1

Temat: Żądane dokumenty na potwierdzenie spelniania warunków PILNE!!!

Witam serdecznie, mam 2 pytania:
1. Czy zamawiający może żądać jako dokument potwierdzający spełnianie warunków udziału w postępowaniu: Doświadczenie zawodowe Kierownika budowy - obejmujące min. 2 zadania porównywalne z przedmiotem zamówienia? My do tej pory stosowaliśmy taki druk, ale teraz mamy wątpliwości....

2. W ww. dokumencie /Doświadczenie zawodowe kierownika budowy/, Wykonawca nie uzupełnił Zamawiającemu jednej rubryki /nazwy zleceniodawcy/. Wezwałam Wykonawcę do uzupełnienia, Wykonawca nie uzupełnił brakujących informacji w wyznaczonym termnie.
W związku z powyższym, czy w ZP-17 "Informacja o spełnianiu przez wykonawców warunków udziału w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego" w pozycji "Dysponowanie osobami zdolnymi do wykonania zamówienia lub przedstawienie pisemnego zobowiązania innych podmiotów do udostępnienia osób zdolnych do wykonania zamówienia" wpisuję "nie spełnia"? Pomimo, iż przedstawił mi Kierownika budowy, jego uprawnienia?
Proszę o pomoc.

2

Odp: Żądane dokumenty na potwierdzenie spelniania warunków PILNE!!!

Marcia28 napisał/a:

teraz mamy wątpliwości....

A skąd się wzieły? smile

3

Jedna Pani znalazła w gazecie opracowanie ze nie powinno się żadac od kierownika budowy doświadczenia zawodowego, gdyż wystarczy jak przedstawi same uprawnienia budowlane. Otzymując uprawnienia musiał mieć już doswiadczenie zawodowe... Osobiście się z tym nie zgadzam;-)
A jaka odp. na 2 pytanie, Marko?;-)

4

Co do warunku to jest on dopuszczalny ale musi być uzasadniony zakresem/przedmiotem zamówienia.
Ad. 2 wykluczasz

5

Marko, wiem że wykluczam, ale czy w pozycji "Dysponowanie osobami zdolnymi do wykonania zamówienia lub przedstawienie pisemnego zobowiązania innych podmiotów do udostępnienia osób zdolnych do wykonania zamówienia" wpisuję "nie spełnia"?
cyt. "Co do warunku to jest on dopuszczalny ale musi być uzasadniony zakresem/przedmiotem zamówienia." Możesz rozwinąc ?;-)

6

Włączę się do tematu, a co z wadium skoro nie uzupełnił?

7

wadium nie było!

8

Co mam rozwinąć - warunki stawia sie stosownie do zakresu zamówienia, przy prostych robotach budowlanych taki warunek może być ciężki do obronienia smile

9

Wykazanie 2 zadań przez kierownika budowy to wg Ciebie ciężki warunek?;-)

10

Ad. 1 Zacytuje Marko "Co do warunku to jest on dopuszczalny ale musi być uzasadniony zakresem/przedmiotem zamówienia".
Ad. 2 Nic nie wpisujesz.

11

jakiego typu sa to roboty?

2. dlaczego nic? jesli nie spelnia?

12

...pytanie tylko czy nie spełnia???  Na jakiej podstawie zostaje wykluczony?

13

no tak. nie jest to do konca jasne. wydaje się jednak, że można by to potraktować jako niezłożenie dokumentu na potwierdzenie....

14

nie spełnia warunku

15

danaug napisał/a:

nie spełnia warunku

Jesteś pewna? Na 100%? smile

16

Moim zdaniem wpisuję "nie spełnia"

17

w paragrafie 1 ust. 2 pkt 5 mówi że w osobami .. z info na temat  ... doświadczenia a skoro tak to Z. ma prawo żądać aby miał określone doświadczenia
W. dał osobę napisał że ma doświadczenie ale nie poswolił zweryfikować tej informacji, jeżeli Z. uważa że spełnia warunek - to po co wzywał do uzupełnienia dokumentu i na jakiej podstawie może wykluczyć? W. odmawia podania informacji  więc sugeruje że  nie ma osoby z tym doświadczeniem
więc nie spełnia
czy 100% - nie wiem

18

Dla mnie:
1. nie spełnia, a
2. nie potwierdza spełniania
- to diwe różne rzeczy smile