1

Temat: zadanie realizowane ze srodków unijnych

Ogłosiliśmy przetarg na robotę budowlaną nie zaznaczając w ogłoszeniu, ze zadanie będzie realizowane ze środków unijnych, bo nie mamy takiej pewności, gdyż złożyliśmy dopiero w nioski na współfinansowanie zadania zarówno z RPO i PROW. Jeśli okaże się że dostaniemy środki to co wtedy z ogłoszeniem o udzieleniu zamówienia czy dokonujemy jego zmiany, ze zadanie będzie realizowane przy współudziale środków uinijnych.

2

Odp: zadanie realizowane ze srodków unijnych

W ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia, czy o zamówieniu?

3

Jeżeli nie macie podpisanej umowy na dofinansowanie to nie możecie wpisać że zadanie jest współfinansowane np. z RPO. Brak zapisów w tym pkt ogłoszenia nie jest błędem. My ubiegamy się dopiero o srodki unijne i podczas zatwierdzania dokumentacji przetargowej przez NFOŚiGW (która oczywiście uzyskała akceptację) wpisali tylko uwagę że proponują aby Zamawiający wpisał że ubiega się o dofinansowanie z Funduszu Spójności.

4

chodzi mi zarówno o ogłoszenie o zamówieniu jak i o udzieleniu zamówienia czy wówczas muszę dokonywać w nich zmiany ogłoszeń

5

... a na  jakim etapie postepowania jestes???

6

zakończyłam już postepowanie i podpisałam umowę z wykonawcą, ale zastanawiam sie czy jeśli okaże sie że mam przyznane środki to czy mogę dokonać zmiany aby wszystko był w porządku

7

Ogłoszenie o udzieleniu - wpisujesz stan faktyczny na dzien udzielenia zamowienia. W tym dniu nie mialas. Nie dokonujesz zmian, nawet jesli stan faktyczny ulegl zmianie po udzieleniu. Na przyszlosc wpisuj tak jak radzi ArekS.

8

Ok myslałam że tak nie można, ale będę tak robić na przyszłość

9

Podepnę się do tematu.
Podobnie jak autor tego temat nie mam jeszcze doświadczenia w przygotowywaniu postepowań przetargowych finansowanych ze środków unijnych. W zwiazku z tym mam pytanie, czy informacje o przyznanych środkach musze zamieścić w SIWZ i ogłoszeniu na stronie internetowej i tablicy czy tylko w ogłoszeniu, które przesyłam do Biuletynu UZP.
dziękuje

10

Do BZP - a to oznacza, że z automatu na: www i na tablicę (art. 40 ust. 6 pkt 2 PZP).

11

Jasne, ale w SIWZ nie muszę zamieszczać takiej informacji?

12

Zodnie z PZP nie ma takiego obowiazku. Natomiast tenze obowiazek moze wynikac z wytycznych programu/ projektu. Lepiej zamieścić.

13 (edytowany przez pirania 2009-09-17 05:49:46)

Dziękuję MIRAS. A co z projektem umowy, jeśli w wytycznycjh o przyznanie środków nie ma konkretnych obowiązków nałożonych na beneficjenta. Jedyny warunek to przekazanie dokumentacji przetargowej do wglądu.

Czy musze robić jakieś specjalne zapisy?

14

Podobnie jak w przypadku SIWZ. Nic nie stoi na przeszkodzie zeby zamiescic taka informacje (widzialem tez umowy z logotypami programu/ projektu) - gorzej bedzie jak nie zamiescisz, a obowiazek taki byl.

15

Dziękuję koledze. Z zapisów w umowie o przyznanie srodków nie wynika, że mamy taki obowiązek, jednak dla świętego spokoju zamieszczę taką informacje.
pozdrawiam