Temat: Data zawarcia a data realizacji umowy
Czy można w umowie wpisać datę realizacji umowy np. od 01.01.2007 r. , a umowę podpisać 15.01.2007 r.?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → Data zawarcia a data realizacji umowy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy można w umowie wpisać datę realizacji umowy np. od 01.01.2007 r. , a umowę podpisać 15.01.2007 r.?
Troche za mało informacji, przeczytaj sobie ten wyrok 0-2686/05
Troche za mało informacji, przeczytaj sobie ten wyrok 0-2686/05
Umowę chcemy podpisać 15.01.2007 r. a realizacja umowy od 01.01.2007 do 31.12.2007 r.
Czyli data zawarcia umowy późniejsza od daty realizacji (umowa na usługi)
jest to bezwzględnie niemożliwe!
czym uzasadnisz rozpoczęcie realizacji świadczenia przed datą podpisania umowy zobowiązującej do jej realizacji? A, jeżeli wykonawca nie zechce podpisać umowy z dniem 15.01., na jakiej podstawie rozliczysz świadcznie od 01.01. do 15.01.
Jaki jest powód takiego działania? Prosze uważaj, co robisz i rób jak uważasz... ale potem może być ((
Nora ma rację. Takie działanie jest nielogiczne.
Jeśli chodzi o ww. wyrok to jeśli jest tak, że przedłużyła się procedura, a nie nastąpiło wykonanie zobowiązań wynikajacych z umowy (nie realizowano umowy przed dniem jej zawarcia), a przedmiotem umowy są dostawy lub roboty budowlane (rezultat) to wydaje się, że można.
W przypadku usług lub gdy wykonawca realizował zobowiązania wynikające z umowy o dostawy lub roboty budowlane, sprawa nie jest taka prosta. Musiałyby zajść nadzwyczakne okoliczności.
Np., że wcześniejsza umowa wygasła, a wykonawca dalej realizował postanowienia w niej zawarte, bo gdyby przerwał, to powstałyby w mieniu szkody znacznej warości, zagrażałoby to życiu lub zdrowiu ludzi, coś w tym stylu. Wtedy może można by uznać, ze realizacja umowy nastąpiła wcześniej niż jej podpisanie, bo przecież wynagrodzenie za wykonanie zobowiazań umownych przez wykonawcę, który wykazał sie odpowiedzialnością należy mu się.
Takie jest oczywiście moje zdanie, ale sądzę, że jest to możliwe w takim szczególnym wypadku.
Podobnie jak w przypadku wykonania przez wykonawcę robót budowlanych robót dodatkowych bez powiadomienia i zgody inwestora. Jeśli wykonawca wykonał roboty dodatkowe w przypadku, gdy ich niewykonanie stwarzało zagrożenie zdrowia lub życia ludzi lub naraziłoby inwestora na szkody znacznych rozmiarów należy mu się wynagrodzenie pomimo, ze nie miał na to umowy.
Takie sytuacje mają miejsce, szczególnie gdy wystepują siły wyższe lub awarie nie zawinione przez wykonawcę.
Pozdrawiam i wesołych świąt
Przeczytałam ten wyrok, ale nie za bardzo pasuje mi do sytuacji.
Ja w kazdym razie zrobiłabym wszystko :-)), żeby takiej umowy nie podpisywac .
przychylam sie do opinii kornelii - sprawa wydaje sie nie byc zbyt przejrzysta. jak mozna zawrzec umowe wstecz? jesli nawet ktos wykkonywal ja wczesniej to zapewne nie byla ona realizowana w wyniku rozstrzygniecia tegoz postepowania (czyli mamy 2 umowy), chyba ze tak (np podpisano 2 tyg po uplywie terminu na podpisanie umowy)??? hmmmm
wg mnie ewentualnie ostatnia sytuacja jest mozliwa do przyjecia - tylko jak niby wykonawca rozpoczal realizacje bez podpisania umowy?? ryzykant tylko .
Wesolych Swiat
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc