1

Temat: okres gwarancji

we wzorze umowy dajemy termin w jakim będą usuwane awarie w ramach gwarancji w ciągu 72 godz. od zgłoszenia, oferent zaparafował umowę czyli uznajemy ,że ja akceptuje bez zastrzeżeń. W swojej ofercie oferent termin ten ustala na 30 dni od zgłoszenia, oferta jest oczywiście podpisana. co mamy w tej sytuacji zrobić?

2

Odp: okres gwarancji

no to chyba super, że chce awarie usuwać szybciej? a co chcesz robić?

3

danaug napisał/a:

no to chyba super, że chce awarie usuwać szybciej?

chyba pozniej wink

4

no chce usuwać później, ale nie wiem jak te rozbieżności potraktować

5

oj nie zwróciłam uwagi że ti inne jednostki czasowe, myślę że W. zaakceptował war. umowy z zastrzeżeniem że zmienia ten termin - a skoro tak to oferta jest niezgodna z siwz

6

wykonawca zaakceptował umowę, w formularzu ofertowym wpisał inny termin nic nie wpisał że zastrzega inny termin od tego w umowie

7

Najważniejszym wymogiem wobec wykonawcy w zakresie dotyczącym treści oferty jest to, by oferta była sformułowana w sposób jednoznaczny ? wykluczający dowolność interpretacyjną i na tyle wyczerpujący, by dawała odpowiedź na wszystkie wymagania w zakresie przedmiotu zamówienia, jakie stawia zamawiający ? przepis art. 82 ust. 3 ustawy stanowi, że treść oferty oferty musi odpowiadać treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Oferta jest nie jednoznaczna - a treść oferty w ścisłym słowa tego znaczeniu jest sprzeczna z treścią SIWZ w zakresie dotyczacym warunków gwarancji.

8

a czy zgodnie z art 87 ust2 pkt3 nie potraktować tego jako omyłkę i zwróić sie do Wykonawcy aby wyraził zgodę na jej poprawienie?

9

Czy "okres gwarancji" byl kryterium oceny ofert?

10

kryterium była tylko cena

11

Wzmianka o gwarancji byla: 1. w ofercie, 2. w umowie. Czy gdzies jeszcze (np. w SIWZ w tresci wlasciwej, ogłoszeniu)?

12

kryterium była tylko cena, okres gwarancji wyznaczyliśmy na 3 lata. Wykonawca w ofercie napisał tylko inny termin załatwiania reklamacji (30 dni)niż ten który my zapisaliśmy w umowie( 72godz). w ofercie też podpisał,że nie wnosi zastrzeżeń do SIWZ i akceptuje ją.

13

wzmianka o gwarancji była tylko wofercie i wzorze umowy, nigdzie więcej

14

aga27 napisał/a:

kryterium była tylko cena, okres gwarancji wyznaczyliśmy na 3 lata. Wykonawca w ofercie napisał tylko inny termin załatwiania reklamacji (30 dni)niż ten który my zapisaliśmy w umowie( 72godz). w ofercie też podpisał,że nie wnosi zastrzeżeń do SIWZ i akceptuje ją.

...innymi słowy wykonawca napisał: "zgadzam, a nawet nie". Jakie są jego szanse na wygrana???

15 (edytowany przez aga27 2009-09-07 12:01:39)

to jedyna oferta jaka nam w przetaru wplyneła, dlatego mamy tyle wątpliwości, tym bardziej że cena jest dla nas całkiem całkiem  wink  przystępna.
oprócz tego oferta wszystko zawiera

16

Ja bym to poprawił i czekał co zrobi wykonawca.

17

Majac na uwadze:

aga27 napisał/a:

oraz

aga27 napisał/a:

to jedyna oferta jaka nam w przetaru wplyneła, dlatego mamy tyle wątpliwości, tym bardziej że cena jest dla nas całkiem całkiem    przystępna.
oprócz tego oferta wszystko zawiera

a takze to ze celem postepowania jest zawarcie umowy,

zrobiłbym tak jak pisze Marko.

18 (edytowany przez aga27 2009-09-07 12:21:06)

i ja chyba tak zrobię  (tak sobie tłumaczę, że zamiast 3 ,,przyplątało mu sie jakieś 0 i sie zrobiło 30) . zresztą zobaczymy co nam odpowie

19

wyjasnij, albo wyplynie albo utonie.

20

tak zrobię dzięki wystkim za pomoc i cierpliwość wink

21

Jeszcze jedno - w piśmie zawiadamiającym o poprawie napisz, że oczekujesz zgody wyraźnej - milczenie nie wystarczy do uznania że zgode wyraził.

22

ok. już dopisuje

23

marko uwazasz ze wyjasnienie nie wchodzi w gre? jedynie poprawa?

24

Tak uważam.

25

Dlatego, że nie wiem co tu wyjaśniać. Jak sformułujesz pytanie? Jak wyjaśni, że sie pomylił to i tak nie zakończysz sprawy bez użycia 87.2.3 a tempus fugit jak mówi stare przysłowie pszczół wink