1

Temat: Doposażenie budynku po budowie?

Witam,
Zastanawiam się czy muszę przygotować postępowanie przetargowe na Doposażenie nowo wybudowanego budynku.
Wykonawca, który budował obiekt został wybrany w trybie PN, umowa była podpisana w lutym br. Teraz chcemy kupić część wyposażenia, koszt około 10 - 15 tys. Zł
Rozumiem, ze muszę przygotować przetarg na zakup tych rzeczy, inaczej będzie to dzielenie zamówienia.
pozdrawiam
Ola

2

Odp: Doposażenie budynku po budowie?

ola2 napisał/a:

inaczej będzie to dzielenie zamówienia.

Ależ skąd smile
Nie ma potrzeby/obowiązku łączyć budowy z wyposażeniem

3 (edytowany przez ola2 2009-09-17 09:00:09)

Zawsze myślałam, żę jeśli wydatki dotycza jednego budynku to jestem zmuszona sumować wszystkie koszty.
Więc bez problemu mogę pisać zlecenie i kupować z tzw."wolnej ręki"?

4

Marko już odpowiedział smile
wniosek może być tylko jeden smile

a właściwie to przy tej wartości, to nie stosujesz ustawy wogóle

5

Wartość po dodaniu kosztów budowy to ponad 1 mln zł.
Zdaję sobie sprawę, że to tylko 15 tys, ale przewcież jest to dzielenie zamówienia. Boje się sytuacji, gdy przy kontroli zapytają mnie dlaczego nie zrobiłam przetargu na wybudowanie budynku wraz z wyposażeniem. Przypominam, że budowa budynku była zlecona i zakończyła się w tym roku.

6

jak już pisał Marko
nie masz obowiązku tego łączyć

7

dziękuję smile

8

ola2 napisał/a:

Boję sytuacji, gdy przy kontroli zapytają mnie dlaczego nie zrobiłam przetargu na wybudowanie budynku wraz z wyposażeniem.

A Ty odpowiesz, że ustawa przewiduje 3 rodzaje zamówień RB, dostawy i usługi i wartość każdego rodzaju zamówień ustala się odrębnie oraz przewiduje możliwość zaistnienia zamówień mieszanych - np rb i dostawy niezbędne do ich wykonania.
Twoja sytuacja nie dotyczy takiego przypadku, ponadto takie połączenie rodzajowe zamówień mogłoby z powodzeniem stanowić czyn nieuczciwej konkurencji i zostać skutecznie oprotestowane. Kupuj swobodnie za te 15 tys i niczym sie nie martw.

9

ola2 napisał/a:

Zawsze myślałam, żę jeśli wydatki dotycza jednego budynku to jestem zmuszona sumować wszystkie koszty

Owszem, ale sumujesz tylko w przypadku, gdy RB budowlane dotyczą jednego obiektu budowlanego. Dostaw i usług nie sumujesz z RB (w tym przypadku).

10

ehhh jacek wink to samo nasunelo mi sie po przeczytaniu postow... az do Twojego smile hehe  smile

11

A może być inaczej? smile

12

jacek0707 napisał/a:
ola2 napisał/a:

Zawsze myślałam, żę jeśli wydatki dotycza jednego budynku to jestem zmuszona sumować wszystkie koszty

Owszem, ale sumujesz tylko w przypadku, gdy RB budowlane dotyczą jednego obiektu budowlanego. Dostaw i usług nie sumujesz z RB (w tym przypadku).

... chyba, że dotyczą materiałów, które zostaną wbudowane przez Wykonawcę a zakupine przez Ciebie:)

13

cbud napisał/a:

... chyba, że dotyczą materiałów, które zostaną wbudowane przez Wykonawcę a zakupine przez Ciebie:)

Ale w tym przypadku szacując wartość zamówienia uwzględniasz również wartość tych materiałów.

14

jacek0707 napisał/a:

A może być inaczej? smile

nie moze smile co zrobic byles szybszy smile

15

Ba! wink