1

Temat: braki w ofercie

Czy można jakoś uzupełnić ,poprawić w ofercie braki tzn. Wykonawca nie podał w tabelce nazwy producenta komputerów a miał podać ,tzn dokładnie miał wypełnić formularz ofertowy,

2

Odp: braki w ofercie

Wezwij do wyjaśnienia

3

i co dalej??

4 (edytowany przez joanna99 2009-10-19 12:32:08)

Podłączę się, bo mam problem z tej samej "dziedziny".Wykonawca miał podać model i jego parametry. Podał model, który nie spełnia podanych poniżej  przez siebie parametrów i tym samym wymaganych w opisie przedmiotu zamówienia. Wezwany do wyjaśnień napisał, że to omyłka pisarska.
Z tym, że model, którego nazwę niby omyłkowo wpisał istnieje, jego paramerty nie spełniają wymagań zamawiającego. Wygląda to, jakby wpisał model, a pramerty skopiował z SIWZ, niesprawdzając jak jest faktycznie.
Omyłka pisarska wyglądałby w/g wykonawcy tak: XX 2136 zamiast XX 9635 (XX nazwa modelu).  Uznalibyście?

5

Na pewno nie jest to oczywista omyłka pisarska.

6 (edytowany przez joanna99 2009-10-19 12:59:18)

Tak, wiem. Nie mam zamiaru tego poprawiać jako oczywistą omyłkę pisarską. Jakby była oczywista nie zwracałbym się o wyjaśnienie. Jestem bardziej skłonna do odrzucenia tej oferty, ale chciałbym poznać Wasze zdanie. Powstrzymują mnie tylko parametry, które są właściwe do modelu, spełniającego wymogi zamawiającego.

7

No właśnie firmy nie podały numerów katalogowych i nazw producenta. Jeśli wezwę do wyjaśnień i Wykonawcy odpowiedzą, że zapomnieli to czy mogę to potraktować jako inną omyłkę i poprawić, czy to nie powoduje istotnej zmiany w ofercie?Jeśli odrzucę oferty, będę mieć protesty x 5 -odrzucę 5 ofert.
Wiecznie mam problem z tym co można poprawić, a czego nie wolno (jeśli chodzi o art. 87 ust. 2 pkt3).

8

justi1977 napisał/a:

Wiecznie mam problem z tym co można poprawić, a czego nie wolno (jeśli chodzi o art. 87 ust. 2 pkt3).

Sporo pomogą zeszyty orzecznicze KIO
ftp://ftp.uzp.gov.pl/publikacje/orzecznictwo_KIO/