1

Temat: Rażąco niska cena?

Witam.
Mam do rozstrzygnięcia postępowanie w sprawie sporządzenia wycen działek dla wydz. geodezji i tu zaczyna się problem.
Otóż jeden z Wykonawców dał cenę za wszystkie działki 10 tys zł a drugi 27 tys zł.
Zakrawało mi to na Rażąco niską cenę, ale po zgłębieniu tematu okazało się, że cena usługi zależy w dużej mierze od sposobu podejścia do wyceny i wykonania jej według konkretnego sposobu bądź metody znanej tylko samym rzeczoznawcom.
Co mogę teraz zrobić? Czy wzywać do wyjaśnienia z art. 90 Pzp? Czy dać sobie spokój i rozstrzygać postępowanie?

2

Odp: Rażąco niska cena?

Sie zastanawiam czemu postepowanie ustawowe skoro takie ceny ofert ?

3

Akurat w tej części.
Całe postępowanie powiedzmy, że objęła ustawa PZP

4

Skoro są tylko dwie oferty, to nie ma jak odnieść się do tego czy cena jest rażąco niska, czy druga z ofert ma może zawyżoną wartość, jeśli sami nie jesteśmy w temacie ile kosztują takie usługi.

5

I właśnie tu jest pies pogrzebany.
Bowiem branża rzeczoznawców majątkowych kieruje się własnymi prawami.
A ceny dają wg własnego uznania.
Obawiam się tylko uwag przy ewentualnej kontroli.

6

Raczej nie ma podstaw do obaw, szczególnie jeśli nie ma punktu odniesienia, a skoro ta branża jest taka a nie inna, to tym bardziej.

7

a jaki był szacunek?

8

Szacunek robił merytoryczny wydział geodezji na zasadzie - "tak biorą za wycenę" i "tak było w ubiegłym roku"... czyli mamy tyle kasy i tyle działek do wyceny.

9

Za bardzo mi się to nie podoba...

10

Przy usługach, gdzie główną rolę cenotwórczą odgrywa "wkład intelektualny" wykonawcy  - rozbieznosci takie to standard (wszak kazdy sie inaczej ceni). Zatem ceny moga byc ok. Jesli jednak masz watpliwosci to  wezwij do zlozenia  wyjasnien - ze wszystkimi tego konsekwencjami.

11

Nie mam wątpliwości.
Dzięki