1 (edytowany przez justi1977 2009-09-14 15:35:28)

Temat: będzie chyba protest/!

Mam problem, jestem po unieważnieniu przetargu nieograniczonego na usługi telekomunikacyjne.Złożono dwie oferty jedna została odrzucona po wykluczeniu Wykonawcy.Do drugiego Wykonawcy napisałam o wyjaśnienie oferty, nie wynikało wprost z oferty czy blokują darmowo numery min. 070xx i przenoszą na kolejny miesiąc niewykorzystane minuty.Firma mi nie odpowiedziała, ale przyjęłam że napisali iż zgadzają się na warunki projektu umowy i SIWZ, no i tu zaczynają się schody, bo na tej podstawie ich nie mogłam odrzucić,ale w międzyczasie Komisja znalazła, iż regulamin firmy jest w sprzeczności z SIWZ, a chcieliśmy żeby dołączyli regulamin do oferty.Teraz regulamin mówi co innego a SIWZ co innego oni zgadzają się na projekt umowy,który mówi coś zupełnie innego.Tak więc odrzuciłam ich na podstawie art. 89 ust. 1pkt2 .Firma twierdzi że powinnam ich wezwać do złożenia wyjaśnień, okay tylko co potem oni napisali by że taki regulamin jest zgodny  z prawem telek. a oni się zgadzają na nasze warunki., nie mogę tego poprawić jako inną omyłkę bo to istotnie zmienia ofertę.Wydaje mi się że powinni na etapie ogłoszenia zapytać albo złożyć protest na taki zapis SIWZ ,umowy.Oni chcą teraz złożyć protest, a dziś minął termin związania ofertą, unieważnienie było w piątek.Jak złożą protest to jest już po terminie.Co Wy na to?

2

Odp: będzie chyba protest/!

Co do terminu związania ofertą, to mogą go przedłużyć samodzielnie, pozwala im na to ustawa.

A co do odrzucenia... a na czym polega ta sprzeczność regulaminu z siwz??
Poza tym mam wątpliwości co do tego, czy skoro potwierdzili, że wykonają usługę zgodnie z zamówieniem i zobowiążą się do tego w podpisanej umowie, to czy regulamin ma tu jakiekolwiek znaczenie. Umowa jest umową, musi zostać zrealizowana zgodnie z zapisami w niej zawartymi, nie jakimś tam regulaminem, no chyba, że regulamin świadczenia usług jest załącznikiem do tejże umowy, wtedy to co innego.

3

No i jest protest i  niestety mają rację(my popełniliśmy błąd niesłusznie ich odrzucając) i musimy go uwzględnić.Teraz zaczynają się schody, bo protest wpłynął dzień po TZO i nie bardzo wiem co zrobić.Uwzględniając protest muszę dokonać ponownej oceny i badania oferty, a to oznacza że muszę uznać ich ofertę i dokonać wyboru jej jako najkorzystniejszej (patrz jedynej)no i zawrzeć umowę.Tylko co z tym upływem TZO.Czy Wykonawca przedłużając termin TZO musi poinformować o tym zamawiającego i czy jest np taka możliwość,  że Wykonawca przyśle mi faks, że z dniem 14.09.2009 przedłużył termin np. o 30 dni? ale nie musiał mnie informować o tym. Czy można zawrzeć umowę po terminie TZO opinie są różne rozmawiałam z dwoma trenerami i jeden twierdził że tak drugi że nie.

4

justi1977 napisał/a:

Czy można zawrzeć umowę po terminie TZO opinie są różne rozmawiałam z dwoma trenerami i jeden twierdził że tak drugi że nie.

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3858

5

O.k przeczytałam, ale dalej nie mam odpowiedzi na moje pytania. Raz że muszę uwzględnić protest bo odrzucenie oferty to nasz ewidentny błąd , a dwa że przyjęcie protestu łączy się z przyjęciem oferty a co dalej jeśli ich nie wybiorę i znowu unieważnię postępowanie tym razem na podstawie art.93 ust.1 pkt 7 to oni znowu mogą protestować. A tak w ogóle co oznacza że Wykonawca może samodzielnie przedłużyć TZO to znaczy że musi czy nie, mnie o tym poinformować.Czytałam dużo opinii i nic już nie wiem.Pierwszy raz mam taki problem, a wszystko przez to że unieważniłam postępowanie i myślałam  że będzie spokój, miałam przedłużyć ale że nie wybrałam oferty i olałam temat.
No i mam problem. Doradź jakieś wyjście .

6

1. Kiedy mija czas na rozstrzygnięcie protestu?
2. Kiedy mija termin związania ofertą?

7

Licząc od wpłynięcia tzn.15.09.2009r(10 dni). to 25 .09.2009r., ale w sumie nie wiem czy nie powinnam liczyć od 18.09.2009r.Informacja o unieważnieniu  poszła 11.09.2009, termin na składanie protestu minął by 18.09.2009.Protest wpłynął 4 dnia(15 .09.2009) a TZO minął 14.09.2009r. Czy Wykonawca w zasadzie mógłby przedłużyć termin nie informując mnie?Czekam z niecierpliwością na radę bo muszę podjąć decyzję a nie wiem jaką.

8

Za przyjęciem i podpisaniem z nimi umowy przemawia fakt, że gdyby nie nasz błąd w odrzuceniu to ich oferta była jedyną więc by wygrali  wtedy żeby móc podpisać umowę żeby zachować 7 dniowy termin musiałabym przedłużyć termin związania ofertą.Jeśli unieważnię postępowanie ewidentnie naruszę interes Wykonawcy i co jeśli znowu złoży protest mam go tym razem odwalić.Protest może być naciągany ale jakoś będę musiała się ustosunkować.Szukałam w przepisach o ważności umowy, nie znalazłam nigdzie wprost że umowa musi być zawarta w TERMINIE związania ofertą taki przepis był, ale został zmieniony bodajże w 2006r.potem w 2007r. wprowadzono możliwość zawarcia umowy po.A teraz znowu nic nie wiadomo na pewno.Będę wdzięczna za każdą sugestię.

9

Re: będzie chyba protest/!Wykonawca składając protest powinien - ww. sytuacji - powiadomić jednocześnie zamawiającego o, tym iż przedłuża TZO  - wtedy by nie było problemu. Ale tego nie zrobił więc problem jest.

W zależności od stanowiska jakie obierzesz: 
1. można zawrzeć umowę po TZO/
2.  nie można zawrzeć umowy po terminie
- masz następujące opcje (pewnie jest ich wiecej ale te niżej to takie, które od razu przychodzą na myśl):

1. Można:

Rozstrzygasz protest; dokonujesz wyboru; zawierasz umowę.

2. Nie można:

a) odrzucasz protest jako wniesiony przez podmiot nieuprawniony (nieuprawniony ze wgzlędu na brak interesu prawnego - TZO miną więc wykonawca "nie jest już uczestnikiem postępowania", nie miał prawa do złożenial protesu); pozostajesz przy unieważnieniu na dotychczasowej podstawie prawnej, albo (werja light)
b) rozstrzygasz protest; dokonujesz wyboru; unieważniasz postępowanie - powołując się na nową podstawę prawną: 93.1.7 (minął TZO).

10

Ciekawa sytuacja, jeśli rozstzrygniesz protest, a w zasadzie powinnaś, bo wniesiony w terminie, to tylko uznając go, jeśli uznasz, to musisz dokonać ponownej oceny ofert, jeśli ponowna ocena, to jak, jeśli upłynął TZO?

11

novak napisał/a:

Ciekawa sytuacja, jeśli rozstzrygniesz protest, a w zasadzie powinnaś, bo wniesiony w terminie, to tylko uznając go, jeśli uznasz, to musisz dokonać ponownej oceny ofert, jeśli ponowna ocena, to jak, jeśli upłynął TZO?

Dla zwolenników poglądu, że można zawrzeć umowę po TZO to nie jest problem wink

12

No właśnie a Ty należysz do grona osób,które uważają że nie można. A którą z zaproponowanych sugestii Ty byś zastosował?

13 (edytowany przez MIRAS 2009-09-22 05:45:20)

justi1977 napisał/a:

1. No właśnie a Ty należysz do grona osób,które uważają że nie można.
2. A którą z zaproponowanych sugestii Ty byś zastosował?

1. Należe do grona osób, które mają wątpliwości, z lekkim wskazaniem na: nie można.
2. Żadną, zrobiłbym tak: rozstrzygam protest, nie dokonuje wyboru (TZO minął) - informuję o tym wykonawcę, unieważniam postępowanie - powołując się na nową podstawę prawną: 93.1.7

14

MIRAS napisał/a:
novak napisał/a:

Czyżby nutka sarkazmu? wink

15

MIRAS napisał/a:
justi1977 napisał/a:

1. No właśnie a Ty należysz do grona osób,które uważają że nie można.
2. A którą z zaproponowanych sugestii Ty byś zastosował?

1. Należe do grona osób, które mają wątpliwości, z lekkim wskazaniem na: nie można.
2. Żadną, zrobiłbym tak: rozstrzygam protest, nie dokonuje wyboru (TZO minął) - informuję o tym wykonawcę, unieważniam postępowanie - powołując się na nową podstawę prawną: 93.1.7

ad.2 też bym tak zrobiła !!! smile

16

novak napisał/a:

Czyżby nutka sarkazmu? wink

Nuteczka wink A jak tam na konferencji, zapytałaś?

17

MIRAS napisał/a:
novak napisał/a:

W tym sarkastycznym nuceniu kolega aż pomylił wybór oferty (niemożliwy po upływie TZO) z zawarciem umowy (możliwym po upływie TZO)  wink

18

Marko napisał/a:

W tym sarkastycznym nuceniu kolega aż pomylił wybór oferty (niemożliwy po upływie TZO) z zawarciem umowy (możliwym po upływie TZO)  wink

Niczego nie pomyliłem. Skoro można więcej (zawrzeć umowę po upływie TZO) to tym bardziej można mniej (dokonać wyboru oferty po upływie TZO) wink

19

MIRAS napisał/a:

Niczego nie pomyliłem. Skoro można więcej (zawrzeć umowę po upływie TZO) to tym bardziej można mniej (dokonać wyboru oferty po upływie TZO) wink

Ahaaaaaaaaaaaaa big_smile

20

Marko napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Ahaaaaaaaaaaaaa big_smile

Nooooooooooo big_smile Zakładam, że taka powinna być logika tych, którzy uważają kategorycznie, że zawarcie umowy po TZO jest dopuszczalne.

21

Hej,
Dziękuję za pomoc, jednak chyba zrobię tak ja mówiłeś i uwzględnię protest powtórzę oprotestowaną czynność tzn uznam ofertę jako ważną, ale unieważniam na podstawie art. 93 ust1 pkt7.

22

No właśnie i tu mam problem mam 3 zarzuty, raz chcą abym unieważniła czynność odrzucenia oferty protestującego,dwa utrzymała w mocy odrzucenie oferty konkurenta,trzy powtórzyła ocenę oferty i dokonała wyboru ich oferty jako najkorzystniejszej. O ile zgadzam się z dwoma pierwszymi zarzutami o tyle ten ostatni jest dla mnie problematyczny. Mogę, uznać  ich ofertę ale wybrać nie, no i co teraz,uwzględniam 2,5 zarzutu i czekam aż złożą odwołanie,czy uwzględniam i już w proteście ich informuję że nie mogę dokonać wyboru ponieważ upłynął termin związania ofertą i unieważniam. Miras podaj kolejne etapy co zrobić?Napisałeś że rozstrzygnąłbyś protest tzn co  zrobiłbyś.

23

justi1977 napisał/a:

Miras podaj kolejne etapy co zrobić?Napisałeś że rozstrzygnąłbyś protest tzn co  zrobiłbyś.

Uznałbym część żądań wykonawcy:
1. Unieważniłbym czynność odrzucenia oferty.
2. Utrzymałbym w mocy odrzucenienie oferty konkurenta.

Następnie: uzasadniłbym dlaczego nie mogę uwzględnić trzeciego żądania.

Po czym unieważniłbym postępowanie - na jakiej podstawie już wiesz.

24

moim skromnym zdaniem nie masz juz ofert.....