1

Temat: odpowiedź na zapytanie

Witam wczoraj wpłyneły dwa zapytania do SIWZ jedno od firmy A drugie od firmy B.
Odpowiedzi zostały przekazane firmom i zostało zamieszczone na stronie www.
Dzisiaj ponownie wpłynęło zapytanie ale tym razem tylko od firmy A, czy w związku z tym również powinienem wysłać odpowiedź  (indywidualną) wraz z zapytaniem do firmy B pomimo tego że nie pobrała SIWZ zgodnie z art.38 ust. lecz jednak ujawniła się wcześniej?

2

Odp: odpowiedź na zapytanie

Ktorej firmie przekazaliscie SIWZ?

3

nie przekazaliśmy SIWZ firmy ujawniły się na podstawie przesłanych zapytań, i teraz wpływa kolejne zapytanie więc czy odpowiedzieć indywidualne pismem ujawnionym firmom, wprawdzie SIWZ nie pobrały ale już wiem jakie firmy są zaiteresowane.

4

Marcel napisał/a:

Witam wczoraj wpłyneły dwa zapytania do SIWZ jedno od firmy A drugie od firmy B.

Czy "pytanie" od firmy A zostalo przekazane firmie B i czy "pytanie" od firmy B zostalo przekazane firmie A???

5

No właśnie nie zostało przekazane dlatego teraz myślę że dobrze było by po wpłynięciu następnego zapytania dać info w tej sprawie bo teraz już wiadomo kto jet zainteresowany postępowaniem.

6

Marcel napisał/a:

Dzisiaj ponownie wpłynęło zapytanie ale tym razem tylko od firmy A, czy w związku z tym również powinienem wysłać odpowiedź  (indywidualną) wraz z zapytaniem do firmy B pomimo tego że nie pobrała SIWZ zgodnie z art.38 ust. lecz jednak ujawniła się wcześniej?

ustawa nakazuje przekazywanie pytań i odpowiedzi tylko wykonawcy, któremu przekazał siwz, a jeśli siwz jest udostęniania na stronie internetowej, to zamieszcza się na stronie
co wiesz, jak wynika z Twojego postu, trzymaj się więc przepisów ustawy i wszystko będzie okej.

Co prawda zamawiający często przekazują wyjaśnienia wykonawcom, którzy kiedyś tam zadali pytania, czy pobrali protokół ale moim zdaniem nie muszą tego robić.

7

zgadza się, jest dokładnie tak jak mówi hamerek

8

hamerek napisał/a:

ustawa nakazuje przekazywanie pytań i odpowiedzi tylko wykonawcy, któremu przekazał siwz, a jeśli siwz jest udostęniania na stronie internetowej, to zamieszcza się na stronie

... natomiast same odpowiedzi zamawiajacy przekazuje wykonawcy, ktory zadal pytanie - bez wzgledu na to czy zostala mu przekazana SIWZ.

9

ok dzięki

10

Ale czy to przekazanie oznacza tylko i wyłącznie fizyczne przekazanie wersji papierowej siwz? Spotkałem się z tezami, że skoro wykonawca zadał pytanie, a nie dostał papierowej wersji, to pobrał siwz ze storny internetowej i w ten sposób siwz została wykonawcy w pewnym sensie przekazana. Dlatego też takiemu wykonawcy również powinno się przekazać na piśmie wyjaśnienia dotyczące późniejszych pytań innych wykonawców!

11

Ja nie spotkałam się z takimi tezami - uważam że nie

12

A ja na pytanie wykonawcy A odpowiadam również wykonawcy B, który ujawnił się we wcześniejszym zapytaniu. Robię tak ponieważ zależy mi aby jednak jakieś oferty wpłynęły. I oczywiście zamieszczam na stronie. Może trochę więcej pracy ale...

13

Apollo napisał/a:

Spotkałem się z tezami, że skoro wykonawca zadał pytanie, a nie dostał papierowej wersji, to pobrał siwz ze storny internetowej i w ten sposób siwz została wykonawcy w pewnym sensie przekazana.

Jeżeli pobrał, to nie została mu przekazana smile