Temat: termin związania ofertą
Czy pojęcie "termin związania ofertą - 30 dni" wyznacza termin, w którym muszę wyłonić wykonawcę (tj. przekazać zawiadomienie o wyborze oferty) czy podpisać umowę?
pozdrawiam i dziękuję za pomoc;-)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → termin związania ofertą
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy pojęcie "termin związania ofertą - 30 dni" wyznacza termin, w którym muszę wyłonić wykonawcę (tj. przekazać zawiadomienie o wyborze oferty) czy podpisać umowę?
pozdrawiam i dziękuję za pomoc;-)
Jedno i drugie
czyli w terminie tych 30 dni musimy podpisac umowe?
Tak - aczkolwiek niektorzy uwazaja, ze mozna rowniez po.
I Ci błądzą:)
pzdr
A jesli poproszę wykonawców o wyrażenie zgody na przedłużenie terminu związania ofertą, to w jakim terminie muszę wybrać ofertę? W terminie "nowych" 60 dni czy wcześniej, w terminie "starych" 30 dni?
Jak wyrobisz się w starym terminie, to po co prosić o przedłużenie?
pzdr
w terminie 30+60 /po to przedluzasz termin/
W terminie "nowych" 60 dni czy wcześniej, w terminie "starych" 30 dni?
"nowych"
I Ci błądzą:)
Oj biedny ja....
temat rzeczywiscie byl juz walkowany.... zapewne w terminie zwiazania musisz dokonac wyboru W. z umowa sa rozne zdania wynikajace z nowelizacji art 94.
jednak uzasadnionym wydaje sie byc twierdzenie ze nie powinno to stanowic problemu jesli W nie wnosi sprzeciwu co do zawarcia umowy.
Jak wyrobisz się w starym terminie, to po co prosić o przedłużenie?
pzdr
Ponieważ nie mamy pieniążków zabezpieczonych;-)
"Upływ terminu związania ofertą nie oznacza, że zawarcie umowy jest niedopuszczalne czy może stanowić naruszenie prawa..." - zainteresowanych odsyłam do majowego Monitora Zamówień Publicznych!
Ikant napisał/a:I Ci błądzą:)
Oj biedny ja....
hehe... no widzisz, zawsze możesz dowiedzieć się czegoś nowego ;p
Tak - aczkolwiek niektorzy uwazaja, ze mozna rowniez po.
Oczywiście że można po...
skoro tak twierdzisz to fajnie Ci, bo ja mam powazne wątpliwości
A przepraszam, z którego miejsca w ustawie wynika, że nie można.? Poza tym na podyplomówce, wszystkie "mądre głowy" twierdziły że można. A zajęcia miałam nawet z samym prezesem.
Z zasad ogólnych to wynika:
Po 1:
W sensie cywilistycznym, upływ terminu zwiazania oferta oznacza, że oferent nie jest juz nia zwiazany - zatem zawarcie umowy po terminie powoduje że oferta W staje sie oferta Z skierowana do wykonawcy (dotychczasowego oferenta), który ja przyjmuje i w ten sposob dochodzi do zawarcia umowy na warunkach okreslonych w tej ofercie. Sprzecznosc z PZP.
Po 2:
Propozycja zawarcia umowy przedstawiona przez W po upływie terminu zwiazania oferta powinna byc traktowana jako nowa oferta, a zatem złozona w nowym postepowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Bez znaczenia jest tutaj fakt, iz nowa oferta miałaby tresc taka sama jak oferta pierwotna. Sprzecznosc z PZP.
Ustawodawca dal mozliwosc W przedluzania TZO samodzielnie - ile razy mu sie zywnie podoba z tym ze musi tego dokonac przed uplywem TZO. Skoro W z tego nie skorzytał , rozumiem ze nie byl zainteresowany juz zawarciem umowy na warunkach okreslonych w tej ofercie, jesli bedzie zainteresowany po TZO, to oznacze ze: patrz: pkt 1 i 2 (wyżej) .
A teraz pytanie: z którego miejsca w ustawie wynika, że można.
Czy to oznacza, że jesli w Pzp nie jest napisane: "zamawiający może zawrzeć umowę po uplywie terminu związania z ofertą", to nie można tego zrobić? Jesli na tej zasadzie skonstruowany byłby np KK to byśmy przez trzy lata samo karne wkuwali.
Nie wiem, nie chcę się madrzyć, bo pewnie interpretacji będzie tu całe mnóstwo
... no właśnie
PS. Żeby była jasność, nie mówie że nie można ale ma wątpliwości:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3469
W piątek w Wawie konferencja, będzie Pan Prezes, może zapytamy ? ktoś jedzie?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc