1

Temat: Kanalizacja sanitarna a kanalizacja deszczowa

Witam. W PN na budowę sieci kanalizacji saniatarnej grawitacyjnej żądałem aby wykonawcy wykazali się 2 robotammi odpowiadającymi przedmiotowi zamówienia. W SIWZ Zamawaijący zawarł zapis, iż przez robotę odpowiadającą przedmiotowi zamówienia rozumie wykonnaie sieci kanalizacji saniatarnej o śr. minimum 200 mm lub większej i długości min. 300 m.

W najtańszej ofercie mam wykazane 2 roboty spełniające w/w kryteria ale wykazane dla kanalizacji deszczowej. I teraz nie wiem czy uznać spełnienie warunku czy nie. Niby roboty podobne ale ... napiałem kanalizacji sanitarnej. Czytając wprost to co innego sanitarka a co innego deszczówka z punktu widzenia celu ktoremu służą.

2

Odp: Kanalizacja sanitarna a kanalizacja deszczowa

Ja bym uznał.
Przy wykonaniu chodnika z kostki brukowej uznałbyś wykazane doświadczenie w zakresie wykonania parkingu (z kostki brukowej) ? Bo ja tak.

3 (edytowany przez wiliam 2009-09-23 09:31:09)

Kanalizacja deszczowa a kanalizacja sanitarna to dwa różne zadania . Warunki techniczne wykonania kanalizacji sanitarnej są bardziej rygorystyczne niż deszczowej.pzdr.

4

wiliam napisał/a:

Warunki techniczne wykonania kanalizacji sanitarnej są bardziej rygorystyczne niż deszczowej.pzdr.

Jeżeli to prawda co pisze wiliam (nie znam się) to bym nie uznał. Odwrotnie tak.

5

Charakter robót jest bardzo zbliżony. I jedno i drugie to roboty sanitarne.
A jakie jest zdanie innych forumowiczów?

6

Polecam SST.Pzdr.