1

Temat: zatrzymanie wadium - znowu :)

Zamawiający żądał uzupełnienia dokumentów oraz ułożenia dokumentacji ofertowej na podstawie art. 26.3 - czy mógł żądąć obowiązkowego stawiennictwa w swojej siedzibie i uzupełnienia dokumentów tylko i wyłącznie osobiście? w SIWZ w rozdz. o spoosobie komunikowania się z wykonawcami dopuszczona została również forma fax, e-mail?  W związku ze skomplikowaną konstrukcją SIWZ na podstawie oferty nie można odgadnąć których dokumentów brakuje a więc Zamawiający wezwał do poukładania, a oferent przesłał mu brakujące dok. (wskazane w wezwaniu do uzupełnienia) drogą faksową za potwierdzeniem odbioru - czy Zamawiający może uznać że nie otrzymał tych dok. i wykluczyć oferenta na podst. art.24.2.3? no i zabrać wadium?

2

Odp: zatrzymanie wadium - znowu :)

Jakiś chory ten zamawiacz.
Skoro dopuścił fax - musi uznać przesłane dokumenty faxem.
Nie ma prawa żądać osobistego dostarczenia dokumentów

3

Domi napisał/a:

Zamawiający wezwał do poukładania, a oferent przesłał mu brakujące dok. (wskazane w wezwaniu do uzupełnienia) drogą faksową za potwierdzeniem odbioru - czy Zamawiający może uznać że nie otrzymał tych dok. i wykluczyć oferenta na podst. art.24.2.3? no i zabrać wadium?

Zależy od siwz w zakresie uzupełniania

KIO 720/08 - uzupełnienie faxem skuteczne

KIO 1236/08 - nieskuteczne

4

Rozwiązać KIO...

5

tia.. jasne
skoro oferta ma być złożona w formie pisemnej to niby czemu uzupełniając dokumenty, chcesz to robić faksem??
przecież te dokumenty to część oferty, a skoro tak, powinny zostać dostarczone pisemnie

takie przynajmniej jest moje zdanie

od razu zaznaczam, że znam orzecznictwo i wiem że kijanki raz orzekają tak a raz inaczej...

6

W SIWZ fax został dopuszczony, więc dlaczego twierdzisz, że tylko pisemna forma?

7

juz napisalam

8

Marko napisał/a:

Zależy od siwz w zakresie uzupełniania.

Zgadzam się z Marko.Moimm zdaniem istotne jest również to jakich dokumentów żądał Zamawiający do uzupełnienia,bo jeśli SIWZ nie precyzuje co faxem a co inną  drogą to na pewno  dokumenty o jakich mowa w Rozporz.w sprawie rodzajów dokumentów...mogą być składane w formie oryginału ub kopii poswiadczonej...a zatem forma faxowa odpada.

9

w siwz dopuszczono 3 formy i nagle Zamawiający zmienia zdanie ? i może zabrać wadium za wg. niego nie uzupełnienie dokumentów ?

10

... ale dopuszcza się kopię przesłana faxem, a w slad za tym listem poleconym. Nie prawdaż?

11

Domi napisał/a:

w siwz dopuszczono 3 formy i nagle Zamawiający zmienia zdanie ?

Może zmienia może nie. Czy wezwanie do złożenia cokolwiek mówiło o formie uzupełnianych dokumentów?

12

Zamawiający w wezwaniu zapisał:"Dokumenty lu oświadczenia  w orygianale lub kopiach poświadcz.  za zg. z oryg. przez osoby upoważnione do reprezentowania wykonawcy należy złożyć w sekretariacie zamawiającego w terminie do dnia.... godz....15:: (czyli za 2 dni)  - a więc dokumenty podbite za zg. z oryginałem poszły tylko faxem. - choć może minęły ją  4 tygodnie to może wysłać je teraz listem ?  bo Zamawiający ogłosił wybór ofert i go oprotestowaliśmy i uznał protest i dokonał ponownej oceny ofert i tym razem 1 ofertą odrzucił a 2 wykluczył

13

no i teraz podnosi zarzut że wyklucza z art. 24.2.3

14

Domi napisał/a:

no i teraz podnosi zarzut że wyklucza z art. 24.2.3

I słusznie,
potwierdzenie za zgodnosc przesłane faxem jest wciąż tylko faxem a nie potwierdzeniem za zgodność. Napisał w wezwaniu jakiej formy oczekuje i należało ją zachować. Ciekawe co zrobi z wadium...

15

a fax nie oznacza "złożenia w sekretariacie"?  -  a informacja o wyborze ofert nie potwierdza akceptacji wybranej i wskazanej w SIWZ formy?

16

a co zrobi jak dostanie teraz list z tymi dokumentami - też tego nie uzna ?

17

wg. tych wyroków to forma nie zgodna - ale czy może zabrać wadium?

18

Moment, do kiedy miałeś uzupełnić? Minął już termin? (pogubiłem sie)
Jeżeli termin minął to złożenie teraz we właściwej formie bedzie po terminie czyli traktowane jak niezłożenie i pozostaje kwestia z jakich przyczyn nie złożyłeś w wymaganej formie w terminie... Od tego zależą losy wadium

19

w art. 46 4 a nie mówi się o formie - i zostały złożone faxem

20

smile Ja Ci życze żeby nie zabrał ale nie mam zdolności wróżkarskich i nie wiem co zrobi. A co do 46.4a to... mam inne zdanie niż Ty.

21

smile to wszystko zależy od człowieka

22

no i zamawiający zwrócił wadium smile

23

Zamawiający - mięczak tongue

24

hehe
ja bym nie zwróciła smile

25

dużo niejasności, generalnie nie zwraca się gdy stwierdza się złą wolę W. ale jeżeli W. wysłał faksem i nie wysłał jednocześnie pismem tzn nie dostarczył
ale bardziej mie zastanowiło to "poukładać dokumenty?" - to żart, czy o co chodzi?