Temat: równowartość kwoty 6 000 euro
Zamawiający nie stosuje ustawy Pzp, jeżeli wartość zamówienia nie przekracza kwoty 6.000 euro - brutto czy netto?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → równowartość kwoty 6 000 euro
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zamawiający nie stosuje ustawy Pzp, jeżeli wartość zamówienia nie przekracza kwoty 6.000 euro - brutto czy netto?
brutto czy netto?
Bramka nr 2
Marko widze ze dzisiaj jestes w dobrym nastroju czyżby zblizajace sie swieta tak cie nastrajały pozytywnie:)????
Izabella napisał/a:brutto czy netto?
Bramka nr 2
Wykonawca przedłoży fakturę z podatkiem Vat za wykonanie zamówienia i wartość przekroczy 6.000 euro - będzie w porządku?
A skąd taka interpretacja?
A skąd taka interpretacja?
Z art. 32.1 Izabello
Dorotko ktoś mnie dzisiaj rozbawił do łez i już mi tak zostało
Izabella napisał/a:A skąd taka interpretacja?
Z art. 32.1 Izabello
Dorotko ktoś mnie dzisiaj rozbawił do łez i już mi tak zostało
Ok. Nie wiem czy dobrze ciebie zrozumiałam:
Ja ustaliłam szacunkową wartość zamówienia (netto) i nie przekracza ona 6.000 euro.
Wykonawca przedstawił mi swoją ofertę - 6.000 euro ale netto. i pytanie czy zgodnie z art. 4 pkt.8 nie muszę stosować ustawy Pzp?
Wartość oferty nie ma znaczenia (ani w netto ani w brutto). Znaczenie ma wartość szacunkowa ustalona przez Ciebie - jak mniemam ustalona z należytą starannością
Dla mnie nie ma to sensu.
ustalam szacunkową wartość zamówienia poniżej 6.000 euro,a wykonawcy zlecam robotę za 40.000 PLN? Dobrze to rozumuję?
ustalam szacunkową wartość zamówienia poniżej 6.000 euro,a wykonawcy zlecam robotę za 40.000 PLN?
Dobrze rozumujesz o ile wartość szacunkowa jest starannie obliczona. Zdarzają sie sytuacje że szacunek (netto) jest poniżej 6000 tys euro a oferta (brutto) jest powyżej 6 tys
W podanym przez Ciebie przypadku różnica jest spora ale to nie przesądza że coś jest nie tak
Pyt. do Marko - znalazłam artykuł (Nowe Przetargi - Artykuły) pod nazwą "CZY ZANIŻENIE WARTOŚCI ZAMÓWIENIA MOŻE PROWADZIĆ DO ZAWARCIA NIEWAŻNEJ UMOWY" - myślę, że analogicznie zasada ta dotyczy zamówień do 6.000 euro?
Ależ ja pisałem o należytym ustaleniu wartości zamówienia - jeżeli takowe miało miejsce to umowa jest ważna
Masło maślane - należycie ustalam wartość zamówienia, a wykonawcy płacę więcej niż 6.000.
Ok. już nie marudzę i kończę temat z wartością zamówienia do 6.000 euro
Izabella - to na przykładzie spróbujmy :
Organizujesz PO, wartość ustalona z należytą starannością wyniosła w euro 50 tys - czyli ogłaszasz PO w wartości podprogowej. Wpływa jeden wniosek - jest ok i zapraszasz wykonawce do złożenia oferty. Wykonawca mając świadomość że jest jedyny może sobie cene wywindować powyżej 60. tys euro. Oczywiście ryzykuje że zamawiacz może nie mieć tyle kasy i unieważni ale może być też tak że to zbyt ważne zamówienie i zamawiający dołoży do interesu byleby tylko zamówienia udzielić. Czy dalej uważasz to za masło maślane?
Ok. przekonałeś mnie. A teraz idę na urlop,może moje szare komórki po urlopie będą lepiej funkcjonowały.
Ps. Nie przeprowadzasz czasami szkoleń z zakresu Pzp?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc