26

Odp: ochrona prawna

Marko napisał/a:

Jaki zatem widzisz cel zawiadamiania wykonawców indywidualnie

Takie pytanie i wiele innych moglibysmy zadawac bez konca... Nie ma zlotego rozwiazania. Faks, e-mail, pismo - wszystko ma swoje dobre i zle strony. Sa firmy, ktore nie maja faksu. W przypadku postepowan gdzie wplywa 60 ofert - zwrotki nie maja sensu, a i w przypadku wyslania e-mail nie masz pewnosci ze e-mail dotarl do wykonawcy. Moim zdaniem ustawodawca dobrze zrobil dorzucajac - przy okazji ostatniej noweli - do art. 180 ust. 2 PZP, zwrot: "przy zachowaniu nalezytej staranności". danaug - dzieki za poparcie wink

27

MIRAS napisał/a:

a i w przypadku wyslania e-mail nie masz pewnosci ze e-mail dotarl do wykonawcy.

Kwestia oprogramowania wyłącznie wink

MIRAS napisał/a:

Moim zdaniem ustawodawca dobrze zrobil dorzucajac - przy okazji ostatniej noweli - do art. 180 ust. 2 PZP, zwrot: "przy zachowaniu nalezytej staranności".

Dorzucić dorzucił, w wielu wyrokach wykonawcy sie tłumaczyli, że nie odebrali pisma bo byli na urlopach. Ot i przykład braku należytej staranności smile

28

To, że na urlopach byli, to ich sprawa. Składając oferte powinni interesowac sie tematem do czasu zakończenia postepowania, a nie zawinąć kitę i se na Bermudy wyjeżdżać.
Sporzadzam protokół, wysyłam im fax, zamieszczam info na stronie i uważam, że dochowałem należytej staranności. Nie zamierzam ganiać za wykonawcami po całym świecie.

29

A propos zawiadamiania faxem to mam pytanie: żądacie od wykonawcy jakiegoś zwrotnego fax z inf. że otrzymał pismo czy wystarczy wydruk z fax, że pismo zostało nadane?

30

Wystarcza mi wydruk, że jest normalnie OK

31

kaskaa napisał/a:

A propos zawiadamiania faxem to mam pytanie: żądacie od wykonawcy jakiegoś zwrotnego fax z inf. że otrzymał pismo czy wystarczy wydruk z fax, że pismo zostało nadane?

Status OK stwarza domniemanie prawne skutecznego jego przesłania, ciężar dowodu spoczywa na odbiorcy by wykazać, że nie dotarł.
Zawsze możesz skorzystać z 27.2

32

Dzięki, zazwyczaj stosuje art. 27.2 ale niektórzy wykonawcy nie raczą sie zastosować

33

Szukałem na forum reprezentantów wykonawców tymczasem mam odczucie , że głównie występują tutaj zamawiający . sygnalizowałem przypadek i prosilem o pomoc prawną .sprawa zeszła na inny tor .informuje , że zamawiający stwierdził pomylkę w dodawaniu i zmienił kolejnośc z otwarcia .niby wszystko w porządku ale  daje wiele do myślenia dlaczego  m.in. czekał aż dziesięć dni przy trzech ofertach ..... .
pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi .

34

Mam wrażenie (najwyraźniej błędne), że na Twoje pytania odpowiedzi padły - stosownie do stanu jaki przedstawiłeś. Nie wiem czemu z faktu większości zamawiających na forum wyciągasz negatywne wnioski. Nikt tu bezprawia nigdy nie bronił w imie solidarności branżowej wink

35

wiliam napisał/a:

Szukałem na forum reprezentantów wykonawców tymczasem mam odczucie , że głównie występują tutaj zamawiający . sygnalizowałem przypadek i prosilem o pomoc prawną .sprawa zeszła na inny tor .informuje , że zamawiający stwierdził pomylkę w dodawaniu i zmienił kolejnośc z otwarcia .niby wszystko w porządku ale  daje wiele do myślenia dlaczego  m.in. czekał aż dziesięć dni przy trzech ofertach ..... .
pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi .

masz prawo wgladu w dokumenty - wtedy zapewne wszystko sie wyjasni. moze Z wyjasnial oferty lub je poprostu badal...