1 (edytowany przez aga27 2009-10-19 06:37:10)

Temat: umowa a termin

oglosiliśmy przetarg na udzielenie i obsługę kredytu. w ogólnych warunkach umowy wpisaliśmy, okres kredytowania 20.10.2009r- 31.12.2009r. tym czasem jest już 19 a my umowy jeszcze nie zawarliśmy, czy przy podpisywaniu umowy możemy zmienić że okres kredytowania będzie rozpoczęty z innym dniem( realnym) niz ten 20.10.2009r???
czy umowa taka będzie nieważna?????

2

Odp: umowa a termin

art. 144 mówi że zakazuje się zmian ZAWARTEJ  umowy itd.  tylko że mi chodzi o UMOWĘ JESZCZE NIE ZAWARTĄ
bardzo bardzo proszę o pomoc

3

Jaki był termin reazlizacji zamówienia w ogłoszeniu?

4

w ogłoszeniu było że II.2) czasctrwania zamówienia lub termin wykonania: Zakończenie 31.12.2012

5

A w ofercie była mowa o terminie realizacji wprost, albo odniesienie sie np. do wzoru umowy zamówienia?

6

w ofercie bylo, że zobowiązują się do realizacji zamówienia w terminie  od 20.10.2009r do 31.12.2012r i oświadczali, że zapoznali się z treścią siwz w tym ze wzorem umowy i przyjmują warunki w nich  zawarte

7

No to sad Patrz: 140.1 Moża dyskutować tylko czy termin realizacji zamówienia jest zakresem świadczenia wykonawcy (...) Ja uważam że jest.

8

Ps. Jak to

aga27 napisał/a:

oglosiliśmy przetarg na udzielenie i obsługę kredytu. w ogólnych warunkach umowy wpisaliśmy, okres kredytowania 20.10.2009r- 31.12.2009r.

się ma do tego

aga27 napisał/a:

.\Zakończenie 31.12.2012

9

teraz to moja literówka( cyfrówka) właściewe 2012

10

czyli nie będziemy mogli zawrzeć umowy i trzeba unieważnić przetarg

11

W orzecznictwie nie jest to przesądzone - część SO uważa upływ terminu rozpoczęcia za przesłankę czyniącą umowę kontraktem o świadczenie niemożliwe ale są i przeciwne

SO- Sądy Okręgowe

12

Biorąc kredyt przeważnie kasa jest potrzebna na jakiśkonkretny termin - ja piszę w siwz, że że umo podpiszemy w terminie nie krótszym niż np. 7 dni od dnia... a uruchomienie kredytu nastąpi w dniu ..... i wtedy okres kredytowania jest np. te 36 miesięcy
u ciebie  - przesadziłaś z tym 20.10.2009 - jeżeli to ma być termin uruchomienia kredytu to świadczenie jest niewykonalne

13

tyle to ja wiem, tylko czy ten PN można jeszcze jakoś uratować?

14

aga27 napisał/a:

czyli nie będziemy mogli zawrzeć umowy i trzeba unieważnić przetarg

Tak uważam.

15 (edytowany przez lolilap 2009-10-19 08:18:16)

aga27 wydaje sie ze bedzie trudno. sprawdz w siwz moze jeszcze uda sie podniesc upadajacego. poszukaj jakiegos zapisu np. ze byl to termin przewidywany, orientacyjny itp może jakiś zapis otwiera furtkę?
szkoda by bylo polozyc postepowanie z takiego powodu...
może poczytaj wyroki o których mowa powyżej? (SO)