przy zachowaniu nalezytej starannosci mozna bylo". W dniu wyslania zawiadomienia: zawiadomienie o wyborze zamieszczasz na stronie, na tablicy ogłoszen, a zawiadomienia o wyniku i o wyborze stanowia zalaczniki do protokolu, który jest jawny.

16

np:

kio 1431/07
kio 63/08
kio 113/08

Miłej lektury Miras smile

17

Dziekuje, znam - ale ustawa przede wszystkim smile

18

MIRAS napisał/a:

ustawa przede wszystkim smile

Pełna zgoda smile

19

miras sam piszesz ze zawiadamiasz faxem - wiec o co sprawa?
masz obowiazek zawiadomic i jesli nie zawiadomisz faxem lub mailem masz problem z czekaniem na zwrotke.

zwroc uwage na art 94.1.

20

Zwracam i zastanawiam sie, czy wyraz "przekazac" ma znaczenie "nadac" czy "dostarczyc". W doktrynie znajdziesz wiele stanowisk za "nadac" i tylez samo za "dostarczyc", a niekiedy w samej doktrynie nie ma zgody co do przpisywania mu znaczenia. Majac na uwadze np: 12.2, 43.2.1, 93.3 PZP jestem za znaczeniem "nadac" - w przypadku porozumiewania sie w formie tylko pisemnej.

21

Nie w tym problem Miras, ja też rozumiem przekazać jako nadać ale inaczej rozumiesz możliwość zapoznania sie przy zachowaniu należytej staranności (jako podst. do obliczania terminu) - utożsamiasz ją z zamieszczeniem wyników na stronie z czym ja sie nie zgadzam i orzecznictwo od niepamietnych czasów również.

22 (edytowany przez MIRAS 2009-09-03 11:00:47)

Trudno sad Ja uwazam że ze wzgledu na fakt, iż w dniu wyslania zawiadomienia: zawiadomienie o wyborze zamieszczasz na stronie, na tablicy ogłoszen, a zawiadomienia o wyniku i o wyborze stanowia zalaczniki do protokolu, który jest jawny - wykonawca przy zachowaniu nalezytej starannosci w tym dniu mogl powziasc ...

23

Jaki zatem widzisz cel zawiadamiania wykonawców indywidualnie skoro terminy chcesz liczyć od zamieszczenia na stronie - pomijając różnice w zakresie informacji przekazywanych wykonawcom a zamieszczanych na www ? Tylko temu ten przepis miał służyć by nie zamieszczać na stronie kogo wykluczyłeś/odrzuciłeś oferte?

24

Ja popieram stanowisko Mirasa, chociaż na wszelki wypadek powiadamiam również faksem - a interpretacje "zawiadamia" są różne w różnym czasie i zależne od tego kto interpretuje

25

danaug napisał/a:

Ja popieram stanowisko Mirasa, chociaż na wszelki wypadek powiadamiam również faksem

Czyli robisz tak jak ja mimo, że sie ze mną nie zgadzasz. Niezwykłe smile