1 (edytowany przez ola2 2009-09-30 05:17:00)

Temat: Jak doliczyć element pominięty w przedmiarze?

Witam,
Ogłosiłam przetarg na RB,  za kilka dni mam otwarcie ofert, Wykonawcy zauważyli jednak że ma dwa małe braki w przedmiarach robót. Rzeczy, które są wymienione w dokumentacji przetargowej nie pojawiły się w przedmiarze. Są to bardzo błahe rzeczy(około 100 -150 zł), jednak są i chcę aby cena je zawierała. Zastanawiam się czy mogę polecić wykonawcom aby doliczyli te elementy do innych wskazanych przeze mnie pozycji w kosztorysach. 
Jeśli tak, to czy traktuje to Jako zmianę SIWZ jeśli nie było mowy o tych elementach w ogłoszeniu?
Pozdrawiam
Ola

2

Odp: Jak doliczyć element pominięty w przedmiarze?

Ja bym dopisał te pozycje do przedmiaru jako modyfikacje siwz.

3

dzięki Marko
Też tak myślałam, zależy nam jednak na czasie a zmiana SIWZ wiąże się ze zmianą terminu otwarcia ofert. (otwarcie mam w poniedziałek)
Zastanawiałem się też, zeby poinformować wykonawców w  wyjaśnieniach aby brakujące pozycje ujęli we wkazanych przeze mnie pozycjach. Czy takie rozwiazanie jest złe?

4

Zastanowiłam się będę niestety zmieniać siwz i przesunę termin.
Mam taki scenariusz. Potwierdźcie że mój to rozumowania jest prawidłowy.

1. Wysyłam dzisiaj informację o zmianie terminu składania ofert. Informuje wykonawców że jest to spowodowane właśnie brakami w przedmiarach(bez podania szczegółów). Powiadamiam ich także że do dnia tego i tego dostaną zawiadomienie o zakresie zmian, tj. zmianie treści SIWZ. Informację o zmianie terminu przesyłam do biuletynu zp.

2.Po przygotowaniu dodatkowego przedmiaru na ?roboty uzupełniające? (zajmie to 1,2 dni) przesyłam wykonawcom informację o zmianie SIWZ. I tutaj zastanawiam się czy muszę zamieszczać tę informację na stronie biuletynu zp, jeśli wcześniej zamieszczę informację o zmianie terminu.

Bardzo proszę o odpowiedź na to pytanie.

5

Zamieszczasz na swojej stronie informację o modyfikacji siwz w takim to, a takim zakresie i jednocześnie informujesz o przesunięciu terminu składania i otwarcia ofert. To wszystko.

A tak na marginesie...wysyłasz coś wykonawcom? Którym?

6

Tak zawsze robiłam tak jak napisałeś, chciałam jednak wcześniej poinformować wykonawców, że bedzie zmiana terminu, aby byli gotowi. Kosztorysy uzupełniajace będe miała dopiero w piątek i wówczas mogę zrobić zmiane SIWZ a wponiedziałek mam otwarcie ofert.

Informuję oczywiśce tych Wykonawców, którzy pobrali SIWZ smile

7

A skąd pobrali? Od Ciebie czy ze strony?

8

jacek0707 napisał/a:

A skąd pobrali? Od Ciebie czy ze strony?

Ode mnie smile

9

No to powiadom ich i koniecznie na stronie

10

Marko napisał/a:

Ja bym dopisał te pozycje do przedmiaru jako modyfikacje siwz.

jacek0707 napisał/a:

Zamieszczasz na swojej stronie informację o modyfikacji siwz

Zmianę, chłopacy - zmianę wink

11

MIRAS napisał/a:

Zmianę, chłopacy - zmianę wink

Sie czepiasz... Toć to toto samo wink

12

Powiedz to ustawodawcy smile

13

... zlinczowaliby mnie tam na Wiejskiej...:(

14

Dotychczas w podobnych sytuacjach przygotowywałam nowy przedmiar/kosztorys, nazywałam go umownie dodatkowym i zamiszczałam na stronie.  Teraz ze względu na inny błąd w przedmiarze, który i tak muszę poprawić zdecydowałam ,że dopisze braki do starego przedmiaru. Informująć oczywiście o zmianach Wykonawców.

Zastanawiam się jednak czy zdjąć ze strony starą wersję przedmiaru czy zostawić obie, oczywiście odpowiednio je opisująć np. aktualny/nieaktualny
Podobny problem mam zawsze robiąc zmiany w SIWZ, nigdy nie wiem czy usunąć ze strony "starą" SIWZ czy zostawić obie wersje.

15

Zostaw obie