1

Temat: odrzucić czy wezwać do uzupełnienia brakó zoc

Zapytanie o cenę.
FORMULARZ CENOWY:
1. w kolumnie "cena brutto" wykorektorowana cena i nadpisana na nią inna, nieczytelna, można się domyślać, że raczej jest to cena 120 zł

2. brak parafek w formularzu cenowym w kolumnie "cena brutto" przy wykorektorowanej cenie - w SIWZ widnieje zapis "wszelkie poprawki lub zmiany w tekście oferty muszą być parafowane własnoręcznie przez osobę podpisującą ofertę".

3. po wymnożeniu ilości z ceną brutto nie zgadza się kolumna "wartość ogółem" , np. 8x120 = 500zł?

4. w kolumnie "symbol oferowanego materiału" wykonawca podał symbolikę oferowanych materiałów biurowych od poz. 1 do 15 a od poz. od 16 do 30 chyba zapomniał.

5. zapomniał również dołączyć do oferty zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności.

- co w tym przypadku powinno się zrobić:
  poz. 1: przyjąć, że jest to kwota 120,00 zł i zwrócić się do wykonawcy o zatwierdzenie jej?
  poz. 2: czy odrzucić ofertę jako niezgodną z SIWZ?
  poz. 3: poprawić omyłki rachunkowe?
  poz. 4: wezwać do uzupełnienia oferty?
  poz. 5: wezwać do uzupełnienia oferty?

2

Odp: odrzucić czy wezwać do uzupełnienia brakó zoc

Halo, jest tu ktoś?

3

jedno jest pewne, jeżeli oferta podlega odrzuceniu to nie wzywasz do uzupełnienia dokumentów. art. 26.3

odnośnie 120 zł to można by zastosować art. 87.1

8*120 zł = 500 zł to oczywista pomyłka rachunkowa 87.2.2) chyba że 120 zł to nie jest 120 zł

na pierwszy rzut oka to najmocniejszy jest tu brak parafki na poprawionej cenie. wg mnie to można by tu iść w niezgodność ofery z SIWZ.

oczywiście mogę się mylić.

pozdrawiam

4

Zastanawiam się, że w sumie brak parafki to niezgodność z treścią SIWZ ale to jest mało istotny błąd więc czy odrzucać ofertę? Gdyby jej nie odrzucać to w jaki sposób ja uzupełnić...wezwać wykonawcę niech przyjdzie do firmy i podpisze się przy zmianach w ofercie? czy to jest w ogóle dopuszczalne?

Co do wykorektorowanej ceny to sama nie wiem, Marko, Lolilap pomóżcie...

5

BasiaS napisał/a:

Zastanawiam się, że w sumie brak parafki to niezgodność z treścią SIWZ ale to jest mało istotny błąd więc czy odrzucać ofertę? Gdyby jej nie odrzucać to w jaki sposób ja uzupełnić...wezwać wykonawcę niech przyjdzie do firmy i podpisze się przy zmianach w ofercie? czy to jest w ogóle dopuszczalne?

Co do wykorektorowanej ceny to sama nie wiem, Marko, Lolilap pomóżcie...

Zależy co miałaś w SIWZ. Jeżeli było napisane, że wszelkie poprawki mają byc opatrzone parafą to jest to niezgodność z SIWZ i do odrzucenia. Nie wydaje mi się, że jest możliwość wezwania do uzupełnienia parafki.

6

czy cena "120" wynika z innych zapisow oferty? czy jest gdzies powtorzona?

7

Witam! Do oferty Wykonawca dołączył Oświadczenie  o spełnieniu wymogów art. 24 ust. 1 i ust. 2 na swoim formularzu "stary" przed nowelizacją, a w naszym wzorze SIWZ mieliśmy inny wzór oświadczenia. Czy wezwać do uzupełnienia, czy też może poprawić na podstawie art. 87 ust.2 pkt 3? Bo odrzucić to myślę, że nie. Czy może Ktoś podać jakieś orzeczenie KIO na ten temat?

8

Nie trzeba orzecznictwa, art. 26.3 PZP wystarczy smile

9

smile