Temat: zawarcie umowy w terminie krótszym niż 7 dni
Witam, mam pytanie odnośnie konsekwencji dla Zamawiającego, który podpisał umowę z wykonawcą w 7 dniu od momentu dostarczenia Zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty. Dzięki
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → zawarcie umowy w terminie krótszym niż 7 dni
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, mam pytanie odnośnie konsekwencji dla Zamawiającego, który podpisał umowę z wykonawcą w 7 dniu od momentu dostarczenia Zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty. Dzięki
1. Jaka była data wysławnia?
2. Jaka była data dostarczenia?
Jeżeli do przetargu wystartował tylko jeden Wykonawca to chyba nie ma problemu, a jeżeli nie minęło 7 dni od chwili poinformowania o wyborze najkorzystniejszej oferty - w przypadku gdy było chętnych więcej do udziału w przetargu to taka umowa jest nie ważna na mocy art 146 ( zawarta z naruszeniem przepisów prawa)....
Zawiadomienie wysłano 14.05, ze zwrotek wynika, że dostarczono do wykonawców 15.05 a umowę podpisano 22.05.
a zawiadomienie umieszczaliście na stronie internetowej ?, jeżeli umieściliście 14 na stronie to do Wykonawcy mieli 7 dni, albo np. faksem - jeżeli forma była dopuszczalna, albo poprosić Wykonawców o podpisanie na kopii informacji o wyborze że otrzymali to dnia 14.05 to sprawa była by załatwiona; (a tak na marginesie od maja dopiero się zorientowaliście że minęło 6 dni...)
Zawiadomienie wysłano 14.05, ze zwrotek wynika, że dostarczono do wykonawców 15.05 a umowę podpisano 22.05.
Jak dla mnie to jest ok.
a nie liczy się chwila kiedy otrzymał Wykonawca?... czyli od 15 do 22 to 6 dni ( 7 dzień będzie dopiero 22 a powinien upłynąć 21 aby było ok )
a nie liczy się chwila kiedy otrzymał Wykonawca?
Liczy się od dnia przekazania - 94.1 i 1a. Jest tylko pytanie, czy wyraz "przekazac" ma znaczenie "nadac" czy "dostarczyc". W doktrynie znajdziesz wiele stanowisk za "nadac" i tylez samo za "dostarczyc", a niekiedy w samej doktrynie nie ma zgody co do przpisywania mu znaczenia. Majac na uwadze np: 12.2, 43.2.1, 93.3 PZP jestem za znaczeniem "nadac" - w przypadku porozumiewania sie w formie tylko pisemnej.
U mnie w pracy zawsze liczyliśmy datę umożliwiającą zapoznanie się z informacją, prosta jest sprawa jak informację umieszcza się na stronie internetowej albo wysyła faksem i ma się potwierdzenie otrzymania faksu ( rzecz jasna o ile taką formę przewiduje się w SIWZ). Dla mnie przekazanie jest równoznaczne z daniem możliwości z zapoznaniem się z daną informacją.
W dniu wyslania zawiadomienia: zawiadomienie o wyborze zamieszczasz na stronie, na tablicy ogłoszen, a zawiadomienia o wyniku i o wyborze stanowia zalaczniki do protokolu, który jest jawny.
Pytanie za 100 punktów - czy w postępowaniu odrzucono jakieś oferty lub wykluczono jakiegoś wykonawcę? Jeżeli nie, to lepiej - bowiem zgodnie z art. 92.2 na stronie internetowej i w siedzibie zamawiającego zamieszczamy tylko informację o wyborze najkorzystniejszej oferty. Sytuacja wygląda jeszcze inaczej jeżeli zamawiający wykluczył wykonawcę, odrzucił ofertę i taką informację umieścił na stronie internetowej - chociaż nie ma takiego obowiązku.
Ja nie mam najmniejszych wątpliwości, że w tym przypadku przekazać oznacza doręczenie informacji o wyborze najkorzystniejszej oferty. Jeżeli ze zwrotek wynika, że dopiero 15 wykonawcy mogli zapoznać się z treścią pisma, to pierwszym dniem na podpisanie umowy jest 23 maj. Zgodnie z kc 22 maja mija 7 dzień w którym wykonawcy mogą wnieść protest np. na odrzucenie oferty lub wykluczenie wykonawcy.
Aby uniknąć podobnych problemów powinno się dopuścić drogę korespondencji w postaci np. faksu. Bo z tymi zwrotkami to same problemy. Pół biedy jeżeli zwrotki docierają do zamawiającego tego samego dnia. Ale znam przypadek, gdzie zamawiający czekał coś koło miesiąca.
Czyli z naruszeniem 94.1
dokładnie!
prowokatorzy
prowokatorzy
Powiedział Miras patrząc w lustro :]
czy wysylaliscie faxy? nie wierze że nie
o joj!! o joj!!
Może to strasznie wygląda, ale nie jest źle... jeśli w 7 dniu nikt nie złożył protestu
Czytając dokładnie zapis art. 94.1 Pzp nie naruszono przepisu ustawy podpisując umowę w 7 dniu... W ustawie pisze " ... w terminie nie krótszym niż 7 dni " czyli - nie krótszym niż 7 dni = 7dni... i więcej.
Gdyby umowa była podpisana 21.05 - to byłby problem...
Ja oczywiście zawsze czekam czy nie wpłynie "jakiś" protest, więc umowy zawsze podpisuję w 9 lub 10 dniu...
Pozdrawiam!!
o joj!! o joj!!
Może to strasznie wygląda, ale nie jest źle... jeśli w 7 dniu nikt nie złożył protestuCzytając dokładnie zapis art. 94.1 Pzp nie naruszono przepisu ustawy podpisując umowę w 7 dniu...
a nawet gdyby naruszono przepis to umowa i tak jest ważna dopóki sąd nie stwierdzi jej niwazności
a nawet gdyby naruszono przepis to umowa i tak jest ważna dopóki sąd nie stwierdzi jej niwazności
Czyli działamy w myśl zasady jest ryzyko jest zabawa
"my" raczej nie działamy ale o tym wiemy
to całe zamówienia
Mam przetarg unijny - przedmiotem zamówienia jest zimowe oczyszczanie miasta.
Zamówienie podzielone jest na dwie części - I lewobrzeże miasta i II - prawobrzeże miasta.
Na każdą część złozona została jedena oferta czyli na cześć I mam jedną ważną ofertę i na część II mam jedną wazną ofertę .....
Pytanie- czy mogę w takiej sytuacji podpisać umowe nie czekając 10 dni od dnia przekazania zawiadomienia o wyborze oferty?
Czy mogę zastosować art.94 pkt 1a ?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc