1

Temat: błędy w protescie

witam.

miałem przetarg na kredyt, jeden bank złożył protest, że oferta wybranego banku jest niezgodna siwz. zarzucił, że w wykazie kosztów  (odsetki, prowizja, marża) jaki wykonawcy mieli dołączyć wybrany bank nie uwzględnił marży. faktycznie bank ujął marżę w kwocie odsetek. przed wyborem najkorzystniejszej oferty zwróciłem się do banku o złożenie wyjaśnień.

wykonawca składający protest w uzasadnieniu powołuje się na zapisy siwz dotyczące wykazu.  popełnił tylko mały błąd bo powołuje się na rozdział III ust. 1 zd. drugie oraz ust. 3 a faktycznie jest to rozdział XII ust. 1 zd. drugie oraz ust. 3.
czy mogę tą pomyłkę jakoś wykorzystać w uzasadnieniu rozstrzygnięcia protestu? zamierzamy oddalić protest.

pozdro

szad

2

Odp: błędy w protescie

Z tego co piszesz wynika że protest spełnia wymogi art 180/8 , z treści wynika jedoznacznie o co chodzi protestujacemu, wiec chyba nalezy potraktowąc tą omyłke jako zwykła literówkę ("cyfrówkę"). Przez analogię do wyroków KIO które stwierdza że np. zamawiajacy wykluczył wykonawcę podająć błędny art. ale sens i litera prawa została w tym wykluczeniu zachowana

3

Odp: błędy w protescie

szad napisał/a:

czy mogę tą pomyłkę jakoś wykorzystać w uzasadnieniu rozstrzygnięcia protestu?

nie sądze - przecież wiesz o chodzi protestującemu