1

Temat: Przedmiary

Witam, mam ogłoszony PN na budowę gimnazjum i hali sportowej. Cena ryczałtowa nie dałem przedmiarów. Teraz jeden z wykonawców wystąpił z oficjalnym pisem o ich udostępnienie. I nie wiem czy je dać czy nie. Do tej pory (ogłoszenie wisi już 2 tygodnie) wpłynęły raptem 4 pytania do SIWZ. Bo jak bym je udostępnił to czy mogę zawrzeć taki zapis iż Zamawiający nie będzie udzielał wyjaśnień do przedmiarów. Przedmiary stanowią tylko materiał pomocniczy. Pozd

2

Odp: Przedmiary

Przedmiot zamówienia określa dokumentacja projektowa i stwiorb. Przy ryczałcie nie musisz przekazywać przedmiarów. Nie masz takiego obowiązku. Ale, jeżeli chcesz to zrobić - nie ma przeszkód i taki zapis jaki proponujesz możesz zamieścić. Jednakże z doświadczenia wiem, że wykonawcy czepiają się do przedmiarów (przy ryczałcie) i robią niepotrzebne zamieszanie.

3

a może właśnie potrzebne zamieszanie
jest okazja do wychwycenia ewentualnych błędów przed
z doświadczenia wiem że dokumentacje zawierają sporo błędów, nie zawsze błędne są tylko przedmiary

4

Lubisz dana mieszać?
OK, znajdujesz błąd w przedmiarze...i co dalej? One nie są wiażące...
Po co sobie utrudniać pracę?

5

błąd w przedmiarach to nie problem, gorzej jak jest bład w dokumentacji, a przedmiary daję przede wszystkim dlatego aby ułatwić udział w przetargu wykonawcom, wiec z całą pewnością że niektórzy nie startowaliby gdyby nie dostali przedmiarów

6

Właśnie mam podobny przypadek - PN na roboty budowlane - niestety podpisana umowa. Wybrany wykonawca 4 dni po podpisaniu umowy zgłasza się do nas  i mówi, że właśnie wykrył niezgodność pomiędzy projektem a przedmiarami (udostępniałam). Co z tym fantem zrobić? Wg jakich danych wykonawca ma wykonać roboty? Prawidłowe dane zmusiłyby go do wykonania powierzchni glazury ok. 10 razy większej niz przy założeniu błędnych danych.

7

przedmiary są elementem pomocniczym (głównie pomocniczym dla W.) ale zawsze W. muszą wykonać przedmiot umowy zgodnie z dokumentacją i jeżeli jest to ryczałt (u mnie zawsze) to za cenę z oferty -