26

Odp: Sekcja V.4 druku ZP 403

Miras, dlaczego żadną?

Przecież podstawą ustalenia wartości zamówienia przez zamawiającego jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy bez podatku od towarów i usług.
Powiedzmy, że z naszego kosztorysu wynika kwota 400.000 zł brutto. Przecież nie możemy kwoty 400.000 zł podzielić przez 3,8771, aby wyliczyć wartość zamówienia? Skoro usługa związana z organizacją wypoczynku (kolonii) jest objęta vatem, to musimy stawkę tego vatu uwzględnić ustalając wartość zamówienia. Od 400.000 zł brutto musimy przecież odliczyć jakąś stawkę podatku vat? Problem w tym, jaką stawkę powinniśmy przyjąć 7 czy 22% zważywszy na fakt, że wykonawcy uwzględniają różne stawki (tj. 7 lub 22%) a niektórzy są w ogóle zwolnieni z vatu.
Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki, bo pomału zaczynam się w tym wszystkim gubić!
Pozdrawiam!

27

Apollo napisał/a:

Przecież podstawą ustalenia wartości zamówienia przez zamawiającego jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy bez podatku od towarów i usług!

No właśnie: podstawą, co oznacza ze:

1. wartość zamówienia to wartość netto,

2. jeżeli natomiast chcesz obliczyć kwotę, jaką zamawiajacy zamierza przeznaczyć na finansowanie zamówienia (brutto) to wychodzisz od wartości netto - podstawa!, do niej dloiczasz VAT, a nie odwrotnie.

28

Posłużę się przykładem, bo nadal nie łapie o co chodzi!

Zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zadania 400.000 zł.
Z kosztorysu przygotowanego przez zamawiającego wynika także kwota 400.000 zł brutto.
Jaka jest wartość zamówienia?

29

X + Y = 400.000 zł brutto,

gdzie:

X - wartość zamówienia
Y - kwota podatkku VAT

Wartością zamówienia jest X

30

Miras, przecież ja niczego innego nie napisałem. Dla mnie wartością zamówienia jest 400.000 zł minus kwota podatku vat. Zakładając, że przyjmuję 7% stawkę podatku vat, to podstawą do obliczenia wartości zamówienia wyrażoną w euro będzie kwota 373832 zł netto.
Czy teraz mam rację?

31

Apollo napisał/a:

Dla mnie wartością zamówienia jest 400.000 zł minus kwota podatku vat.

A dla mnie kwota 373.832,00 zł netto smile i gdybym miał ustalać wartość zamówienia wyszedł bym od wartości netto - dlatego do ustalenia wartości zamówienia nie zastosowałbym żadnej stawki VAT.

Ty natomiast ustalasz najpierw wartość brutto, potem wartość netto (właściwą wartość zamówienia) dlatego potrzebujesz stawki Vat  wink

32

ale per saldo na jedno wyjdzie.

33 (edytowany przez Apollo 2009-09-22 08:01:06)

Czy przyjęty przeze mnie sposób szacowania wartości zamówienia zawiera jakieś błędy lub nieprawidłowości?
W komentarzu Czajkowskiego jest napisane: Podstawę ustalenia wartości zamówienia stanowi całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy brutto, bez podatku od towarów i usług.
Ja dokładnie tak robię, a więc szacuję wartość zamówienia brutto i odejmuję właściwy vat. W ten sposób określam wartość zamówienia wyrażoną w PLN, następnie dzielę to przez 3,8771 i wychodzi wartość zamówienia wyrażona w EURO!

34

Apollo napisał/a:

1. Czy przyjęty przeze mnie sposób szacowania wartości zamówienia zawiera jakieś błędy lub nieprawidłowości?
2. W komentarzu Czajkowskiego jest napisane: Podstawę ustalenia wartości zamówienia stanowi całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy brutto, bez podatku od towarów i usług

1. Nie sądze - ale jakoś tak dziwnie, od "tyłu" wink
2. Chyba netto?!?

35

Dokładnie cytuję " Ustawodawca nie definiuje pojęcia "wartość zamówienia", ograniczając się do wskazania podstawy jej ustalenia. Podstawę tę stanowi całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy brutto, bez podatku od towaru i usług (VAT) ustalone przez zamawiającego z należytą starannością (art. 32 ust. 1)".

Myślę, że należy to czytać w ten sposób, że brutto minus podatek vat, czyli netto! W przeciwnym razie taki zapis nie ma sensu!

36

Apollo, art. 32 ust. 1
I wszystko w temacie.

37

Apollo napisał/a:

Dokładnie cytuję " Ustawodawca nie definiuje pojęcia "wartość zamówienia", ograniczając się do wskazania podstawy jej ustalenia. Podstawę tę stanowi całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy brutto, bez podatku od towaru i usług (VAT) ustalone przez zamawiającego z należytą starannością (art. 32 ust. 1)".

Myślę, że należy to czytać w ten sposób, że brutto minus podatek vat, czyli netto! W przeciwnym razie taki zapis nie ma sensu!

A ja myślę że to oczywista omyłka pisarska. Sięgaj częściej do ustawy, a mniej do komentarzy wink

38

Racja...