1

Temat: Sekcja V.4 druku ZP 403

Witam!
Nie wchodząc w szczegółowy wywód, powiem tylko tyle, że wykonawców składających oferty na usługę związaną z organizacją wypoczynku dla dzieci (kolonii) obowiązują różne stawki podatku VAT ? od zwolnień (organizacje pożytku publicznego), po 7 i 22%.

W sekcji V.4 ogłoszenia o udzieleniu zamówienia jest napisane: Informacja o cenie wybranej oferty oraz o nie podlegających odrzuceniu ofertach z najniższą i najwyższą ceną (bez VAT).

Jedynym kryterium wyboru najkorzystniejszej oferty jest cena, a oferty składają następujący wykonawcy:

A ? 100.000 brutto ? 7% = 93.000 zł
B ? 115.000 brutto ? 22% = 89.700 zł
D ? 150.000 brutto ? 7% = 139.500 zł
E ? 155.000 brutto ? 22% =120.900 zł

Cena wybranej oferty to A
Oferta z najniższą ceną to A czy B?
Oferta z najwyższą ceną to D czy E?

2

Odp: Sekcja V.4 druku ZP 403

Cena jest to wartość netto powiększona o podatek VAT.
Porównujesz ceny, a nie wartości netto.
Odpowiedź chyba już znasz?

3 (edytowany przez MIRAS 2009-09-18 11:06:53)

Apollo napisał/a:

Oferta z najniższą ceną to A czy B?
Oferta z najwyższą ceną to D czy E?

Wg jacka0707 to:
A
E

... hmm hmm

4

Ok, tylko że w nawiasie jest napisane (bez VAT).
Uważasz, że powinno się zaznaczyć: oferta z najniższą ceną - A, oferta z najwyższą ceną - E?

5

dlatego "hmm" - zastanawiam się wink

6

Miras, co to jest cena? smile

7

to jakieś podchwytliwe pytanie? wink

8

no coś Ty... wink

9

Apollo napisał/a:

Uważasz, że powinno się zaznaczyć: oferta z najniższą ceną - A, oferta z najwyższą ceną - E?

tak właśnie uważam smile

10

Apollo napisał/a:

A ? 100.000 brutto ? 7% = 93.000 zł
B ? 115.000 brutto ? 22% = 89.700 zł
D ? 150.000 brutto ? 7% = 139.500 zł
E ? 155.000 brutto ? 22% =120.900 zł

Z innej beczki: swoją drogą osobliwy sposób wyliczenia cen netto, czy aby napewno dobry? wink

11

Ja też uważam, że A i E
No a poza tym, sposób obliczenia netto jest jak najbardziej nieprawidłowy, prawda Miras? smile

12

Prawda, prawda smile

13

bolesna wink

14

A co w nim niedobrego?

15

Wszystko.

Prawidłowo powinno być tak:

A ? 100.000 brutto : 1.07 = ... zł
B ? 115.000 brutto : 1.22 = ... zł
D ? 150.000 brutto : 1.07 = ... zł
E ? 155.000 brutto : 1.22  = ...zł

16

No

17

jacek0707 napisał/a:

No

Yes

18

"No" w sensie "tak", nie? No! smile

19

jacek0707 napisał/a:

"No" w sensie "tak", nie? No! smile

No, tak smile

20

Właśnie dzięki forum można sobie uzmysłowić, jakie głupoty można robić!
Powiedzcie mi tak, czy po 3 miesiącach warto przekazywać sprostowanie do BZP, ewentualnie napisać jakąś notatkę służbową. Pytanie istotne w kontekście przyszłej kontroli, czy ktoś się może do tego doczepić? Tak czy siak nie przekraczamy progu unijnego, więc może to będzie jakaś okoliczność łagodząca. Co byście zrobili na moim miejscu?

21

Apollo napisał/a:

Właśnie dzięki forum można sobie uzmysłowić, jakie głupoty można robić!

Powiedz to wiliamowi wink

22

Apollo napisał/a:

. Co byście zrobili na moim miejscu?

Ja jestem zwolennikiem poprawiania błędów - o ile można je poprawić. Uważam że w tym wypadku można poprawić - po to chyba wymyślili "ogłoszenie o zmianie ogłoszenia". Więc do dzieła wink

23

Ok, dziękuję za odpowiedź. Tak też uczynię!
Mam jeszcze jedną wątpliwość.
Tak jak powyżej napisałem do przetargu przystępują wykonawcy, których obowiązują różne stawki podatku vat, a organizacje pożytku publicznego (np. Caritas czy ZHP) są zwolnione z vatu. A więc mamy zwolnienia, 7% stawkę i 22% stawkę.
Biorąc to pod uwagę, jaką stawkę podatku vat powinien przyjąć zamawiający ustalając wartość zamówienia? Nasza księgowa nie była w stanie udzielić mi konkretnej odpowiedzi. Z kolei nasz radca prawny stwierdził, że to pytanie nie powinno być skierowane do niego. Chcę z takim zapytaniem zwrócić się do właściwego naczelnika urzędu skarbowego (będę miał przynajmniej podkładkę dla przyszłych kontrolerów) - czy Waszym zdaniem to dobry pomysł i czy on będzie w stanie udzielić mi wiążącej odpowiedzi?

I jeszcze jedno - niektóre kuratoria ustalając wartość zamówienia nie uwzględniają żadnej stawki podatku vat. Stawiają znak równości pomiędzy kwotą brutto a kwotą netto. I co najciekawsze, jak mi powiedzieli "żadna kontrola niczego im nie zarzuciła", a stosują takie praktyki od dobrych kilku lat! I co wy na to?

24

Apollo napisał/a:

Biorąc to pod uwagę, jaką stawkę podatku vat powinien przyjąć zamawiający ustalając wartość zamówienia?

Podstawą ustalenia wartosci zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług - czyli: żadną.

25

...co nie oznacza, że tak można:

Apollo napisał/a:

niektóre kuratoria ustalając wartość zamówienia nie uwzględniają żadnej stawki podatku vat. Stawiają znak równości pomiędzy kwotą brutto a kwotą netto. I co najciekawsze, jak mi powiedzieli "żadna kontrola niczego im nie zarzuciła", a stosują takie praktyki od dobrych kilku lat!