1

Temat: Kosztorys szczegółowy

Witam.
PN-roboty budowlane. Wpływają dwie oferty. Zamawiający w SIWZ określa, że wraz z ofertą należy przedstawić josztorys ofertowy metodą szczegółową. Jeden z wykonawców (najnizsza cena-znacząco niska) nie przedstawia szczegółowego Kosztorysu, ale przedstawia ofertę zgodnie z przedmiarem robót zamieszczonym przez zamawiajacego (tyle, że nie rozwinął tego przedmiaru). Drugi wykonawca, droższy, złożył kompletną ofertę, Był ogladać ofertę "rywala" i powiedział, że brakuje szczegółów i nie może się ustosunkować do drugiej oferty. Dodam, że zapłata za usługę odbędzie się na podstawie Kosztorysu powykonawczego.
1.Czy wykonawca nr 1 złożył ofertę niezgodną z SIWZ?
2.Czy Z ma prawo/obowiązek wezwać wyk.nr 1 do uzupełnienia Kosztorysu?
3.Czy dobrze, że Z. wymaga Kosztorysu szczegółowego skoro później rozlicza się z W. Kosztorysem powykonawczym?
Protesty będą z obu stron ale który będzie zasadny?
Proszę o pomoc!

2

Odp: Kosztorys szczegółowy

1. owszem, nie zgodna jednak ......
2. nie może wzywać
3. nie powinien żądać ale żądał

Ja uznałabym że oferta nr 1 uchybia co do fory a nie co do treści i wybrałabym ją jak najkorzystniejszą

3

wykonawca nr2 (przegrany) zapowiedział, że wniesie protest (bo zamawiający wymagał, wykonawca nie złożył a i tak został wybrany).

Druga kwestia: czy Z. to, że wymagał kosztorysu szczegółowego popełnił jakiś błąd, z ktorego wynikną konsekwencje? Chyba nie ma zakazu?

4

nie ma oficjalnego zakazu, jest mowa że k.inwestorki sporządza się metodą uproszczoną, natomiast co do ofertowego to nie ma wskazań - tylko że nie da się  (chba) wytłumaczyc po co ten Z. żąda k. szczegółowego
a co do protestu - to ja wolałabym się bronić t tytułu  zarzutu nie odrzucenia niż z zarzutu odrzucenia - no ale to moje przekonanie, nie wiem co na to inni

5

kosztorys szczegółowy umozliwia sprawdzenie oferty, skąd np. wzięła się niska cena. Tutaj nie mam takiej mozliwości.
Niestety mało aktywne jest dzisiaj forum smile a chciałam poznać jeszcze inne opinie.
Zastanowię się jeszcze co z tym fantem zrobić i bardzo dziękuję za sugestie.
Pozdrawiam

6

Ja bym chyba odrzucila ofertę z kosztorysem sporządzonym metoda uproszczoną. Zamawiający wymagał kosztorysu szczegółowego. Kosztorysu nie mozna uzupełniać.

7

Jak widać zdania są podzielone, ale osoby, z którymi przeprowadziłam konsultacje telefoniczne twierdzą , że odrzucenie oferty na tej podstawie jest dosyć ryzykowne. Ale problem się rozwiązał bo okazało się, że w tym ogólnym kosztorysie Wykonawca nie ujął trzech pozycji z przedmiaru. Trochę go szkoda ale cóż...

8

Fakt, ile osób, tyle róznych opinii. Dobrze, że sprawa sama się rozwiązała.

9

ale dzieki patrycja_w za info, bo gdyby się nie rozwiązała to odrzuciłabym ofertę i czekała co dalej.
Pozdrawiam