1

Temat: PN na kredyt-dokumenty finansowe

Organizujemy PN na kredyt (ponizej progów unijnych). W jednym z aktualnych przetargów na kredyt w SIWZ zamawiajacy przedstawił jakie dokumenty finansowe moze przedstawić do sprawdzenia swojej sytuacji finansowej określajac że dostepne są w siedzibie zamawiajacego. Jest to spółka prawa handlowego (tak jak my).  Nam (szfostwu) ten sposób b. pasuje i chceą zrobić tak samo, żeby nasze obecne i przwidywane finanse nie poszły " w swiat". Czy takie zapisy i udostepnianie tylko zainteresowanym na wniosek jest zgodne z ustawa PZP??? Dodam że spółki prawa handlowego maja obowiązek ujawniania tylko części swoich dokumentów finansowych.

2

Odp: PN na kredyt-dokumenty finansowe

magi pisze
"w SIWZ zamawiajacy przedstawił jakie dokumenty finansowe moze przedstawić do sprawdzenia swojej sytuacji finansowej określajac że dostepne są w siedzibie zamawiajacego"
nie sądzę aby taki zapis był zgodny z prawem, to już lepiej udostępnij tylko to co możesz ale na swojej stronie albo nie udostępniaj nic i zobaczysz czego zażądają (jako uzupełnienia siwz) ale wtedy tez nie możesz dać (pokazać) tylko jednemu PN to wszystko na stronie internetowej

3

właśnie dzisiaj maja otwarcie ofert, próbuje sie do nich dodzwonić i dowiedzieć się czy mieli na te zapisy protesty,

4

a jak nie mieli to co?

5

w zasadzie nic, tak naprawde szukam argumentów za, podoba nam sie taki SIWZ, ot cała prawda!!!! Informacja będzie równa dla wszystkich, każdy zainteresowany bank będzie mógł uzyskać dane. I tu problem , jak zwróci sie ktos "z ulicy" o te dane to mu ich nie udostepnimy???
P.S. -protestów nie było

6

Zamiast kombinować jak koń pod góre zróbcie przetarg ograniczony i problemu nie bedzie.

7

dokładnie

8

Dzieki za podpowiedź, tylko do tej pory nie robiłem jeszcze PO, ale kiedys musi byc pierwszy raz. Szybko muszę sie doszkolić. Rozumiem że SIWZ +zzałączniki (w tym dane finansowe) przekazuje tylko wykonawcą zaproszonym ( art. 51/4??) , nie publikuję SIWZ na stronie internetowej. Zastanawiam sie nad określeniem warunku udziału w postepowaniu -ilość udzielonych kredytów powyżej kwoty X w trybie ustawy PZP????? Chce prosty warunek a liczbe zaproszonych wykonawców nawet 15-20.
P.S. Znalazłem PO w którym zamawiajacy żada od wykonawców na etapie składania wniosków złożenia oświadczenia o poufności uzyskanych informacji.

9

magi napisał/a:

ilość udzielonych kredytów powyżej kwoty X w trybie ustawy PZP

Nie widzi mi sie to bo nie znajduje uzasadnienia

magi napisał/a:

Chce prosty warunek a liczbe zaproszonych wykonawców nawet 15-20.

Słusznie i naukowo

10

Też mi się nie widzi, ale jeszcze nic lepszego nie mam. Może jakas podpowiedź?

11

Mi sie nie widzi tylko to co wytłuszczone smile

12

Nie widzę nic wytłuszczonego. Czy chodzi tylko o "...w trybie ustawy PZP"????

13

Aha rozmawiałem z tym zamawiającym i ten PN na kredyt, został ściągniety z siostrzanej spółki, ale cos przekombinowali i z PO (w wersji pierwotnej) zrobili sobie PN!!!

14

magi napisał/a:

Czy chodzi tylko o "...w trybie ustawy PZP"????

Dokładnie

15

dzięki. jedyną wadą PO jest minimum 4 tyg do podpisnia umowy(wartośc poniżej progów unijnych), PN mozna zrobić w min 2 tyg.

16

CZy postawienie warunku posiadania placówki/odziału banku w naszym mieście (70 tysięczne, a więc ilośc banków ograniczona)  bedzie naruszeniem np. art 7/1 PZP?????
PO poniżej 206 tys euro. Cel takiego warunku-możliwośc szybkiego i bezpośredniego kontaktu zarówno w postepowaniu jaki i realizacji umowy.

17

Ponawiam pytanie. Czy w PO na kredyt warunek posiadania oddziału w naszym miescie będzie błędny?????????

18

Moim zdaniem będzie naruszeniem art. 7.1 PZP - zresztą sama o tym wiesz.

magi napisał/a:

70 tysięczne, a więc ilośc banków ograniczona

19

Dzieki MIRAS -SAM o tym wiem, niestety nie jestem powabną blondyną o duzych niebieskich oczach...........

20

magi napisał/a:

CZy postawienie warunku posiadania placówki/odziału banku w naszym mieście (70 tysięczne, a więc ilośc banków ograniczona)  bedzie naruszeniem np. art 7/1 PZP?????
PO poniżej 206 tys euro. Cel takiego warunku-możliwośc szybkiego i bezpośredniego kontaktu zarówno w postepowaniu jaki i realizacji umowy.

Gdyby to był przetarg na obsługę bankową to warunek do obronienia spokojnie. Przy kredycie może zostać skutecznie oprotestowany. Cel warunku jest mocno wątpliwy - bezpośredni o kontakt w postępowaniu?  o co kaman wink ? bezpośredni kontakt przy realizacji umowy ?- czemu ma to służyć i na czym polegać?

21

magi napisał/a:

niestety nie jestem powabną blondyną o duzych niebieskich oczach...........

Och... magi - ale to nie ma wpływu na treść mojej opinii wink

22

Ok wasze argumenty są przekonywujace (sam je popieram) pytanie padło dlatego, że nasz organ załozycielski miał taki zapis warunków w swoim PO (i takie uzasadnienie) i zaproponowali nam powielenie ich dokumentacji przetargowej,  do której miałem wątpliwości. Pozdro