1

Temat: umowa mimo wszystko

czy z podpisywaniem umowy wstrzymujecie się w przypadku rozstrzygnięcia protestu bez prawa do odwołania jeżeli Wykonawca i tak składa odwołanie informując was o tym?

2 (edytowany przez hamerek 2009-09-23 14:00:04)

Odp: umowa mimo wszystko

niech sobie składa
ustawa mówi wprost - protest jest ostatecznie rozstrzygnięty jeżeli nie przysługuje odwoławnie - wraz z rozstrzygnięciem przez zamawiającego protestu lub upływem terminu na rozstrzygnięcie
a więc podpisuj i nic się nie martw

a wykonawca wyda tylko kasę na próżno... jego sprawa
izba odrzuci to odwołanie na posiedzeniu niejawnym i po sprawie

3

"umowa mimo wszystko"

4

dzięki, a czy podpisujecie umowę w tym samym dniu , tj.  z datą tą samą co ogłoszenie o wyborze oferty, w przypadku złożenia tylko 1 oferty? czy czekacie dla przyzwoitości 1 dzień? czas na ew.  protest :-)

5

W tym samym możesz, ale skoro jestes przyzwoita... możesz nastepnego dnia wink

6

Kasandra napisał/a:

czy czekacie dla przyzwoitości 1 dzień? czas na ew.  protest :-)

Jeżeli chcesz czekać dla przyzwoitości to poczekaj 7/10 dni albo wcale smile

7

A kiedy można podpisać umowę, jeśli Wyk. nie złożył jeszcze protestu, a przysługuje mu odwołanie.
1. Jeśli nie złoży protestu - czekam na protest 7 dni -nie wpłynie to podpisuję umowę
2. Jeśli nie złożył protestu - czekam 7 dni na protest -nie wpłynie a potem 5 na odwołanie?
Jak będzie prawidłowo?

8

1

9

Dzięki Miras
Z liczenia tych wszystkich terminów już mi się wszystko pomieszało, bo miałam uwzględnienie  protestu i w efekcie powtórzenie czyności oceny ofert. Zarówno w pierwszym jak i w powtórzonym postępowaniu miałam odrzucone oferty, a zatem za każdym razem odwołnie przysługiwało. I tutaj musiałam liczyć terminy podwójnie- wniesienie odwołania od rozstrzygnięcia protestu - 5 dni i wniesienie protestu od powtórzonego wyboru oferty - 7 dni.
Rozstrzygniecie protestu i nowy wybór oferty był w tym samym dniu.
Wczoraj upłynął termin na złożenie  odwołania, a jutro na złożenie protestu. I jeśli nie wpłynie, to pojutrze mogę podpisywać umowę nie czekając 5 dni na odwołanie.
Zresztą, jeśli Wyk. nie złożył protestu, o nie może też składać odwołania, bo odwołanie musi poprzedzać protest. Prawda?
Mam nadzieję, że się nie zaplątałam.
Gorące pozdrowienia

10

Justine napisał/a:

Zresztą, jeśli Wyk. nie złożył protestu, o nie może też składać odwołania, bo odwołanie musi poprzedzać protest. Prawda?

Prawda: 184.1; 187.4.2

11

Czyli pojutrze mogę podpisywać umowę???

12

Żeby była jasność:
1. Kiedy rozstrzygnełaś protest?
2. Kiedy dokonałaś wyboru oferty?

13

Wszystko poszło 30 września.

14

Czy dobrze policzyłam?

15

Jeżeli postępwoanie poniżej progów - to jest ok.

16

Odetchnęłam z ulgą.
Dzięki za pomoc