1

Temat: powiedzieć, czy nie powiedzieć - oto jest pytanie

Zadzwoniła do mnie Pani w kilka dni po ogłoszeniu przetargu na roboty budowlane z pytaniem - ile Zamawiający Przeznaczył na wykonanie zamówienia.

Twierdzę, że nie mam obowiązku tego ujawniać teraz, a dopiero przed otwarciem ofert. Ona natomiast twierdzi, że inni Zamawiający udzielają jej takiej informacji.

Co WY na to?

2

Odp: powiedzieć, czy nie powiedzieć - oto jest pytanie

art. 86.3 - nie musisz jej podawać teraz

3

Nie musisz

4

wręcz nie możesz, jeżeli nie ujawniasz tej kwoty np. w ogłoszeniu to nie możesz jej nikomu podać dopiero bezpośrednio przed otwarciem - właśnie mówi o tym 86.3

5

danaug napisał/a:

wręcz nie możesz

... az tak to chyba nie wink

6

a jakie to ma znaczenie ujawnienie tej informacji

7

Dla wykonawcy ogromne. Wie wokół jakiej kwoty może się poruszać. A nuż by dał mniej a mógł zarobić więcej.

8

mito napisał/a:

Dla wykonawcy ogromne. Wie wokół jakiej kwoty może się poruszać. A nuż by dał mniej a mógł zarobić więcej.

Ale gwarancji, że wygra przetarg nie ma smile

9

mito napisał/a:

A nuż by dał mniej a mógł zarobić więcej.

nie do końca się z tym zgadzam...
kiedyś, może i tak było ale przy dzisiejszej konkurencji znajomość wartości szacunkowej niewiele wykonawcy daje... więcej, jeśli złoży ofertę pod budżet to prawie na pewno nie wygra postępowania

od razu zaznaczę, że również jestem za ujawnianiem tej kwoty ale bardziej w tą stronę, żeby zrobić dobrze zamawiającemu... jeśli poda wartość szacunkową nie naraża się na sytuację, w której wszystkie oferty przekroczą kwotę jaką może przeznaczyć, a w efekcie konieczność unieważnienia postępowania

10

A ja jestem zdania że:
1. Jesli zamawiający nie ma za wiele kasy - to ujawnic;
2. Jesli natomiast ma duuuzooo - nie ujawniac.

11

w przypadku gminy - budżet jest jawny, więc w sumie wykonawca może sobie sam sprawdzić w załącznikach ile mamy w budżecie na daną inwestycję

12 (edytowany przez MIRAS 2009-09-10 07:34:58)

asiek napisał/a:

w przypadku gminy - budżet jest jawny, więc w sumie wykonawca może sobie sam sprawdzić w załącznikach ile mamy w budżecie na daną inwestycję

... no to teraz sie zaczna... pielgrzymki wykonawców do zamawiajacych big_smile

13

eee na BIP powinien być wink ale tak jak wcześniej ktoś zauważył - wiedza o kwocie nie gwarantuje wygranej

14

...wszystko musisz zdradzić tongue

15

Konkluzja jest taka:
1. Możesz (ale nie musisz) podać szacunkową wartość zamówienia.
2. Nie możesz podać kwoty jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.

Są to dwa różne terminy. Szacunkowa wartość zamówienia nawet powiększona o podatek vat nie musi się równać kwocie jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.

16

U mnie szacunkowa wart. zam. to wałaśnie kwota jaką Z. zamierza prc na realizację zad. chocież to nie kwota którą może przeznaczyć
ale
powinno się równo traktować wykonawców i jeżeli chcesz ujawniac tą kwotę to podaj ją w ogłoszeniu a jeżeli nie to zachowaj tajemnicę aż do "bezpośrednio przed otwarciem ofert"

po drugie w budżecie jest kwota na zadanie ale to nie ta sama kwota - zadanie to RB + nadzory + dokumentacja proj. + może badania geolog. + (może)  raporty, audyty i inne cuda
wię tak naprawdę z budżetu to ten wykonawca dużo się nie dowie, ale jak mu szepniesz na uszko to to już co innego