Temat: opłata za wydanie SIWZ
Czy jeżeli w ogłoszeniu pojawił się zapis iż Zamawiający będzie przekazywał Wykonawcy SIWZ za oplatą 15 zł plus koszty wysyłki należy traktować jako naruszenie przepisów ustawy powodującej unieważnienie postępowania, czy w tym przypadku przesadzam... ( widziałam ostatnio taki zapis i dał mi on do myślenia).
Z art 37 wynika że SIWZ powinna byc przekazywana nieodpłatnie, z wyjątkiem art 42 ust2. "Opłata, jakiej można żądać za specyfikację istotnych warunków zamówienia, może pokrywać jedynie koszty jej druku oraz przekazania."
Czy skoro Zamawiający naruszył przepis 37 to należałoby unieważnić postępowanie na mocy art 93.7.....
I jeszcze jedno pytanko, ogłoszenie jakie umieszczacie na stronie internetowej jest zeskanowana kopią z BZP, czy piszecie nowe ogłoszenie uwzględniając warunki z art 41.
Widziałam raz napisane ogłoszenie które zawiera wszystko to co ma zamieszczone na BZP choć zawierało to co wymaga art 41, czy w takiej sytuacji można uznać że ogłoszenia są różne. (Oba zawierają to samo, jednakże wizualnie są inne ).
Przepraszam jeżeli te pytania są błahe, ale stawiam swoje pierwsze kroki w zamówieniach i czytając ustawę oraz obserwując "dzieła" bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek nasuwa mi się szereg pytań