1

Temat: podwykonawcy

Zgodnie z art. 36 ust. 4 Zamawiający w siwz żada wskazania przez wykonawców w ofercie części zamowienia, której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom.
Co sądzicie o żądaniu dodatkowo przez Zamawiającego podania wykazu podmiotów (nazw) , które będa uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia wraz z zakresem wykonywanych przez nich czynności?

2

Odp: podwykonawcy

nie masz prawa tego żądać

3

Znalazłam taki zapis w publikacji BECKA - "Przetargi w praktyce. Przewodnik zamawiającego i wykonawcy." 8 wyd.- we wzorach specyfikacji.

4

Dlatego najlepiej korzystać z własnych siwz'ów bo wzorce mogą być, jak widać, niezgodne z prawem wink

5

Ech hmm  No i mam problem - zawarłam w siwz taki zapis, a wykonawca przezornie, chyba żeby sprawdzić czujność zamawiającego, załączył tylko zakres robót jaki zamierza powierzyć podwykonawcom, bez nazw.

6

patrycja_w napisał/a:

Ech hmm  No i mam problem - zawarłam w siwz taki zapis, a wykonawca przezornie, chyba żeby sprawdzić czujność zamawiającego, załączył tylko zakres robót jaki zamierza powierzyć podwykonawcom, bez nazw.

Nie widze problemu wink

7

Przymknąc oko?

8

patrycja_w napisał/a:

Przymknąc oko?

Nie masz na co przymykać smile Zapisy siwz niezgodne z prawem są nieważne.

9

To sobie ulepszyłam siwz.

10

No wiesz - ulepszenie jest niezgodne z PZP - natomiast z Dyrektywą już niekoniecznie big_smile

Art. 26
W dokumentach zamówienia instytucja zamawiająca może żądać lub zostać zobowiązana przez Państwo Członkowskie do żądania od oferenta wskazania w jego ofercie tej części zamówienia, której wykonanie zamierza on zlecić stronom trzecim w ramach podwykonawstwa, a także do podania wszystkich proponowanych podwykonawców.

Co prawda, preambuła Dyrektywy w pkt 32 stanowi
W celu zachęcenia małych i średnich przedsiębiorstw do udziału w rynku zamówień publicznych zaleca się uwzględnienie przepisów na temat podwykonawstwa.

Nie przekonuje to jednak organów kontroli...

11

patrycja_w napisał/a:

To sobie ulepszyłam siwz.

... to się nazywa skrajny optymizm wink

12

Czyli radzicie potraktowac zapis tak jakby go w ogóle nie było?

13

Postępowanie w toku?

14

Tak- etap oceny ofert. A dodam, że będzie to pewnie jedyna dobrze złożona oferta.

15

Daj już spokój tej ofercie - o ile tylko takie "naruszenia" znalazłaś smile

16

Tylko. Poza tym oferta bardzo ładnie złozona.

17

No i ok.

18

W drugim P.N. na roboty budowlane miałam w formularzu ofertowym taki sam zapis dotyczący podwykonawców- zaznaczyć odpowiednio,. czy wykonawca wykona zamówienia własnymi siłami, czy przy pomocy podwykonawców, aj eżeli przy pomocy podwykonawców- dodatkowo załączyć dokumenty  z nazwami firm i zakresem prac.
Przed upływem termin składania ofert- zmodyfikowałam treść siwz, poprzez zmianę tego zapisu- zamiast żądania dodatkowego dokumentu z nazwami podwykonawców, należało wpisać w formularzu jedynie zakres prac powierzonych podwykonawcom.
Wykonawca składając ofertę nie uwzględnił tej drobnej modyfikacji i w formularzu ofertowym pozostał stary zapis. Do tego zaznaczył, że zamierza powierzyć część robót podwykonawcom- nie wypisał oczywiscie zakresu prac, do tego w formularzu pozostał zapis, że należy dołaczyć dokumenty z nazwami (czegho oczywiście wykonawca  nie zrobił).
Co radzicie?

19

Czy dokonałaś zastrzeżenia z 36.5 (in fine)?

20

Nie.

21

W takim razie informacja o części zamówienia , której wykonawca powierzy podwykonawcom miałaby dla Ciebie jedynie walor informacyjny. Wypełniłaś obowiązek z 36.4 - zażądałaś; dla wykonawcy natomiast brak jest sankcji za nieprzedstawienie tej informacji.

22

Czyli nie wzywać nawet do wyjaśnień? Ta informacja była zawarta w formularzu ofertowym.

23

Możesz zażądać wyjaśnień.

24

Tak chyba będzie bezpieczniej.

25

hmmm... bezpieczej powiadasz wink dochowasz nalezytej staranności smile