1

Temat: Spełnienie warunku z art. 22 - polisa oc

Cześć, mam problem, polegający mianowicie na tym, że w PN żądaliśmy dołączenia polisy oc od prowadzenia działalności na kwotę co najmniej 3 mln zł oraz dowód opłacenia składek.
No i właśnie w  tym dowodzie składek jest problem, gdyż na 7 ofert tylko 2 załączyły potwierdzenia opłacenia składki.
Co zrobić w takiej sytuacji ?  Czy ma sens wzywanie o uzupełnienie skoro każdy z nich załączył polisę albo nawet kilka polis, spełniając warunek aby ubezpieczenie opiewało  na wymaganą przez nas kwotę.  Najkorzystniejsza tzn oferta z najniższą ceną nie miała tego dowodu opłacenia składki, natomiast załączyła go oferta druga w kolejności jako najkorzystniejsza i obawa jest teraz,  czy wykonawca z drugą w kolejności najkorzystniejszą ceną może protestować, że chcemy wybrać tego który nie załączyćł potwierdzenia opłacenia składki.

2

Odp: Spełnienie warunku z art. 22 - polisa oc

Coś na temat: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3637

3

Czyli uznać , że wszystkie oferty są ok. Wybrać najtańszą, a gdyby były jakiekolwiek protesty w tym temacie, tłumaczyć się że żądanie tego dowodu opłacenia było naszym błedem i żaden z Wykonawców z tego tytułu nie może ponosić szkody. Opierać się poza tym każdy wykonawca dołączył oświadczenie w trybie art. 22 - czyli domniemanie iż wszystko maja ok?

4

Tak (aczkolwiek w takich sytuacjach mam zawsze wątpliwosci, czy skoro Zamawiajacy żąda czegoś, to konsekwentnie nie powinien tego egzekwować, co oznaczałoby w tym przypadku konieczność unieważnienia postępowania...).

5

A istnieje możliwości żeby rozwiać takowe wątpliwości, gdyż raczej takie rozwiązanie nie bardzo wchodzi w grę w mojej sytuacji ?

6

Czy istnieje...???

Podobny wątek:  Żądanie dokumentu, którego zamawiajacy nie powinien żądać:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3610&p=1

7

link do wyroku, o którym mowa ww. wątku:

ftp://ftp.uzp.gov.pl/wyroki/KIO/2008/0944-08.pdf

8

a ja się z Mirasem co do tego potwierdzenia opłacenia składki nie zgadzam

9

...a może coś więcej???

10 (edytowany przez hamerek 2009-10-15 06:35:13)

hmmm... i tak Cię nie przekonam, więc po co?
nauczyłam się tu jednego... czasami szkoda sobie strzępić języka...
najgorsze jednak w tym wszystkim jest to, że Ci którzy znają się trochę mniej może, albo mają wątpliwości czytają to potem i podejmują czasami złe decyzje moim zdaniem...

ale to tylko moje zdanie... więc może to ja się mylę, a Ty masz racje...