1

Temat: wymog załączenia parafowanego wzoru umowy

Jeśli zamawiający wymaga załączenia do oferty parafowanego wzoru umowy jako akceptacji jej postanowień, mimo, że w formularzu ofertowym jest oświadczenie, ze wykonawca akceptuje postanowienia SIWZ, a wykonawca tego parafowanego wzoru umowy nie dołącza to jest podstawa do odrzucenia oferty jako niezgodnej z SIWZ?
Są jakieś orzeczenia w tym temacie?

2

Odp: wymog załączenia parafowanego wzoru umowy

asiek napisał/a:

to jest podstawa do odrzucenia oferty jako niezgodnej z SIWZ?

nie ma

3

albowiem? potrzebuję uzasadnienia do obrony przed szefem;)

4

Albowiem zamawiający jest racjonalny i ma świadomość tego, że oświadczenie o akceptacji wzoru umowy wywołuje identyczny skutek co dołączony do oferty parafowany wzór umowy, a mianowicie pozwala zamawiającemu stwierdzić, że oferent akceptuje przygotowany wzór umowy.
Uff.

pzdr

5

mniej/ więcej jak wyżej

6

Bardzo dziękuję

7

A jeśli Zamawiający wpisał w SIWZ, że należy dołączyć do oferty podpisany projekt umowy, a jest parafowany to co? smile

8

nie wim skąd  pomysł z parafowaniem a już nie wspomnę o podpisywaniem projektu umowy?

9

ArekS napisał/a:

A jeśli Zamawiający wpisał w SIWZ, że należy dołączyć do oferty podpisany projekt umowy, a jest parafowany to co? smile

Byś sie wstydził... wink Stary wyjadacz a takie pomysły... wink

10

To nie był mój pomysł Marko (takie sprawy już od dawna mam poukładane). Ktoś mnie po prostu spytał o taki przypadek który naprawdę zaistniał, wyraziłem mu swoja opinię a później wrzuciłem na forum - tak po prostu przy piątku i na dobry humor wink

11

Zamawiacze ?ciekawe? macie pomysły smile