1

Temat: protest na siwz a wezwanie wykonawców

witam

dostałem dziś przed końcem dnia pracy protest na siwz (na warunek udziału).
dziś mijał ostatni dzień na wniesienie protestu. z przyczyn technicznych kopie protestu na www zamieszczę jutro.
problem mam taki. zgodnie z art. 181. ust. 3 kopię przekazuję wykonawcom i zamieszczam na www.
jak to jest z tym wezwaniem do wzięcia udziału w postępowaniu protestacyjnym? żadnemu wykonawcy takiego wezwania nie mogę wysłać bo poza protestującym żaden się nie ujawnił jeszcze.
czy takie wezwanie zamieszczam wraz z kopią protestu na www?
z drugiej strony po zamieszczeniu wezwania na www i tak żaden wykonawca nie będzie mógł się przyłączyć do postępowania bo zgodnie z art. 181 ust. 4 pkt 2 może to zrobić do upływu terminów o którym mowa w art. 180 ust. 3 pkt 1 czyli w ciągu 7 dni od zamieszczenia siwz na www. skoro zamieszczę protest 8-go dnia, więc te 7 dni już minęło.
wiem, że może mój błąd, że nie zamieściłem kopii protestu w dniu otrzymania, ale często pisma długo idą za nim trafią w odpowiednie ręce.
jaki postąpić w wyżej opisanej sytuacji?

pozdrawiam

szad

2

Odp: protest na siwz a wezwanie wykonawców

"Niezwłocznie" nie oznacza, że to musi byc tego samego dnia. Musi byc to w najbliższym mozliwym czasie, a skoro nie miałeś mozliwości (z przyczyn technicznych) zamieszczenia kopii protestu na stronie www, to jest OK.
A przystąpienie do protestu innych wykonawców...cóż, termin już upłynął. Żadnego błędu po Twojej stronie nie widzę.

Takie jest moje zdanie.

3

tylko czy wystarczy jak dziś zamieszczę kopię protestu na www czy proforma też zamieścić wezwanie mimo, że i tak się nie mogą już przystąpić do protestu? tak na wypadek, żeby kontrola kiedyś mi nie zarzuciła braku wezwania.

pozdrawiam

szad

4

umieścić należy protest i wezwanie - więc tak zrób

5 (edytowany przez joanna99 2009-10-14 10:39:02)

danaug napisał/a:

umieścić należy protest i wezwanie - więc tak zrób

wezwanie do przyłączenia się? mimo, że nie można już się przyłączyć?

6

taki obowiązek wynika z ustawy
ustawodawcy jak widać nie obchodziła sytuacja jak powyżej...

7

hamerek napisał/a:

taki obowiązek wynika z ustawy
ustawodawcy jak widać nie obchodziła sytuacja jak powyżej...

a jeśli się ktoś przyłączy?

może lepiej zamiast wezwania napisać, iż zgdodnie z art.181.4 nie ma możliwości przystąpienia do postępowania toczącego się w wyniku złożonego protestu, z powodu upływu ustawowych terminów?

8

joanna99 napisał/a:

a jeśli się ktoś przyłączy?

Skutecznie tego nie zrobi smile.

9 (edytowany przez joanna99 2009-10-14 12:57:43)

Jasne, że skutecznie tego nie zrobi. Ale czy błędem będzie, jeśli Z zamiast wzywać, napisze, iż  zgdodnie z art.181.4 nie ma możliwości przystąpienia do postępowania toczącego się w wyniku złożonego protestu, z powodu upływu ustawowych terminów?

10

nie musi tego pisać - ale wezwać musi

11

joanna99 napisał/a:

Jasne, że skutecznie tego nie zrobi. Ale czy błędem będzie, jeśli Z zamiast wzywać, napisze, iż  zgdodnie z art.181.4 nie ma możliwości przystąpienia do postępowania toczącego się w wyniku złożonego protestu, z powodu upływu ustawowych terminów?

tak!!!
będzie błędem!!!
tu nie ma ale, tu są przepisy ustawy i tyle!!!

12

art.181.4 to też przepis ustawy

13

ehhh...

14

ciag dalszy sprawy.
protest uwzględniłem, zmieniłem warunek.
dostałem dziś kolejny protest na ten zmieniony warunek.
co z tym fantem zrobić? faktycznie geodeci zbyt zawężyli krąg potencjalnych wykonawców.
w ciągu ilu dni można wnieść protest na zmodyfikowany warunek?

chyba powinienem zamieścić ten drugi protest na siwz i wezwać do przystąpienia do postępowania.

najchętniej bym wogóle wyrzucił ten warunek, bo jak tak dalej pójdzie to będzie trzeba unieważnić postępowanie.

pozdrawiam

szad

15

szad napisał/a:

najchętniej bym wogóle wyrzucił ten warunek

Jeżeli nie jest on niezbędny - to masz do tego prawo.

16

a protest na ten zmieniony warunek podlega tym samym prawom co protest na siwz?

17

szad napisał/a:

a protest na ten zmieniony warunek podlega tym samym prawom co protest na siwz?

Nie wiem co masz na myśli ale w ciemno odpowiadam że tak big_smile

18

chodziło mi o to że protest można wnieść w terminie 7 dni od zamieszczenia na www, że trzeba go zamieścić na www i wezwać do przystąpienia.

pytanie następne. czy wykonawca mógł wogóle wnieść protest na ten warunek, który został zmieniony w wyniku wniesienia protestu?
jak interpretować ten zapis: "Brak zgłoszenia przystąpienia do postępowania w terminie określonym w art. 181 ust. 4 Pzp powoduje dla Wykonawcy brak możliwości korzystania ze środków ochrony prawnej na czynności Zamawiającego wykonane zgodnie z ostatecznym rozstrzygnięciem protestu zapadłym w postępowaniu toczącym się w wyniku wniesienia protestu. Ponadto Wykonawca nie będzie mógł wnieść protestu, powołując się na te same okoliczności."

czy wg powyższego mógł wogóle wnieść ponowny protest na zmieniony warunek?

już się w tym pogubiłem

19

Jeżeli zmiana warunku nastąpiła w wyniku uwzględnienia protestu to na zmianę warunku protestować już nie można. Jedyne co pozostaje to odwołanie - tym którzy przystąpili do postępowania toczącego sie w wyniku protetsu

20

protest na ten warunek wpłynął  pod koniec 7 dnia od zamieszczenia siwz na www, czyli w ostatni dzień. kopię protestu i wezwanie zamieściłem 8 dnia, więc zgodnie z uPzp nikt się nie mógł przyłączyć do protestu bo mógł to zrobić do 7 dnia zamieszczenia siwz.
ktoś może zarzucić, że nie zamieściłem tego 7 dnia i wnieść na to protest, jeżeli zdązy w ciągu 7 dni.
odwołania też nikt nie złoży bo to przetarg poniżej progów unijnych, a zresztą w postępowaniu udział brał tylko protestujący.

jeżeli nie można już wnieść protestu na zmieniony warunek, to co zrobić z tym protestem? zamieścić na www, wezwać do przystąpienia czy zamieścić i oddalić w związku z art 181 ust. 6?

z drugiej strony jak oddale protest to chyba jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby dokonać zmiany treści siwz na poprawny wreszcie warunek?

bo jak nie to chyba pozostaje unieważnienie.

21

Taki protest sie odrzuca jako niedopuszczalny na podst. 180.7

22

czyli rozstrzygam protest poprzez odrzucenie? czy w tym przypadku wogóle sie nie rozstrzyga tylko odrazu odrzuca?

w uzasadnieniu należy pewnie napisać, że Wykonawca zgłaszający protest nie może skorzystać ze środków ochrony prawnej na czynności zamawiającego wykonane zgodnie z ostatecznym rozstrzygnięciem protestu, itd.
pouczam też pewnie, że od rozstrzygnięcia nie przysługuje odwołanie.

czy mimo tego, że podlega odrzuceniu to należy kopię zamieścić na www i wezwać do przystąpienia?

23

szad napisał/a:

czy mimo tego, że podlega odrzuceniu to należy kopię zamieścić na www i wezwać do przystąpienia?

Wg mnie jest to bez sensu (czyli NIE) ale mam świadomość, że jestem w mniejszości

24

no jest bez sensu ale pewnie zgodne z uPzp niestety. chyba dla świętego spokoju zamieszczę ten protest i wezwanie na www

25

czy tak jest oki?

Protest zostaje odrzucony

UZASADNIENIE

Uzasadnienie prawne - art. 180 ust. 7 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2007r. Nr 223, poz. 1655, z poźń. zm.): Zamawiający odrzuca protest wniesiony po terminie, wniesiony przez podmiot nieuprawniony lub protest niedopuszczalny na podstawie art. 181 ust. 6.

Uzasadnienie faktyczne ? warunek udziału w postępowaniu o treści: "wykonali należycie co najmniej 2 usługi w zakresie prac geodezyjno-kartograficznych objętych projektem założenia ewidencji albo modernizacji ewidencji gruntów i budynków nie mniejszej niż 7.000 ha każda;" został zapisany w SIWZ w wyniku rozstrzygnięcia, w dniu 15.10.2009r., protestu wniesionego przez X, w dniu 13.10.2009r.
Zamawiający, zgodnie z art. 181 ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2007r. Nr 223, poz. 1655, z poźń. zm.) wezwał Wykonawców do wzięcia udziału w postępowaniu toczącym się w wyniku wniesienia protestu przez w/w Wykonawcę.
W związku z powyższym wykonawca wezwany zgodnie z art. 181 ust. 3 nie może następnie korzystać ze środków ochrony prawnej na czynności Zamawiającego wykonane zgodnie z ostatecznym rozstrzygnięciem protestu zapadłym w postępowaniu toczącym się w wyniku wniesienia protestu przez w/w Wykonawcę.