1

Temat: Wniosek wykonawcy

PN na RB ponizej progów unijnych. Postępowanie jest w zasadzie zakiończone. Wykonawca wybrany, protesty rozstrzygnięte, terminy na kolejne upłynęły, zostało tylko podpisanie umowy. Wybrany wykonawca złożył Wniosek o kolejne (40 dni) przedłuzenie TZO (pierwsze przedłużenie TZO-30 dni- było z naszej inicjatywy). W grze pozostał jeszcze jeden wykonawca który chce już zwrou wadium (gotówka) ale jesto obecnie niemozliwe (trwa jescze TZO i nie ma umowy). Czy dobrze myslę-
1. informuję tylko ( wezwać do przedłuzenie juz nie mogę) drugiego ze jedynka złozyła Wniosek o przedłuzenie TZO
2. dwojka prawddopodobnie nie złozy wniosku o przedłużenie TZO
3. wykluczam dwójkę
4 dwójka składa Wniosek o zwrot wadium
5 zwracam dwójce wadium?????????
Jest w takim działaniu cos nie tak?????
Aha - z pewnych powodów podpisanie umowy  z jedynką jest mozliwe tylko w ostatnich dniach TZO- czyli za ok 40 dni.

2

Odp: Wniosek wykonawcy

Czy W2 przedłużył TZO na wniosek Z?

3

jestem zaskoczona, i zdziwiona
czy uważacie że Wykonawcy każdy może sobie składać dowolną ilość wniosków o przedłużenie TZO
Nadal sądzę że tylko raz na max. 60 dni można przedłużyć TZO
Czy są na ten temat inne wykładnie?

4

magi napisał/a:

Wybrany wykonawca złożył wniosek o kolejne (40 dni) przedłuzenie TZO (pierwsze przedłużenie TZO-30 dni- było z naszej inicjatywy).

Jak złożył wniosek - a cóż to za nowatorskie podejście ? big_smile Wykonawca ma sam przedłużyć TZO. Żadne wnioski nie wchodzą w gre.

Danaug - jak przeczytasz dokładnie 85.2 to jest szansa że zaskoczenie i zdziwienie ustąpi smile

5

Marko jak zwykle kąśliwie - ale to nic, nie zastanawiałam się nad tą kwestią , nie miałam przedłużeń TZO, zawsze się mieszczę w wyznaczonym ale to ciekawe, czy to oznacza że Wykonwacy mogą tak zupełnie dowolnie przedłużać TZO?

6

Odpowiadam kolejno
Marko-do dwójki dopiero wyslemy info że jedynka chce przedłuzenia TZO
danaug- tak wykonawca może kilkakrotnie przedłuzac TZO -komentarze w legalisie są jednoznaczne
Marko- wykonawca napisał że w zwiazku z.......... chce przedłuzyc TZO o 40 dni, rozumiem z twojej reakcji że talie pismo wykonawcy jest równoznaczne z przedłuzeniem i my nie musimy na to wyrazac zgody,

7

Danaug - nie było kąśliwie (przynajmniej w zamierzeniu) - jeśli tak odebrałaś to wybacz- nie chciałem. Odpowiadając na pytanie - mogą dowolnie - ma to być zabezpieczenie przed nierozgarnięciem bądź wyrachowaniem zamawiających, którzy nie dokonują wyboru oferty w TZO a zapominają/bądź z premedytacją nie występują o zgode na przedłużenie.

Magi - chce przedłużyć... Pomiędzy chęcią a dokonaniem czynności jest "subtelna" różnica tak więc dla mnie nie jest to równoznaczne z przedłużeniem. Przedłużanie TZO przez wykonawcę nie wymaga jakiejkolwiek zgody zamawiającego dla jej skuteczności.

8

Ok. masz rację - to nie głupie, nie rozważałam tego wcześniej, dzięki

9

A co do wadium dwójki - informujemy dwójke o przedłużeniu przez jedynkę TZO- dwójka nie przedłuża TZO - wykluczenie dwójki- potem wniosek o zwrot wadium -zwracamy wadium.
Wszystko ok?????

10

Czemu chcesz informowac 2 o przedluzeniu tzo przez 1 ? Sam powinien o to zadbać jeśli chce przedłużyc. Jeśli nie chce to po uplywie jego tzo zwracasz mu wadium bez wykluczania (46.1.1)

11

Chce poinformować o tym 2 (która jest dość upierdliwa) żeby nie robiła zarzutów że gdyby wiedzieli to też by przedłuzyli TZO i mieliby nadal szanse na uzyskanie zamówienia, do chwili kiedy 1 nie podpisze umowy (a to nastapi za ok 40 dni). Niestey jesteśmy taką spółka że  lokalne media chętnie wykorzystają każdy pretekst do obsmarowania nas!
CZyli twoim zdaniem nie jest konieczne wykluczenie 2 do zwrotu wadium, po prostu minie ich termin  zwiazania ofertą.

12

magi napisał/a:

Niestey jesteśmy taką spółka że  lokalne media chętnie wykorzystają każdy pretekst do obsmarowania nas!

Jak ktoś sie chce ośmieszyć to niech smaruje.

magi napisał/a:

CZyli twoim zdaniem nie jest konieczne wykluczenie 2 do zwrotu wadium, po prostu minie ich termin  zwiazania ofertą.

Obowiązek wykluczenia miałby miejsce w sytuacji, gdyby wykonawca sie nie zgodził na przedłużenie tzo w odpowiedzi na wniosek zamawiającego. Mówiąc wprost nie ma przesłanek do wykluczenia.

13

Dzieki wszystkim za wyjasnienia.
A co do obsmarowania czy osmieszenia. Juz to przerabialismy. Jakiś dziennikarz cos napisze a my potem tłumaczyć się musimy że nie jetesmy wielbłądem. Wolimy więc nie dawać pretekstów...... niestety to jest urok naszej spółki -lokalne gazety chetnie biora nas pod lupę.

14

Podsumowując:
1. mozessz - nie musisz
2. jesli nie złozy:
    3. nie wykluczasz
4. jesli złoży:
    5. zwracasz

15

Dzieki

16

Marko:
Obowiązek wykluczenia miałby miejsce w sytuacji, gdyby wykonawca sie nie zgodził na przedłużenie tzo w odpowiedzi na wniosek zamawiającego. Mówiąc wprost nie ma przesłanek do wykluczenia.
Nie jestem pewien czy jest taki obowiązek - ustawa mówi o "przesłankach do wykluczenia" co prawnicy Z traktują jako brak takiego obowiązku.
Właśnie się naciąłem, bo pomimo braku zgody na przedłużenie TZO nie zostałem wykluczony, a wniosek o zwrot wadium został usnany za bezpodstawny.
Podsumuję to tak: Sk.... w majestacie prawa.
Pozdrawiam

17

Jeżeli TZO minął, a zamawiający nie zwrócił się o jego przedłużenie - to fakt - brak jest podstaw do wykluczenia. W tej sytuacji wniosek o zwrot wadium można uznać za bezpodstawny - dlaczego? Daletego, że Zamawiający bez żadnej łaski - ex lege - musi niezwłocznie zwrócić wadium Wykonawcy.

18

Adam_46 napisał/a:

Podsumuję to tak: Sk.... w majestacie prawa.

Żadnego majestatu tu nie ma więc sie nie denerwuj. Jeśli masz cokolwiek rozgarniętego prawnika to Ci powie co zrobić. Zamawiający może mieć racje tylko w sytuacji jeśli pierwotny TZO jeszcze nie upłynął - po jego upływie nie oddając wadium wpędza sie w tarapaty

19

Dziękuję Wam Panowie za cenne informacje.
Mam jeszcze jedno małe pytanie: a co w sytuacji, kiedy TZO został zawieszony przez "Z"
do czasu rozpatrzenia odwołania przez KIO ?
Nadmieniam, że nasza firma nie jest stroną w tym procesie.
Nie wyraziliśmy zgody na przedłużenie ważności wadium.
Jeśli "Z" zawiesza TZO to "W" nie może chyba z tym nic zrobić (nie zgodzić się) ?

20

Adam_46 napisał/a:

Jeśli "Z" zawiesza TZO to "W" nie może chyba z tym nic zrobić (nie zgodzić się) ?

Nie może z tym nic zrobić. Natomiast może nie zgodzić sie na przedłużenie ważności wadium - pod rygorem wykluczenia z postępowania.

21

Niestety "Z" pomimo użycia słowa "rygor wykluczenia z postępoawania" nie dopełnił tego rygoru i nie wykluczył nas z postępowania. Wszystko wisi w próżni.
Ustawa jest "dziurawa" - jak większość ustaw w naszym kochanym kraju, za dużo jest zwrotów: "może", "powinien", za mało konkretów. A interpretacji jest prawie tyle samo co zamawiających i wykonawców.
Kiedyś w wojsku mówiono: "jaka komenda - takie wykonanie".