1

Temat: umowa

Zamawiający rozpisał przetarg na sprzet medyczny, przetarg został rozstrzygniety i została podpisana umowa. Teraz okazalo się, że specyfikacja przetargowa określała inny typ urządzeń niż te przewidziane pierwotnie w projekcie budowalnym, inny jest sposób montowania tych urządzeń medycznych.  Projektant nie zgadza sie na zamontowanie urządzeń innych niz w projekcie, czyli rozpisanych i wybranych  w przetargu. umowa pospisana i co dalej  ? ..

2

Odp: umowa

Dlaczego więc zamawiacz wybrał ofertę z innym sprzetem?

3

prosta sprawa: przyszla firma, nakręcila ludzi w dziale technicznym  na taki a nie inny sprzęt, nie uzgodnili tego z projeltantem i puscili przetarg. Tylko tyle ze tamta firma nie wygrała tylko my. I mamy kiszkę..

4

bewuj napisał/a:

Teraz okazalo się, że specyfikacja przetargowa określała inny typ urządzeń niż te przewidziane pierwotnie w projekcie budowalnym, inny jest sposób montowania tych urządzeń medycznych.  Projektant nie zgadza sie na zamontowanie urządzeń innych niz w projekcie, czyli rozpisanych i wybranych  w przetargu.

nie rozumiem, zrobiliscie najpierw przetarg na adaptacje czegos tam a teraz chcecie montowac okreslony sprzet??

5

moment żeby bylo jasne - to nie my jestesmy zamawiającym , my niestety wygralismy i mamy umowe na cos czego nie mozna zamontowac ..

6

to nieżle namieszane ,tym bardziej ze wybierajac was mieli w ofercie(mam taka nadzieje)wymagania dotyczące adaptacji pomieszczeń dla tego co chca teraz zamontowac.

7

coz .. namieszane nieźle, niestety od nas nie wymagano żadnej wizji, zwykła dostawa sprzętu medycznego z montażem  jak wiele innych. O tym że projektant nie zgadza sie na to co zostało wyspecyfikowane w przetargu i wybrane dowiedzielismy sie po podpisaniu umowy., pytanie co teraz z taką umową.

8

bewuj napisał/a:

zwykła dostawa sprzętu medycznego z montażem  jak wiele innych.

nie taka znowu zwykła jakby sie wydawalo gdyż tutaj kolejnosc prac powinna byc scisle zachowana czyli najpierw dostawa gdzie to wlsanie dostawca musi dokladnie sprecyzowac wymagania co do pomieszczenia dla tego sprzetu ,nastepnie robi sie dokumentacje projektowa i w na koncu juz same roboty budowlane.
Teraz to juz tylko pozostaje zapytanie do zamawiajacego jak on sobie to dalej wyobraza jesli wybierajac wasza oferte mial swiadomosc co kupuje .

9

Oj ciepło ma zamawiający... baaaardzo ciepło... wink.

10

własnie z takim pytaniem szef do nich jutro pojedzie, a czy zamawiający miał jakakolwiek świadomośc - trudno mi orzec smile; nie mniej jednak czy wchodzi w gre jakies odstapienie od umowy ze strony zamawiającego?

11

na ich miejscu raczej bym nie ryzykowała odstepowania wink

12

my jestesmy "gotowi" na dostawe i montaż smile, ale tak naprawde zalezy nam na jakims sensownym rozwiązaniu problemu .. ale jeszcze jest prblem- za 2 tygodnie przepadną im pieniądze (zdaje sie z dotacji) na ten sprzęt .. i teraz jest pieknie smile

13

kary umowne smile lub montaz - 2 rozwiazania.

14

poczekamy na stanowisko zamawiającego i potem ew. decyzje, dzieki smile

15

to daj znać jak sie zakończyło wink

16

jasne smile

17

Zamawiający odstąpil od umowy powołując sie na następujący zapis:  "W razie wystąpienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że wykonanie Umowy nie lezy w interesie publicznym, czego nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, Zamawiający może odstąpić od Umowy w terminie 30 dni od powzięcia wiadomości o powyższych okolicznościach", a mój szef nie  będzie żądał zadośćuczynienia - licząc na to że sprzeda swoj sprzęt.

18 (edytowany przez Marko 2009-10-19 09:07:50)

Dobre big_smile z tym interesem publicznym rzecz jasna wink

19

wiem smile , ale tak poważnie to nie sądziłam że powolaja sie na taki argument.. ale w zasadzie  to nie moj biznes, mam tylko nadzieję że kolejne postępowanie rozpisza należycie i oczywście że je wygramy smile

20

no to sie wykrecili heheh, a wlasciwie to wy odpusciliscie smile

21

z odpuszczeniem to nie tak do konca ...liczymy na wygraną w kolejnym przetargu smile