1

Temat: wydłużenie terminu na oprotestowanie

Czy termin złożenia protestu ulega wydłużeniu jeżeli zamawiajacy przy wyborze <<Najkorzystniejszej oferty>> nie wykazał poprawionych omylek zasadniczo zmieniajacych wartośc oferty i kolejność i w tym stanie wykonawca/  mający interes prawny / w terminie 7 dni zwrócił się o wyjaśnienia, które otrzymał a następnie  oprotestował w terminie 5 dni od dnia otrzymania wyjaśnień.
Kiedy może udzielić zamówienia  po siedmiu dniach od wyboru najkorzystniejszej oferty , czy  procedura ulega wstrzymaniu w okresie udzielania wyjaśnień i wydłużenia o kolejne 7 dni potrzebne na wystosowanie protestu  wykonawcy w związku z błędnymi wyjaśnieniami zamawiającego. pzdr.

2

Odp: wydłużenie terminu na oprotestowanie

wiliam napisał/a:

Czy termin złożenia protestu ulega wydłużeniu jeżeli zamawiajacy przy wyborze <<Najkorzystniejszej oferty>> nie wykazał poprawionych omylek

Nie ulega. Zamawiający nie musiał nic wykazywać, natomiast wykonawca mający interes prawny wininen dokonać wglądu do protokołu postępowania, ocenić legalność poprawek i w przypadku stwierdzenia naruszeń protestować - ale w terminie 7 dni od otrzymania zawiadomienia o wyborze.

3

Aby oprotestowac to trzeba znać szczegóły, których zamawiający nie ujawnił w zawiadomieniu o ,, wyborze najkorzystniejszej oferty". sprawa dotyczy zmiany wartości oferty.zamawiający nie podał w zawiadomieniu powodów. do protestu potrzebne są one aby go uzasadnić. jak to można zrobić inaczej niż poprzez prośbę o wyjaśnienia powodów dokonanych zmian ceny oferty i zmieścić się w czasie 7 dni. pzdr

4

Jechać do zamawiającego i zażądać wglądu do protokołu a tam musi być uzasadnienie do poprawy i kopia pisma do wykonawcy poprawionego z informacją co poprawił i na jakiej podstawie prawnej.

5

idac tym tokiem rozumowania to powinienem jechac 500 km i sprawdzać .uczestnicząc w kilkunastu przetargach tygodniowo powinienem zatrudniać sztab ludzi tylko do tego typu procedur . a  przecież żyjemy w świecie prawa - prawda?

6

wiliam napisał/a:

a  przecież żyjemy w świecie prawa - prawda?

ponoć wink
Prawo jednak jest jakie jest i zamawiający nie musi Ciebie informować o poprawkach, ich zakresie i podst. dokonania jeśli nie dotyczą Twojej oferty.

7

Nie musi też  ......  kosztorysów . Dopowiedz sobie . I po to zmieniono PZP?

8

Marko napisał/a:

ale w terminie 7 dni od otrzymania zawiadomienia o wyborze.

...a nawet szybciej wink

9

Na pewno Z. nie musi nic wyjaśniac po wyborze, Wykonawca może protestować a nie pytać, więc albo uznaje że Z. miał wszystko ok. albo jedzie do niego i sprawdza no i ew. protestuje

10 (edytowany przez hamerek 2009-09-16 09:53:00)

wiliam napisał/a:

idac tym tokiem rozumowania to powinienem jechac 500 km i sprawdzać .uczestnicząc w kilkunastu przetargach tygodniowo powinienem zatrudniać sztab ludzi tylko do tego typu procedur . a  przecież żyjemy w świecie prawa - prawda?

nikt nie powiedział, że będzie łatwo...
kolega to chyba niedługo w zamówieniach skoro dziwią go takie rzeczy smile
ja powiem więcej, jak już się kolega pofatyguje te 500 km, a nie złoży wcześniej wniosku o udostępnienie, to może zostać odesłany z kwitkiem... (co prawda bezprawnie, ale powiedzą koledze, że akurat nie ma osób odpowiedzialnych i co nic kolega z tym nie zrobi niestety)

a tak poza tym, to można poprosić o przesłanie dokumentacji pocztą, tylko trochę długo to trwa niestety i zawsze Z może powiedzieć, że się nie zgadza i udostępnić na miejscu, więc lepiej jechać...

11

hamerek napisał/a:

a nie złoży wcześniej wniosku o udostępnienie, to może zostać odesłany z kwitkiem... (co prawda bezprawnie

Dlaczego bezprawnie?

12

Do ,,hamerek"-masz rację w zamówieniach  pracuję niedługo ale w branży budowlanej bezpośrednio w wykonawstwie to  ponad 35 lat  dlatego na takie draństwo nie będę obojetny .przetarg można niesłusznie przegrać skoro przepisy są tak korupcjogenne  , ale jest jeszcze prokuratura i możliwość odtworzenia dysków bo przecież to jest podstawa kosztorysowania o czym wielcy Zamawiający raczą zapominać a wtedy będzie płacz i ...
Przeraża mnie obojętnośc na forum na łamanie zasad etyki zawodowej.Pzdr.

13 (edytowany przez hamerek 2009-09-17 06:24:47)

MIRAS napisał/a:
hamerek napisał/a:

a nie złoży wcześniej wniosku o udostępnienie, to może zostać odesłany z kwitkiem... (co prawda bezprawnie

Dlaczego bezprawnie?

Bo moim zdaniem taki wniosek mogę przynieść ze sobą, pojawiając się u zamawiającego w celu obejrzenia dokumentów i powinien mi te dokumenty udostępnić... w końcu postępowanie jest jawne... prawda?

14

wiliam napisał/a:

Do ,,hamerek"-masz rację w zamówieniach  pracuję niedługo ale w branży budowlanej bezpośrednio w wykonawstwie to  ponad 35 lat  dlatego na takie draństwo nie będę obojetny .przetarg można niesłusznie przegrać skoro przepisy są tak korupcjogenne  , ale jest jeszcze prokuratura i możliwość odtworzenia dysków bo przecież to jest podstawa kosztorysowania o czym wielcy Zamawiający raczą zapominać a wtedy będzie płacz i ...
Przeraża mnie obojętnośc na forum na łamanie zasad etyki zawodowej.Pzdr.

nie prawda, nie jesteśmy obojętni, wierz mi
tylko czasami mamy związane ręce... ustawa jest napisana tak, a nie inaczej, jest dużo niedomówień, KIO orzeka jednym razem tak, a drugim inaczej... tak naprawdę nie zawsze wiesz jak zrobić żeby było dobrze...

Z. czują się bezkarni, to prawda, a podejrzewam będzie jeszcze gorzej...
też kiedyś próbowałam walczyć, ale po kilku kontrolach, okazało się, że nic Z. nie zrobili, więc cóż, ile można??? W każdym razie życzę powodzenia w uczeniu Z. przestrzegania prawa smile

15

hamerek napisał/a:
MIRAS napisał/a:
hamerek napisał/a:

Dlaczego bezprawnie?

Bo moim zdaniem taki wniosek mogę przynieść ze sobą, pojawiając się u zamawiającego w celu obejrzenia dokumentów i powinien mi te dokumenty udostępnić... w końcu postępowanie jest jawne... prawda?

Możesz przyniesc - przez co należy rozumieć złożenie wcześniej wniosku (o to mi chodziło)

16

Do ,,hamerek"- Przepraszam  ale Ciebie moje spostrzeżenie nie dotyczy . Krew zalewa jeżeli o sprawach ważnych dla dalszego funkcjonowania zakładu wypowiadają się osoby , którym zależy tylko aby zaistnieć na forum. Są tacy ktorzy powinni mieć  ,,poziom minus X'' za brak profesjonalizmu i dobrych chęci , których  działanie zaśmieca  tylko forum . O nieprawidlowościach przy zamówieniach publicznych należy grzmieć gdzie się tylko da. To co wprowadzają kolejne nowelizacje to kpina .Myślę ,że kolejna nie dojdzie do skutku. Pozdrawiam i życzę samych sojuszników w walce o poprawę PZP.

17

wiliam napisał/a:

Krew zalewa jeżeli o sprawach ważnych dla dalszego funkcjonowania zakładu wypowiadają się osoby , którym zależy tylko aby zaistnieć na forum. Są tacy ktorzy powinni mieć  ,,poziom minus X'' za brak profesjonalizmu i dobrych chęci , których  działanie zaśmieca  tylko forum .

No to dawaj, kto to taki - ja już trochę śledzę wypowiedzi na forum i nic takiego nie zauważyłem, tym bardziej u osób z poziomu X (nie mówię o sobie).

18

Sympatyczny Wiiamie!!! To że ustawa nie ułatwia życia to każdy w temacie doskonale wie. Bez ustawy byłoby szybciej, łaywiej, skutecznie i często też taniej. Jednak jesli krew Cię zalewa przy tak oczywistym temacie to rozważ zmiane stanowiska. A co do inwektyw którymi rzucasz to chyba masz kiepskie....... Pozdrawiam

19

Do sympatycznego ,,Respondera" : spóźniłeś się z poradą ponieważ decyzję juz podjąłem -już niedługo odchodzę na emeryturę .Zapewniam jednak , że będę śledził Wasze zmagania i sukcesy z wadliwymi ustawami zawartymi w PZP. Pozdrawiam.