1

Temat: wpis do ewidencji gospodarczej

Mam np 9.000 na wyżywienie  i 60.000 na usługę edukacyjną -postępowanie robię z wolnej ręki. Chciałabym żeby o wyżywienie starała się firma, która będzie prowadziła usługę edukacyjną. Ona najlepiej  będzie wiedziała ile należy dostarczyć np. drożdówek. Problem polega na tym, że ona we wpisie do ewidencji działalności gospodarczej nie ma wpisu np. usług restauracyjnych itp. Czy ja z nią mogę podpisać umowę na wyżywienie pomimo braku takiego wpisu w ewidencji?

2

Odp: wpis do ewidencji gospodarczej

Możesz
We wpisie do ewidencji działalności gospodarczej wykonawca może mieć nawet np. same usługi pogrzebowe smile
Każdy wykonawca posiadający wpis do ew.dział.gosp. jest uprawniony do wystepowania w obrocie prawnym, bez względu na rodzaj prowadzonej działalności gospodarczej

3

j.w. chyba że działalność taka wymaga odrębnych koncesji/licencji/ zezwoleń itp.

4

jak wyżej - o jeden poziom

5

Dziękuje Wam wszystkim - na Was zawsze można liczyć.
Odszukałam sobie przykładowy wyrok KIO/UZP 815/08, który mówi o podobnej sytuacji.
Też tak uważałam, ale byłam niepewna i nie miałam jak tego potwierdzić. Miałam rozmowę z prawnikiem i on sugerował, żeby żywiła firma, która ma taki wpis w ewidencji.

Dziękuję.