1

Temat: ZOC 2X

Witam.
Mam dylemat.
W lipcu zrobiłam zapytanie o cenę na wykonanie wycen nieruchomości przez rzeczoznawcę o wartości 40 tys. zl. brutto ( po przetargu wydaliśmy jakieś 25 tys. zł )
A teraz muszę zrobić jeszcze jedno postępowanie o wartości 20 tys. zł. brutto na takie same usługi.
I nie wiem, czy działać tak samo - czyli znowu zapytanie  o cenę, czy może przetarg nieograniczony. W sumie na upartego wszystko zmieściłoby się w 60 tys. zł. brutto wartości szacunkowej. Oczywiście po otwarciu ofert cena do zapłaty się zmniejsza.
Nie wiem co robić.
Proszę o radę.
Pozdrawiam ciepło.

2

Odp: ZOC 2X

Przy tych kwotach nie musisz stosować ustawy PZP, wybór należy do Ciebie.

3

Ale nawet jeśli zastosowałabym ZOC to chyba nie narazilabym się na zarzuty kontroli?

4

O jakiej kontroli myślisz -wewnętrznej??? Jesli Cię nie obowiązuja inne wewnętrz. regulaminy po co utrudniasz sobie zycie postepowaniem PZP.  My dzwonimy/piszemy do 3-4 wykonawców i wybieramy najkorzystniejsza ofertę (nie zawsze najtańszą) bez ceregieli wynikających z PZP.

5

Mogłabyś się narazić: naruszenie art. 4 pkt 8 PZP.

6

Że co?
Stosować Pzp na równi z nie stosować - podlega odpowiedzialności.
hmmm.... Zatem wszystko jest karane...

7

A tak swoją drogą - co grozi za naruszenie art. 4 pkt 8?

8

Justine napisał/a:

A tak swoją drogą - co grozi za naruszenie art. 4 pkt 8?

Pochwała

9

Uwierz mi takie zarzuty się zdarzają ale bez paniki smile Przepis art. 4 pkt 8 PZP mówi jasno i wyraźnie "ustawy nie stosuje się", nie ma tutaj dowolności na zasadzie "ustawy można nie stosować". Skoro stosujeszm, a nie powinnaś, to postępujesz wbrem temu przepisowi, czy tak?

10

wszystko jest ok, ale w przypadku takich zamówień na pograniczu 14 tys. euro to ciężko podjąć decyzję, bo nie ma pewności, czy się tego progu nie przekroczy.

11

Jak sie jest na granicy to zawyża sie szacunek i jest ok.

12

No to zawyżę szcunek i robię drugie zapytanie o cenę.
Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.

13

Sorki chłopaki ale myslę że mieszacie Justin, skoro poniżej 14 tys to poco Justine ma stosować jakikolwiek tryb PZP. Chyba że lubi sobie robić dodatkową robotę, a wrazie kontroli UZP zawsze trzeba sie tłumaczyć z ZOC(trybów niekonkurencyjnych). Ja w takich sytuacjach bez wahania stosuje art. 4/8. Pozdrawiam

14

no dokladnie ponizej art 4 ust 8 nie musisz stosowac procedury. co do zastosowania ZOC art 70 sie klania i decyzja nalezy do Zamawiajacego gdyz jego to odpowiedzialnosc smile

15

No to mam namieszane
A czy wycena nieruchomości nie jest usługą powszechnie dostępną o ustalonych standardach skoro oferuje ją na terenie mojego województwa  prawie setka fachowców indywidualnych nie licząc firm branżowych???

16

Wróćmy do początku

Justine napisał/a:

W lipcu zrobiłam zapytanie o cenę na wykonanie wycen nieruchomości przez rzeczoznawcę o wartości 40 tys. zl. brutto ( po przetargu wydaliśmy jakieś 25 tys. zł )

To był ZOC w rozumieniu ustawy czy też zapytanie ofertowe podustawowe? Pytam w kontekście tej wartość 40 tys. To szacunek czy co?

17

Z ustawy Pzp. tylke kasy miał fundusz geodezyjny imusiał to wydać zgodnie z prawem, a wg nich to znaczy, że zgodnie z przepisami ustawy Pzp.

18

Wracając do tematu ZOC
Czy ktoś z miał tego typu sprawy? Geodezja chce już rozstrzygnięcia postępowania, a ja się waham czy wogóle je zaczynać w ZOC.
Proszę o oświecenie.